andrej-plenković
Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z Domovinskim gibanjem?

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Preizkušeni pustni recepti

23. 2. 2022; 01.00
Avtor: C. R.
Kvašeni-flancati

flancati foto: splet

Recepti za slastne krofe in flancate.

Krhki flancati

Sestavine za testo: 21 dag bele moke + 4 rumenjake + 8 do 10 žlic belega vina + 1 vaniljin sladkor + malo soli; za cvrtje: olje za cvrtje; za posip: sladkor v prahu

Priprava: vse sestavine zamesimo v testo in damo v hladilnik za eno uro. Testo nato zelo na tanko razvaljamo in ga z nožem ali z nožem v obliki koleščka narežemo na poljubne krpice. Ocvremo jih v fritezi ali posodi z oljem za cvrtje. Tega v posodi ne sme biti več kot za tri prste visoko, poleg tega mora biti tako vroče, da ko vanj pomočimo leseno kuhalnico, da se okoli nje naredijo mehurčki. Ker je testo tanko, so krhki flancati zelo hitro ocvrti. Ohlajene jih posipljemo s sladkorjem v prahu.

pust foto: Dreamstime

Kvašeni flancati in krofi 

Sestavine za testo: (za kvašene flancate in krofe): 1 kg bele moke + 12 dag sladkorja + 12 dag masla + 3 rumenjaki + 0,5 l mleka + 1 pecilni prašek + 3 dag kvasa + malo soli + 1/2 dl ruma + 1 žlička limonovega soka; za cvrtje: olje za cvrtje; za posip: sladkor v prahu za posip.

Priprava: rumenjake, sladkor, rum in maslo posebej stepemo. V drugi posodici kvas zmešamo z malo toplega mleka in malo sladkorja, da vzhaja. Nato vse sestavine zmešamo skupaj, da dobimo manj gosto maso, ki se težje oblikuje. Testo naj na toplem vzhaja od pol ure do ene ure, da primerno naraste. Na prtu na mizi ga razvaljajte za prst debelo in nato narežite na trakove ali trikotnike, za krofe v različno velike kroge. To še enkrat vzhajamo pol ure na toplem.

Previdno jih položimo v dovolj vroče olje za cvrtje. Vsako polovico cvremo tri minute. Pečene zlagamo na pladenj, ki smo ga prekrili s papirnatimi brisačami, da popijejo maščobo. Še tople posipamo z mletim sladkorjem.




foto: Profimedia

prejšnji članek
Prepričani smo, da gobico za pomivanje čistite narobe
Zdravje
Prepričani smo, da gobico za pomivanje čistite narobe
naslednji članek
Ljubezni Tanje Postružnik Koren
Svet slavnih
Ljubezni Tanje Postružnik Koren
#obraziavenija
obraziavenija