mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Božanske praznične potice

15. 4. 2017; 08.30
Avtor: Renata Ucman//Revija Maja
20151105-PET_9544

foto: Peter Škrlep

Sonja Jezeršek z Dvora Jezeršek in Hiše kulinarike Jezeršek nam je razkrila svoj recept za orehovo potico.

Domača slovenska potica ne sme manjkati na praznično obloženi mizi, pravi Sonja Jezeršek iz Dvora Jezeršek in Hiše kulinarike Jezeršek.

»Pravi praznik je takrat, ko se zbere vsa naša družina. Včasih smo bili družina le midva z možem in štirje sinovi. Zdaj govorimo o veliki družini - petih družinah. Za vsako družino spečem potico, ki jo imajo najraje. Rok prisega na rozinovo potico, Jure obožuje slivovo, Martin pehtranovo, za Luko pa brez orehove potice ni pravega praznika. Ko se pri nas zberemo vsi skupaj, spečem še veliko slano ocvirkovko. Vesela sem, da nimam nikoli težav z izborom jedi. Vsi, tudi snahe in vnuki, radi jedo, kar pripravim. Mož in sinovi izberejo dobro vino in praznovanje je popolno,« pripoveduje Sonja Jezeršek iz Dvora Jezeršek in Hiše kulinarike Jezeršek, mati štirih sinov ter babica dveh vnukov in dveh vnukinj.

»Vsi sinovi v gostinstvu nadaljujejo delo, ki sva ga začela z možem. Nanje sva zelo ponosna. Čeprav sem upokojenka, še vedno rada pomagam v kuhinji. V prostem času varujem vnuke, hodim v Polhograjske dolomite in Škofjeloško hribovje. V Sori se družim s sosedi, s katerimi obiskujemo Planico. Na Šmarni gori pa se ob raznih priložnostih dobivamo z Brlogarji - smo skupina 12 parov. Hodimo v hribe, na dopuste in potovanja,« razkriva.

Domača peka je obred

Potice so že od nekdaj posebna Sonjina strast. »Domača peka je obred. Rada pripravljam kvašeno testo. Vonj po kruhu, potici in ocvirkovki spremeni stanovanje v dom. Vonj po testu, orehih in dišavah pomeni, da se bližajo prazniki. Pomembne so tudi druge praznične jedi, a potica ne sme manjkati na praznični mizi. Čeprav sem spekla veliko lepih in dobrih potic, me je pri vsaki peki še vedno strah, kako bo uspela,« pravi vsestranska mojstrica.

Orehova potica

Sestavine za kvašeno testo:

1 kg bele moke tip 500 ali 400

50 g kvasa

20 g soli

5 rumenjakov

1 celo jajce

80 g sladkorja

80 g masla

20 g olja

limonina lupinica

0,03 l ruma

približno 0,4 l mleka

Sestavine za orehov nadev:

900 g orehov

100 g piškotnih drobtin

180 g kisle smetane

250 ml sladke smetane

400 g sladkorja

0,05 l ruma

1 rumenjak

sneg iz enega jajca

pol žličke mlete kave

noževo konico cimeta in klinčkov

2 vrečki vaniljinega sladkorja

limonina lupinica

malo soli

Priprava orehovega nadeva:

Orehe zmešamo s piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelijemo orehe, da dobimo gostejši nadev. Dodamo kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljin sladkor, sol in nazadnje trd sneg iz beljakov.

Priprava testa in potice:

Zamesimo kvašeno testo, ki ga vzhajamo in nato na tanko razvaljamo v pravokotnik. Namažemo ga z orehovim nadevom in tesno zvijemo. Položimo v namaščen model za potice in popikamo s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. V pečici jo pečemo eno uro na 200 stopinjah Celzija.

prejšnji članek
Ljubezen po domače: dekleta zapustila kmetije
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: dekleta zapustila kmetije
naslednji članek
Iris Mulej s to fotografijo ganila vse
Svet slavnih
Iris Mulej s to fotografijo ganila vse
#obraziavenija
obraziavenija