mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Užitki zadnjih dni v letu: Kako se sladkajo na tujem?

27. 12. 2017; 01.00
Avtor: Janja Grativa
pite tuje 3

Buche de Noel foto: Revija Maja

Slovenci med božično-novoletnimi prazniki stavimo na potico. S čim pa se sladkajo drugi narodi?

Britanci pečejo pite z mletim mesom (Mince pie) in božični puding (Christmas pudding), Američani s ponosom postavijo na mizo pito iz sladkih oreščkov pekanov (Pecan tart), nazdravljajo pa z jajčnim likerjem (Eggnog). Nemci pečejo kolač s kandiranim sadjem in marcipanom (Stollen), ki ga poplaknejo s kuhanim vinom (Glühwein). Naši sosedje Italijani ne morejo brez sladkega kolača (Panettone), Francozi pa se izkažejo v pripravi božične rulade (Buche de Noel). Če bi radi svoj sladki jedilnik popestrili s katero od tradicionalnih sladic drugih narodov, zavihajte rokave in prižgite pečice.

Buche de Noel (z belo čokolado)

Sestavine za 10 oseb:
200 g mešanega jagodičevja (lahko zamrznjenega)
225 g rjavega sladkorja
1 žlica češnjevega žganja
5 jajc
2 žlički vaniljevega izvlečka
100 g moke

Za kremo:
200 g bele čokolade
300 ml sladke smetane
100 g sira maskarpone
1 žlička vaniljevega izvlečka
1 limeta (lupinica)

Sladkor v prahu za posip, nekaj vejic rdečega ribeza

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Jagodičevje stresemo v ponvico s 100 g sladkorja. Na šibkem ognju kuhljamo od 10 do 15 minut. Precedimo, počakamo, da se jagodičevje ohladi, in dodamo žganje.

3. Za testo ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo 100 g sladkorja in dve žlički vanilje in mešamo toliko časa, da se volumen podvoji. Beljake stepemo v sneg in jim dodamo 25 g sladkorja.

4. Rumenjakom dodamo moko, nazadnje še sneg. Testo namažemo v pekač v velikosti 25 x 35 cm. Pečemo od 10 do 12 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo 5 minut, potem pa testo pokapljamo s sirupom, ki je ostal od jagodičevja. Zaščitimo s prozorno folijo in odložimo.

5. Za kremo stopimo belo čokolado na parni kopeli. Prelijemo s smetano, mešamo, dodamo vaniljo in sir, nazadnje nastrgano lupino limete. Za dve uri postavimo na hladno.

6. Z električnim mešalnikom stepamo ohlajeno kremo, da se začno delati vršički, potem pa kremo namažemo na testo. Potresemo z jagodičevjem.

7. S pomočjo papirja za peko testo tesno zvijemo v rulado. En del odrežemo, da bomo poleg debla lahko oblikovali še vejo. S preostalo kremo premažemo rulado in z vilicami oblikujemo strukturo lubja. Okrasimo jo z ribezom in potresemo s sladkorjem v prahu.

Božični puding foto: Revija Maja

Božični puding

Sestavine:
175 g mandljevih piškotov
250 g datljev brez koščic
250 g suhih fig
750 g mešanega kandiranega sadja
75 g rjavega sladkorja
75 g drobtin
2 jajci
50 g masla
sol
200 ml temnega piva

Priprava:
1. Posodo za puding namažemo z maščobo in na dno položimo papir za peko. Piškote stresemo v plastično vrečko in jih potolčemo s kladivom za meso ali valjarjem, da dobimo sladke drobtine. Stresemo jih v posodo, dodamo sesekljane fige, kandirano sadje in datlje, sladkor, drobtine in razžvrkljani jajci.

2. Hladno maslo naribamo, dodamo sol, ves čas mešamo, zalijemo s pivom, dobro premešamo in potem pokrijemo posodo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.

3. Vse sestavine iz prve točke stresemo v posodo, prelijemo z masleno zmesjo in posodo pokrijemo s papirjem, ki ne prepušča maščobe. Papir učvrstimo z vrvico, prekrijemo še s folijo, da tekočina ne bo uhajala.

4. Posodo s pudingom postavim v drugo posodo, prilijemo vrelo vodo, ki naj sega do polovice posode s pudingom, pokrijemo in na pari kuhamo do dve uri.

Panettone z javorjevim sirupom foto: Revija Maja

Panettone z javorjevim sirupom

Sestavine:


540 g moke
½ žličke soli
7 g suhega kvasa
200 ml toplega mleka
3 jajca
2 rumenjaka
½ vaniljinega stroka
100 ml javorjevega sirupa
4 žlice močne črne kave
200 g masla
40 g sladkorja
1 jajce, razžvrkljano v mleku, za premaz

Priprava:
1. Okrogel pekač s premerom 18 cm obložimo s papirjem za peko, ki naj sega vsaj 10 cm nad rob posode v višino.

2. V posodi zmešamo moko, sol, kvas, mleko, jajca, rumenjaka, vaniljo, javorjev sirup, kavo in maslo in dobro premešamo. V mešalniku mešamo 5 minut. Testo je zelo lepljivo.

3. Testo preložimo v pekač in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Na toplem pustimo vzhajati poldrugo uro. Testo mora narasti do vrha pekača.

4. Pečico segrejemo na 200 stopinj in vrh kolača namažemo z razžvrkljanim jajcem z dodatkom mleka. Na vrhu naredimo zarezo v obliki križa in potresemo s kristalnim sladkorjem.

5. Pečemo od 50 do 60 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo kolač v pekaču, da se ohladi.

Mince pies foto: Revija Maja

Mince pies (male pite z mletim mesom)

Sestavine za 12 pit:
125 g masla
50 g sladkorja v prahu
2 jajci
1 bio pomaranča
250 g moke
300 g drobno mletega govejega mesa
2 žlici konjaka
1 žlička sladkorja

Priprava:
1. Maslo in sladkor v prahu stepemo v mešalniku, da dobimo drobljivo maso. Dodamo jajce in polovico nastrgane pomarančne lupine. Dodamo še moko in zgnetemo v testo. Zavijemo ga v folijo, postavimo v hladilnik za pol ure.

2. Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini nekaj milimetrov na tanko. S kozarcem premera 8 cm izrežemo iz testa kroge in jih položimo v pekač za mafine. Vsak krog prebodemo z vilicami.

3. Za nadev zmešamo meso s preostalo pomarančno lupino in dodamo konjak. V vsako testeno posodico odmerimo žlico nadeva.

4. Iz testa izrežemo majhne zvezde, smreke, zvonove in jih položimo na vrh nadeva. Lahko pa pite popolnoma prekrijemo z manjšimi testenimi krogci. V tem primeru robove pit namažemo z razžvrkljanim jajcem in stisnemo pokrov ob rob. Na sredini naredimo luknjo. Za 10 minut pite postavimo na hladno.

5. Pečico segrejemo na 200 stopinj, pite namažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sladkorjem. Pečemo od 12 do 15 minut.

6. Pečene pite potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s stepeno smetano.

Nemški božični kruh foto: Revija Maja

Nemški božični kruh

Sestavine:
350 g moke
sol
2 žlički suhega kvasa
40 g rozin
25 g kandirane pomarančne lupine
50 g velikih rumenih rozin (sultan)
40 g suhih marelic
40 g kandiranih češenj
25 g mandljev
1 bio limona
40 g rjavega sladkorja
110 g masla
110 ml mlačnega mleka
1 jajce
175 g marcipana

Za glazuro:
110 g sladkorja v prahu
1 žlica limoninega soka

Priprava:
1. V posodi zmešamo 300 g moke s soljo in kvasom. Potresemo z rozinami, sesekljano kandirano pomarančno lupino, marelicami, češnjami, sesekljanimi mandlji, limonino lupino in rjavim sladkorjem.

2. Zmešamo in potem na sredini naredimo luknjo, vanjo pa vlijemo maslo in mleko. Dodamo stepeno jajce in zmešamo, da se vse sestavine povežejo. Na pomokani površini (uporabimo 25 g moke) zgnetemo v testo.

3. Testo v posodi pokrijemo s krpo in vzhajamo, da naraste na dvojno količino. Potem ga na pomokani površini (uporabimo preostalih 25 g moke) še enkrat pregnetemo. Oblikujemo v štruco, veliko 15 x 20 cm.

4. Marcipan pregnetemo in oblikujemo 14 cm dolg zvitek. Vstavimo ga v testeno štruco, da je nekje na sredini. Pokrijemo in počakamo eno uro, da še enkrat vzhaja.

5. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo 40 minut. Pečen in rahlo ohlajen kruh namažemo z glazuro iz limoninega soka in sladkorja v prahu. Narežemo na rezine in ponudimo še toplega.

Preberite tudi: Sarme za neučakane. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Tedenski numeroskop: Resnica je tu!
Zdravje
Tedenski numeroskop: Resnica je tu!
naslednji članek
Barovec Nejc v pevske vode
Svet slavnih
Barovec Nejc v pevske vode