Vroče ta hip

Če izgubljate lase, se vzrok skriva tukaj

Profimedia

Stres, staranje in nosečnost so le eni izmed mnogih vzrokov, ki povzročajo izgubo las.

Strokovnjakinja Sally-Ann Tarver je razkrila zakaj izgubljamo lase in kako to preprečimo.

1. Vedno uporabljajte balzam 
Lasje sčasoma postajajo bolj krhki in poškodovani predvsem zaradi dehidracije. Zato je pomembno, da v rutini umivanja las uporabljamo regenerator. Pomembno je, da vaš balzam vsebuje pantenol in glicerin za obnovitev las, ne da bi jih mastil.

2. Nošenje visokega repa
Redno nošenje repa in podaljškov v repu uničuje vaše lase. Zato raje nosite nizek in sproščen rep (nikoli zategnjenega) ali pa kar razpuščene lase.

3. Jejte več beljakovin
Če v vaš jedilnik vključite malenkost več beljakovin, lahko preprečite izpadanje las.

4. Poskrbite za svoje lasišče
Zdravi lasje morajo imeti zdravo lasišče. Če je lasišče suho, uporabite kokosovo olje. Nanesite ga pred spanjem, zjutraj pa ga izperite. To počnite nekaj dni zapored.

5. Preverite svojo ščitnico
Težave s ščitnico so lahko vzrok za stanjšane lase in hudo izpadanje las. Ščitnica je lahko vzrok, da lasje postanejo suhi, tanki in lomljivi, tako kot nohti, lahko pa se začnete celo rediti in ste ves čas izredno utrujeni.

6. Pomanjkanje vitaminov
Vitamin B12 in vitamin D sta najpogostejša vitamina, katerih pomanjkanje povzroča tanjšanje las in počasnejšo rast las. Vitamin B12 lahko dobite s povečanjem vnosa mesa, rib, jajc, mlečnih proizvodov in z jemanjem B-kompleksa. Za pomanjkanje vitamina D pa se morate pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom.

7. Povečajte raven železa
Močne menstruacije, vegetarijanstvo, prekomerna kardiovaskularna vadba in redno darovanje krvi lahko povzroči nizko koncentracijo feritina. To je beljakovina, ki shranjuje železo v telesu. Nizka raven železa pa je eden izmed najpogostejših vzrokov za redčenje las pri mlajših ženskah.

8. Skrbno opazujte svoje lasišče
Če opazite, da vaši lasje postajajo tanjši ali da vidite lasišče ob prečki las, ukrepajte takoj. Posvetujte se s svojim zdravnikom.


Lasje so eden izmed pokazateljev vašega zdravja, prehrane in počutja. Zato imajo ljudje, ki živijo zdravo, se gibajo, ne pijejo in ne kadijo, močne in bujne lase.