mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tudi to je lahko vzrok za obarvanost vaših zob

1. 5. 2019; 01.00
Avtor: V. M.
zobje, nasmeh

Z naravnimi pripravki lahko pobelite zobe. foto: Profimedia

Zagotovo si vsi želimo lepe, zdrave in bele zobe, prav takšne, kot jih obljubljajo oglasna sporočila za zobne paste. A pogled v ogledalo nam žal ne vrne vedno sijočega nasmeha.

Imate porumenele zobe in se sprašujete, kaj bi bil lahko vzrok za ta nič kaj prijeten pojav? Če redno skrbite za ustno higieno in si z zobno krtačko vsaj dvakrat dnevno dobro ščetkate zobe, potem le preverite, kje lahko tiči vzrok za obarvanost zob.

Vzroki obarvanja zobne sklenine
Saj veste, da kajenje povzroča rumenenje zob, kajne? Če torej redno posegate po cigaretah, se boste težko izognili neprijetni obarvanosti sklenine. Tudi mnoga živila vsebujejo barvo, ki sčasoma obarva vaše zobe. Med slednje sodi zlasti kava, rdeče vino, temno pivo, pravi čaj, temne gazirane pijače, pa tudi sojina omaka.

"A ne le živila, tudi same zobne obloge in pa kromogene bakterije lahko pustijo sledi na zobni sklenini in obarvajo površino zob," pove zobozdravnik Nebojša Šćepanović, dr.dent.med in doda, da lahko tudi posamezen zob spremeni barvo, v kolikor izgubi vitaliteto. Takšen bolan zob lahko postane sive barve.



Tanka zobna sklenina
Krivdo rumenenja zob pa ne gre vedno pripisovati razvadam in boleznim. "Povsem mogoče je, da vaši nevšečnosti botruje intrinzična barvna komponenta, pri kateri se vidi barva dentina, torej notranja barva zoba. Slednja je namreč rumeno obarvana in ni bela, kot je debela in zdrava sklenina. Če imajo vaši zobje tanko sklenino, ki je premalo mineralizirana, skoznjo proseva notranjost zoba," nam pojasni dr. Šćepanović. Ob tem velja omeniti, da na tanjšanje sklenine vpliva tudi staranje in premočno ščetkanje zob.

Kako si lahko pomagamo?
"Kljub idealni higieni se z leti sklenina tanjša in obrablja in tako je barva dentina vse bolj vidna. V primerih, ko se barva zob ne da spremeniti, si lahko pomagamo z beljenjem zob ali estetsko protetiko, pri kateri se na zobno sklenino namestijo prevleke," še pove zobozdravnik iz trboveljske zobozdravstvene ordinacije Zobar.

prejšnji članek
Niso vsi šparglji enaki!
Kulinarika
Niso vsi šparglji enaki!
naslednji članek
Igor Mikić v šovu shujšal skoraj deset kilogramov!
Svet slavnih
Igor Mikić v šovu shujšal skoraj deset kilogramov!