Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vodnik do lepih in sijočih las

18. 3. 2017; 04.00
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
Lasje, obraz, ženska, ustnice, make up

foto: arhiv Bodi zdrava

Si želite imeti lepe in sijoče lase? Sijoči lasje so znak zdravih las in lepote.

Ne glede na osnovno zgradbo vaših las pa obstajajo nekateri postopki, s katerimi lahko poskrbite za bolj sijoč, izstopajoč videz las. Za sijoče lase redno izvajajte priporočene rituale za nego las, s katerimi bodo vaši lasje postali močnejši, bolj zdravi in posledično sijoči.

Pravila umivanja las

Priporočljivo je, da si lase umivate največ trikrat na teden. Če si jih umivate večkrat, namreč onemogočate, da bi se oskrbovali in obnavljali s svojimi naravnimi in varovalnimi olji. Vsakodnevno umivanje in sušenje las najbolj poškodujeta lasno strukturo ter onemogočata zdrav in sijoč videz las. Z vsakodnevnim umivanjem vaši lasje postajajo suhi in lomljivi. Priporočljivo je tudi, da si najdete šampon in balzam, ki vam najbolj ustrezata. Če imate mastno lasišče, si omislite vlažilni šampon in balzam za lase. Lasišče namreč pogosto postaja mastno tudi zaradi osušenosti.

Učinkovito uporabljajte šampon in balzam za lase

Šampon nanesite na celotno dolžino las, tudi na lasišče, kjer se začneta nabirati maščoba in umazanija. Šampon vedno nanesite na povsem mokre lase, saj s tem preprečujete njihovo lomljenje. Med šamponiranjem nežno masirajte lasišče, saj to pospešuje cirkulacijo in posledično obnovo las. Da se izognete mastnim lasem in vsakodnevnemu umivanju, pa balzam vedno nanesite le na konice las. Konice najbolj potrebujejo vlaženje in nego, saj lasje ob lasišču že dobivajo naravna hranila. Po šamponiranju celotnega lasišča nanesite kanček balzama in uporabite oskrbovalno masko za lase.

Uporabljajte masko za lase

Vsaj enkrat tedensko uporabljajte masko za lase, zlasti če so vaši lasje poškodovani, razcepljeni in suhi. Z masko za lase boste lase oskrbeli z esencialnimi olji in vitamini ter jih preventivno zaščitili pred lomljenjem in sušenjem. Vaši lasje bodo po redni uporabi maske zagotovo postali bolj prožni, lesketajoči, sijoči in zdravi. Prav tako se boste z uporabo maske za lase izognili videzu 'raztreščenih' las. Ko bodo vaši lasje videti bolj sijoči, pa se boste tudi vi počutili bolj polni energije.

Zaščitite lase

Lase vedno zaščitite pred toploto in vročimi frizerskimi aparati za oblikovanje! Aparati za oblikovanje las, ki jih lahko segrevate vse do 220 stopinj Celzija, lahko poškodujejo lasno povrhnjico. Vaši lasje tako postajajo krhki, lomljivi, razcepljeni in izgubljajo naravni lesk. Pogosta toplotna obdelava poškoduje lase, zato vedno poskrbite za ustrezno nego in zaščito. Preden se lotite sušenja s sušilnikom, lase nežno osušite ter jih čim bolj popivnajte z brisačo. Mokri lasje so namreč nemočni in najbolj dovzetni za lomljenje in poškodbe lasne strukture. Čim manjkrat uporabljajte likalnik za lase, in sicer le po ponovnem pranju in sušenju las. Likalnik za lase vedno uporabljajte šele po tem, ko so vaši lasje povsem suhi. Zaščitite jih s sredstvom proti vročini in se šele nato lotite oblikovanja z likalnikom ali kodralnikom.

Izbirajte živila z vitamini in minerali

Za zdrave in sijoče lase lahko učinkovito poskrbite tudi z ustrezno izbiro živil in zdravo prehrano. Za lepe in sijoče lase je priporočljivo, da se prehranjujte z živili, ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, pomembni so predvsem biotin, železo, kalij in cink. Za lase so blagodejna zlasti živila, kot so maline, šampinjoni, jajca, koruza, cvetača, grah, korenje, perutnina, sardele, sir, losos, brazilski oreščki, banane, paradižnik in polnozrnata žita.

Vsakodnevna nega za sijoče lase

Zdravi in sijoči lasje so posledica večjega števila prepletenih dejavnikov, predvsem primerne izbire izdelkov, vsakodnevne nege in vsakodnevnega zdravega življenjskega sloga. Za čim lepše lase z leskom sledite zgornjim navodilom, izogibajte se stresu, kolikor je mogoče, pa se izogibajte tudi uporabi sušilnika in likalnika za lase, uporabljajte krtačo ter si razčesujte le povsem suhe lase. Vaši lasje bodo ob primerni negi zagotovo zasijali z vso močjo!

prejšnji članek
FOTO: Vojvodinja Kate je brez sramu nagnila kozarec
Svet slavnih
FOTO: Vojvodinja Kate je brez sramu nagnila kozarec
naslednji članek
Naredite jih sami
Moda&Lepota
Naredite jih sami