Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vas pestijo temni kolobarji okrog oči?

25. 11. 2018; 04.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
kolobarji okoli oci

foto: Arhiv Bodi zdrava

Za nastanek temnih kolobarjev okrog oči navadno poznamo dva krivca – premalo spanja in premalo hidracije.

Kadar se pogledate v ogledalo in na svojem obrazu opazite neprivlačne temne kolobarje okrog oči, si navadno rečete, da bi morali več spati. Podočnjake, zabuhlost in rdečico ali temne lise okrog oči namreč najpogosteje povezujemo s pomanjkanjem spanja. Če s spanjem nimamo težav, pa naše oči kljub temu obdajajo temne lise, je kot drug najpogostejši vzrok navedeno dejstvo, da ne popijemo dovolj tekočine. A če se kljub izboljšanim spalnim navadam in zadosti tekočine dnevno še vedno ne morete znebiti nadležnih temnih senc okrog oči, je morda za to kriv kateri od naslednjih vzrokov.

Genetika

Če je novodobno precej moderno za večino težav kriviti starše, jih dajmo še tokrat. Za dejstvo, da imate ves čas temne kolobarje okrog oči, so namreč lahko krivi kar oni, natančneje geni, ki so vam jih predali. Pogosto je vzrok za vijoličasto ali modro kožo okrog oči kar genetski, najpogosteje pri ljudeh, ki imajo mediteranske korenine, pojasnjujejo strokovnjaki. Če so torej v vaši družini prav tako posamezniki, ki imajo enako težavo, lahko brez težav sklepate, da so vaše težave genetskega izvora, in ne posledica pomanjkanja spanja ali tekočine.

Ekcem

Če trpite za eno od oblik ekcema, lahko temne kolobarje okrog oči pripišete tudi temu. Ekcem sam po sebi seveda ni krivec za omenjeno težavo, je pa težava lahko posledica nenehnega drgnjenja oči zaradi ekcema. Kadar nas zaradi ekcema draži in srbi okrog oči, te veliko pogosteje drgnemo in manemo, posledično pa zaradi tega oči otečejo, veke pordečijo, drobne žilice pod tanko kožo okrog oči pa popokajo. Popokane žilice ustvarijo videz nekakšne blage modrice okrog oči, zaradi česar so vaše oči videti tako utrujene.

Alergija


Tako kot ekcem tudi alergija lahko povzroči temne lise okrog oči. Le da pri alergiji za to niso krive popokane žilice, ampak nabrekle. Alergije namreč lahko sprožijo histamine v našem telesu, zaradi česar žile v našem telesu nabreknejo. Ker je koža okrog naših oči neverjetno tanka in prosojna, so okrog oči te nabrekle žile veliko bolj vidne kot drugje po telesu. Te debelejše in temnejše žilice pod kožo okrog naših oči torej poskrbijo, da je videti, kot da imamo okrog oči nekakšne modrice oziroma vijoličaste ali celo modrikaste lise. Temeljita obravnava in skrb za alergijo bosta torej poskrbeli tudi za temne kolobarje.

Ličila

Včasih so vzrok za to, da smo okrog oči videti neverjetno izčrpani, tudi na videz nedolžna ličila. Sploh tista, ki naj bi skrbela ravno za prekrivanje nepravilnosti okrog oči. Čeprav se zdi skoraj neverjetno, lahko razna prekrivna ličila, maskare in ličila za veke vsebujejo sestavine, ki lahko resno razdražijo oči. Reakcija je nekako podobna kot pri ekcemu – zaradi razdraženosti veliko pogosteje drgnete in manete oči, zaradi česar popokajo žilice v koži pod očmi. Podobno lahko dosežete, če pregrobo in nepravilno odstranjujete ličila z oči.

Kostna struktura

Včasih pa za temne kolobarje okrog oči ni krivega nič drugega kot zgolj (ne)sreča, da imate pač tako oblikovano lobanjo. Ljudje, ki imajo veliko globlje očesne jamice kot drugi, imajo tudi na videz lahko nekoliko temnejše lise okrog oči, ki nastanejo kot posledica globine in senc.

Nezaščitena koža

Pogosto se ponavljamo, da je treba kožo redno ščititi pred vplivi UV-žarkov, in tu je zdaj še en razlog za to. Temni kolobarji okrog vaših oči so lahko tudi posledica prevelike izpostavljenosti tanke in občutljive obočesne kože soncu. Ker gre za ene najtanjših predelov kože na telesu, se poškodbe zaradi izpostavljenosti sončnim žarkom pokažejo veliko hitreje kot drugje. Tudi tako, da koža potemni. Pomembno je torej, da kožo ves čas ustrezno mažete s kremo z zaščitnim faktorjem in nosite ustrezna sončna očala.

prejšnji članek
dr. Housa kraljica povišala v poveljnika!
Svet slavnih
dr. Housa kraljica povišala v poveljnika!
naslednji članek
Kako prepoznati lažni nasmeh?
Zdravje
Kako prepoznati lažni nasmeh?
#nasazenazenska
nasazenazenska