Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Znebite se bradavic

28. 12. 2019; 04.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
koža obraz
Bradavice so zelo nadležna tegoba, ne glede na to, kje se pojavijo. Za vas smo izbrskali nekaj naravnih rešitev – od ljudskih zdravil do babičinih trikov.

Izsušite jih

Bradavice oziroma virusi, ki jih povzročajo, ljubijo vlago (zato je večja verjetnost, da jih dobimo na bazenih in v skupnih tuših), zato je za njihovo odstranitev včasih dovolj že to, da jih čim bolj izsušite. Pomagate si lahko z navadno šolsko kredo, ki jo vsak večer ali vsaj vsak drugi dan na debelo nanesete na predel, okužen z bradavicami, in pokrijete, da kreda dlje časa ostane na bradavicah. Podobno deluje tudi glina, ki jo pustite na okuženem predelu toliko časa, da se povsem posuši in razpoka. Z izsuševanjem bodite vztrajni toliko časa, da bradavice same odpadejo.

Ubijte jih

Obstaja kar nekaj naravnih »morilcev« bradavic: koloidno srebro, kis, česen in limonov sok. Koloidno srebro vsak večer popršite po bradavicah, limonov in česnov sok pa nanašajte zjutraj in zvečer. Na bradavico lahko nanesete tudi sveže mlet česen, ki ga seveda prekrijte z obvezo, lahko pa uporabite tudi prevezo, ki ste jo namočili v jabolčni kis in v kateri je rezina česna. Česen naj bi v enem tednu povzročil nastanek mehurčkov, na koncu pa bo bradavica odpadla. Za najboljši učinek je priporočeno, da česen hkrati tudi uživate, in sicer tri stroke na dan.

Učinkovita eterična olja

Za pregon bradavic se najbolje obnesejo naslednja eterična olja: limonino, sivkino, cipresino in eterično olje čajevca. Eterično olje nanesite na bradavico dvakrat dnevno in pazite, da se bradavice pri tem ne dotaknete ter je prenesete še na druge dele telesa. Za zdravljenje bradavic pri majhnih otrocih eterično olje razredčite s kapljico rastlinskega olja, v nosečnosti pa se o uporabi eteričnega olja posvetujte z izkušenim aromaterapevtom. Pater Simon Ašič pri bradavicah svetuje ricinusovo olje, ki ga večkrat dnevno nanesite na bradavice. Ricinusovemu olju lahko dodate tudi pecilni prašek, da dobite gosto pasto, ki jo nanesete na bradavice in pokrijete z obvezo.

Zdravljenje z zelišči

Narava ponuja kar nekaj učinkovitih zelišč, ki pomagajo odstraniti bradavice. Ljudska medicina prisega na mleček regratovega stebla, ki ga nakapljajte na bradavico neposredno iz sveže nabranega cveta. Poskusite lahko tudi s sokom ali zmečkanimi listi netreska ali olupite košček skorje breze, ga namočite v vodo in z notranjo stranjo prilepite na bradavico. Brezova skorja namreč vsebuje salicilate, ki so tudi v mnogih zdravilih proti bradavicam, ki jih lahko dobite brez recepta. Bradavice naj bi odganjala tudi bazilika – svež list bazilike zmečkajte in ga z obližem nanesite na bradavico. Za pravi učinek to počnite vsak dan, vsaj en teden. Proti bradavicam sta se izkazali tudi ognjičeva in klekova tinktura, ki ju na bradavico nanašajte zjutraj in zvečer. Če imate bradavice na obrazu, je bolje uporabiti ognjičevo mazilo, saj so učinkovine v njem nekoliko bolj blage in zato primernejše za občutljivejšo kožo na obrazu.

Pomoč iz kuhinje

Preganjanja bradavic pa se lahko lotite tudi na zelo okusen način. Bradavice večkrat dnevno namažite s surovim krompirjem ali sokom nezrele fige. V boju proti bradavicam so se uspešne izkazale tudi banane – notranjo stran bananine lupine položite na bradavico, prevežite z obvezo in pustite delovati čez noč.

Preprečite okužbo

- Na javnih kopališčih, v savnah in skupnih tuših vedno nosite obuvala (na primer sandale), da ne pridete v stik s tlemi.


- Stopala si po prhanju ali kopanju temeljito osušite, brisač pa ne posojajte.
- Če že imate bradavice, se jih ne dotikajte (vsakič ko se jih dotaknete, si temeljito umijte roke), ne drgnite in praskajte, med športnimi aktivnostmi v javnih prostorih pa jih zaščitite z obližem, da onemogočite okužbo drugih ljudi.
- Če ima bradavice član družine ali prijatelj, si od njega ne izposojajte copat, čevljev in nogavic.

prejšnji članek
Jelena Karleuša v sadomazo kostumu paradirala po jadranskem biseru
Svet slavnih
Jelena Karleuša v sadomazo kostumu paradirala po jadranskem biseru
naslednji članek
Napitek, ki pomaga pregnati alkoholnega mačka
Zdravje
Napitek, ki pomaga pregnati alkoholnega mačka