Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Preprosti triki za lepo postavo

9. 4. 2017; 02.00
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
hitra prehrana

Takšni hrani se raje izognite. foto: Profimedia

Za lepo postavo lahko veliko naredite že z uvedbo manjših sprememb. Za vas smo pripravili kratek vodnik trikov, ki vam bodo pomagali izklesati postavo do poletja.

Trik št. 1: Bodite pozorni pri izbiri živil

Če ste se odločili, da boste shujšali, si morate pri tem pomagati in se spodbujati. Pri spremembi boste namreč doživljali tako vzpone kot padce. Najpomembnejše je, da izberete zdrava in hranljiva živila, ki vas bodo nasitila, zato nikar ne pozabite na beljakovine in vlaknine. Živila, bogata z beljakovinami, vitamini in vlakninami, vam bodo dala hranljive vrednosti, hkrati pa se boste dlje časa počutili siti. Vzemite si čas za načrtovanje obrokov in teden vnaprej predvidite hranljive obroke. Izogibajte se slanim in sladkim prigrizkom. Za zajtrk je priporočljivo, da jeste jajca ali ovsene kosmiče, saj ta živila dokazano zmanjšujejo lakoto skozi dan.

Trik št. 2: Uporabljajte manjše krožnike

Pravijo, da velikokrat jemo z očmi. Največ odvečnih kilogramov nastane zaradi prevelike količine zaužitih hranil. Tudi če je izdelek označen kot nizkokalorični, v večjih količinah povzroči nabiranje kilogramov in maščob. Če boste jedli z manjšega krožnika, boste svoje telo prelisičili in pojedli petino manj kot sicer. Zelo pogosto namreč ne potrebujemo tako velikih količin hrane, kot mislimo. Telo se bo sčasoma navadilo tudi na nekoliko manjše porcije, vi pa se boste počutili bolj polni energije, saj telo in prebavni sistem ne boste obremenjevali s prevelikimi porcijami. Pri tem se zavedajte, da se dolgoročno poznajo že manjše spremembe v količini zaužitih živil.

Trik št. 3: Za obrok si vzemite čas in hrano dobro prežvečite

Za obrok si vzemite dovolj časa, jejte zbrano, saj se v nasprotnem primeru lahko hitro prenajeste in presežete dnevni vnos živil. Pozornost namenite hrani in pri tem ne glejte televizije in se ne pogovarjajte po telefonu. Pri jedi bodite neobremenjeni in mirni. Telo namreč v povprečju potrebuje približno dvajset minut, da zazna, da je sito. Hrano dobro prežvečite, in sicer vsak grižljaj. Pri tem bodite pozorni na okus hrane in presenečeni boste, kako se boste hitreje počutili siti. Ne jejte jedi, za katere menite, da vam škodujejo. Če smo namreč prepričani, da nam neka jed škoduje in da redi, nam bo verjetno tudi škodovala.

Trik št. 4: Ne štejte kalorij in ne izpuščajte obrokov

Pri štetju kalorij zagotovo deluje zakon privlačnosti. Bolj ko se osredotočamo na kalorije in štetje kalorij, večja verjetnost je, da bo številka kalorij (na)rasla. Skratka, težje se bomo uprli novemu živilu in posledično bomo zaužili več dodatnih kalorij. Število kalorij ni prikaz uspešnega hujšanja, saj je uspešnost diete odvisna od vrste živila in od vsakega posameznika ter katerih hranil, vitaminov ali mineralov mu morda primanjkuje v telesu. Naj bo pri hujšanju in dietah prvo merilo zdravje, šele nato štetje kalorij! Za zdravje pa je tudi pomembno, da nikakor ne izpuščate obrokov. Priporočljivo je, da imate pet do šest obrokov na dan, saj boste imeli s tem boljšo in hitrejšo presnovo, porabili pa boste tudi več kalorij. Osredotočite se torej na kakovost enakomerno razporejenih obrokov in manj na število kalorij.

Trik št. 5: Pijte veliko vode

Med obroki morate obvezno popiti veliko vode. Pogosto se namreč izkaže, da smo žejni, vendar lakoto zamenjujemo z žejo in takrat hitro posežemo po raznih prigrizkih. Naše telo je sestavljeno iz več kot osemdeset odstotkov vode in logično je, da se lahko z njo znebimo tudi odvečnih kilogramov. Raziskave so pokazale, da je večina ljudi s preveliko telesno težo pogosto le dehidrirana. Če bi namreč vodo redno pili, do povišanja telesne teže sploh ne bi prišlo. Hujšanje z zadostnim pitjem vode je učinkovit in zdrav način, saj s hidratacijo telesu pomagamo presnavljati maščobe, skrbimo pa tudi za dobro počutje in sijočo kožo. Če ste zelo lačni, popijte na primer kozarec vode ali zeleni čaj ter nato šele čez petnajst minut posezite po hrani. Pri tem uporabljajte manjše krožnike, ki vas vidno bolj nasitijo kot napol prazen velik krožnik.

Trik št. 6: Izogibajte se dietam in stradanju

Hitre diete in stradanje nikoli ne prinesejo učinkovitih rezultatov. Pravilna prehrana, telesna aktivnost in vsakodnevna disciplina so edina zanesljiva pot do zdravja in lepe postave. Hitre diete namreč upočasnjujejo presnovo, s tem pa pravzaprav škodujejo izgubljanju telesne teže in maščob. Ne odločajte se za hite diete, raje spremenite življenjski slog. Ko bo zdrav življenjski slog postal vaša ustaljena rutina, boste lažje vzdrževali idealno težo skozi daljše časovno obdobje. Z drastično dieto pa boste shujšali le za kratek čas, nato težo pridobili nazaj, s tem pa boste škodovali tako postavi kot tudi koži, ki bo postala izsušena in starikava.

Trik št. 7: Uživajte zdrave ogljikove hidrate

Ogljikovi hidrati so pogosto krivec za nabiranje kilogramov, vendar pa niso vsi ogljikovi hidrati škodljivi. Zaužiti ogljikovi hidrati so glavni vir energije v našem telesu, zato se jim nikakor ne smemo povsem odpovedati. Brez njih naše telo namreč ne dobi dovolj pomembnih hranil in vlaknin. Zelo pomembno pa je, katere ogljikove hidrate uživamo, saj imajo nekateri visok, drugi nizek glikemični indeks. Priporočljivo je, da ogljikove hidrate zaužijete v obliki polnozrnatih žit in izdelkov (kruh, kosmiči, riž, testenine) ter stročnic. Prav tako je pomembno, da zdrave ogljikove hidrate zaužijete po telesni vadbi.

Trik št. 8: Redno telovadite

Pri svoji preobrazbi ne pozabite na redno vsakodnevno telovadbo, ki bo imela velik vpliv na hitrost vaše presnove in na to, kako bo vaše telo porabilo zaužite kalorije. Ukvarjajte se s plesom, hojo, kolesarite itd. Pomembno je predvsem to, da telovadite vsaj petkrat na teden. Z redno in intenzivno telovadbo boste pridobili mišično maso, posledično pa boste izboljšali tudi presnovo. Preživite čim več časa na svežem zraku in na naravni svetlobi, ki pozitivno vpliva na organizem in tudi pomaga pri hitrejšem razgrajevanju maščob.

Trik št. 9: Spremembe naj bodo stalnica

Nič hudega ni, če nam od časa do časa spodleti, vendar je glavni ključ odločenost za spremenjen življenjski slog. Zapomniti si morate, da si boste, ne glede na vse, vzeli čas za zdravo prehrano, vsaj pol ure telovadbe na dan, osem ur spanca itd. Lepa postava bo posledica vaše odlične organiziranosti, in ne samo informiranosti. Prav tako je pomembno, da si vzamete čas in dobro preučite svoje šibke točke, ki so vzrok za nabiranje kilogramov. Ko te točke ovrednotite, jih lahko začnete počasi spreminjati, uravnavati in žeti pozitivne rezultate. Opazujte se skozi dan in si zapišite, kaj so glavni vzroki za nabiranje kilogramov in maščob.

Trik št. 10: Poskrbite za osem ur kakovostnega spanca

Raziskave kažejo, da pomanjkanje spanja redi. Dober in kakovosten spanec je zelo pomemben za nadzor telesne teže, apetita in lakote. Raziskovalci pojasnjujejo, da pomanjkanje spanca za četrtino poveča apetit. Če smo neprespani, smo čez dan bolj lačni, zaužijemo večje količine obrokov, posledično pa nam raven sladkorja v krvi tudi bolj naraste po jedi. Za zdravje in zadovoljstvo s telesom in napredkom je pomembno, da se zbudimo sveži in polni energije, da se lahko tudi vsak dan zdravo prehranjujemo, redno telovadimo in delovno udejstvujemo.

prejšnji članek
Razstrupljanje in čiščenje telesa z glino
Zdravje
Razstrupljanje in čiščenje telesa z glino
naslednji članek
Zdrava hrana, ki je nikar ne jejte
Zdravje
Zdrava hrana, ki je nikar ne jejte