Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tega o maskarah zagotovo še niste vedele!

29. 4. 2017; 01.00
Avtor: M.B.
Maskara

S temi nasveti bodo vaše trepalnice popolne. foto: Arhiv Svet24

Če bi ženske vprašali, katero ličilo bi vzele s seboj na samotni otok, bi bil odgovor verjetno: »Maskara«. Brez nje se nas večina počuti golo, saj nam kapljica običajno črnega tuša da vse, kar si želimo. Dolge, bogate in privihane trepalnice, predvsem pa zapeljiv pogled, ki deluje kot magnet. A za tak učinek je treba kupiti pravo maskaro in jo nato še pravilno uporabiti. Da vam bo lažje, smo zbrali najnujnejše zapovedi, ki se jih je treba držati pri maskarah.

Kupite pravo
Obstajajo vsemogočne maskare, ki obljubljajo debele, definirane, kilometer dolge trepalnice z enim samim dotikom krtačke. Vendar jih strokovnjaki odsvetujejo. Ena posodica maskare ima lahko le omejeno količino učinkovin, saj so formule običajno takšne, da je za eno korist običajno treba žrtvovati drugo. Če si želite točno določen učinek, kupite temu namenjeno maskaro. Voski v maskari za privihane trepalnice dvignejo in ukrivijo ravne trepalnice, najlonska vlakna podaljšujejo, pomembna pa je tudi oblika glavnička - če je velik in gost, bodo takšne tudi trepalnice. Glavniček s kratkimi in ločenimi plastičnimi ščetinami pa trepalnice med seboj ločuje.

Črna za vsako
Vsaka lahko nosi črno maskaro, celo blondinka. Glavni namen maskare je namreč poudariti obliko oči in definirati trepalnice. Predvsem pa mora biti vidna, drugače je nima smisla nanašati. To pa še ne pomeni, da ne smete eksperimentirati z barvami. Kanček vijolične je lahko enkraten na zelenih, modrih in lešnikovih očeh, medtem ko sta modra in zelena maskara odličen kontrast rjavim očem.

Izjemoma vodoodporna
Vodoodporne maskare so preveč trdovratne, da bi jih odstranjevali vsak dan (močno je treba drgniti, da jo odstranite in s tem povečate možnost, da trepalnice polomite), zato jo uporabite le, kadar je res nujno. Recimo na poroki vaše najboljše prijateljice, za na plažo ali v bazen.

Za perfekten privih
Uporabite vihalec trepalnic, čeprav na prvi pogled izgleda kot naprava za mučenje iz srednjega veka. Vihalec optično poveča oči in jih v trenutku naredi bolj seksi. Pomembno pa je, da ga uporabite pred nanosom ličila, saj se maskara sicer lahko prime nanj. Poglejte se v ogledalo in nekoliko dvignite glavo. Stisnite vihalec pri korenu in ga držite 3 do 5 sekund, nato še trikrat na kratko pritisnite z njim do polovice trepalnic.

Dodajte dramo in polnost
Po vihanju trepalnic nanesite maskaro, ki podaljšuje, na zgornje in spodnje trepalnice. Zatem na korenine prislonite maskaro za volumen. Na koncu namažite še najtanjše trepke v kotičkih, saj podaljšajo oči. Med prvim in drugim nanosom počakajte, da se maskara temeljito posuši.
Nasvet: Če se na trepalnicah oblikujejo grudice, jih odstranite s čisto gobico (s kakršno nanašate senčila za veke), dokler je maskara še vlažna.

Odstranjevanje
Če ste maskaro nanesli v več plasteh, pomeni, da bo odstranjevanje težje in da boste potrebovali več čistila. Odstranjevalci, ki vsebujejo olja, so običajno dovolj močni, da raztopijo močne formule, po katerih so narejene maskare. Namočite kosem vate v čistilo in ga nežno pritisnite ob trepalnice za nekaj sekund. Nato trepalnice počasi obrišite.
Nasvet: Naj ste zvečer še tako utrujeni, maskare ne pustite na trepalnicah. Če se zasuši, vam zaradi tega lahko odpadejo trepalnice, trde trepalnice pa vam lahko zaidejo celo v oči in poškodujejo beločnico.

S temi zvijačami si lahko pričarate še lepši videz. foto: Profimedia

Zgodovina
Maskaro so tako ženske kot moški uporabljali že v Starem Egiptu. Viri navajajo, da so približno 4 tisoč let pred našim štetjem Egipčani uporabljali nekakšno oglje, s katerim so barvali trepalnice, veke in obrvi. To so počeli zato, ker so verjeli, da s tem odganjajo zle duhove in varujejo svojo dušo, poleg oglja pa je pramaskara običajno vsebovala še saje, med in krokodiljo slino, da je bila bolj kompaktna in da »ni stekla«.

Maskaro, kot jo poznamo danes, pa smo čakali vse do 19. stoletja, ko je kemik Eugen Rimmel izumil maskaro na osnovi petroleja. V Španiji, na Portugalskem, v Grčiji, Turčiji, Romuniji in v perzijskih jezikih besedo »rimmel« še danes uporabljajo za maskaro.

foto: Profimedia

Tega o maskari in trepalnicah morda še niste vedeli


S pudrom do večjega volumna: Da bodo trepalnice resnično polne volumna, jih pred nanosom maskare napudrajte. Uporabite otroški puder in vatirano palčko.

Navlažite jih: Pogosto pozabimo, da so naše trepalnice kot drobni laski in je treba z njimi previdno in skrbno ravnati. Pred spanjem jih negujte z olivnim oljem ali navlažite kako drugače. Previdno, da kakšna kapljica olja ne zaide v oko!

foto: Profimedia

Odprte oči: Med nanašanjem maskare se nam rado zgodi, da oči preveč mežikajo, kar nam oteži delo. Med ličenjem odprite še usta! Če imate odprta usta, je veliko težje pomežikniti.

Da se ne razmaže: Vas živcirajo madeži maskare na vekah? Izognete se jim lahko tako, da pred nanosom maskare na veko položite kakšno staro vizitko ali plastično žlico tik ob rob trepalnic. Šele nato začnite z nanašanjem maskare.

foto: Profimedia

Preberite še, kako za vitko linijo skrbi Jasna Kuljaj. 

prejšnji članek
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
Moda&Lepota
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
naslednji članek
Dejan Vunjak o pokojnem očetu: Tvoje pesmi bomo peli večno!
Svet slavnih
Dejan Vunjak o pokojnem očetu: Tvoje pesmi bomo peli večno!