Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Končno brez podočnjakov: pomagajo kumare in krompir!

2. 8. 2023; 01.00
Avtor: Mateja Bevk/Maja
kumara

foto: Profimedia

Obstajajo štirje glavni vzroki za pojav podočnjakov in vsem štirim se lahko izognete!

Namesto da bi se zjutraj zbudili kot Trnuljčica iz stoletnega spanja - spočiti in sveži - se ob pogledu v ogledalo zgrozite: zaradi podočnjakov in zabuhlih oči ste videti kot strašilo! Vzrok pa ni samo pomanjkanje spanja, podočnjake povzročajo tudi alergije, počene kapilare, preveč melanina (hiperpigmentacija) v koži ter uživanje alkohola in kajenje. Če se torej želite znebiti podočnjakov, morate najprej ugotoviti, kaj jih povzroča, in šele nato ukrepati. Bodisi uporabite domača lepotilna sredstva bodisi izdelke iz lekarne, ki blažijo napihnjenost in radirajo črne kolobarje.

Obstajajo štirje glavni vzroki za pojav podočnjakov in vsem štirim se lahko izognete, ne da bi vam bilo treba zapravljati desetine evrov za korektorje in druge kozmetične izdelke za prekrivanje temnih lis pod očmi.

1. Pomanjkanje spanja

Če imate podočnjake, se morate najprej vprašati, ali dovolj spite. Lepotni spanec ni samo besedna zveza iz Disneyjevih risank, ampak dejansko pomaga. Vsak dan od 7 do 9 ur nočnega počitka je nujno za lepo kožo in spočite oči.

2. Alergija

Imate morda kakšno neodkrito alergijo? Za razdražene oči, ki se solzijo in so zabuhle, niso razlog samo alergije na različne pelode, ampak tudi na živila. Simptomi reakcije na živila se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, tako v prebavilih kot na koži in očeh, da postanejo srbeče, razdražene, rdeče … Za katero alergijo gre, boste ugotovili z napotnico zdravnika za testiranje. Lahko pa še prej poskusite sami z metodo izločanja. Za 21 dni iz prehrane odstranite pogoste alergene: gluten, mlečne izdelke, sojo, arašide, jajca in sladkor, nato pa vsake tri dni v prehrano vpeljujte posamezno živilo. Če se vam ob določenem živilu pojavi reakcija v obliki zabuhlih oči in podočnjakov, je velika verjetnost, da ste nanj intolerantni.

3. Ščitnica

Eden od simptomov premalo aktivne ščitnice so tudi zabuhle oči s podočnjaki. Če se pri vas pojavljajo še drugi znaki obolenja ščitnice (zaspanost, nervoza, povečanje telesne teže ali nenadno hujšanje, izpadanje las, spuščene veke ali izbuljene oči, občutek peska v očeh), se nujno posvetujte z zdravnikom. Ko boste težave odpravili, bodo tudi podočnjaki izginili.

4. Preveč soli
Koliko soli zaužijete? Prehrana, bogata z natrijevim kloridom, lahko povzroči zastajanje vode, kar vodi k zabuhlim očem in tudi drugim delom telesa. Zmanjšajte količino zaužite soli in težave s podočnjaki in zabuhlostjo bodo izzvenele.

Dodatna pomoč

Sicer pa lahko za bolj svež pogled brez podočnjakov storite še marsikaj. Poleg zadostne količine spanja in zgoraj omenjenih ukrepov poskusite še naslednje:

- Izogibajte se alkoholu in kofeinu. Čeprav vam morda za nekaj časa dvigneta energijo, sta koži povsem odveč. Povzročata namreč blago dehidracijo, zaradi česar so podočnjaki še izrazitejši.

- Uporabljajte osvetljevalce kože. Če so podočnjaki posledica preveč melanina, pomagajo kreme, ki vsebujejo osvetljevalne sestavine, kot so retinol, hidrokinon, kojična kislina, zeleni čaj, vitamin C ali izvlečki soje. Osvetljevalci bodo učinkovitejši, če se boste istočasno izogibali soncu in redno uporabljali sončno kremo s cinkom in faktorjem SPF 30 ali več.

- Sezite po dermalnih polnilih. Morda so podočnjaki pri vas posledica počenih krvnih žilic. V tem primeru pomagajo dermalna polnila (na primer kolagen), ki so učinkovita tudi pri izgubi maščobe v predelu pod očmi. Posvetujte se z dermatologom.

- Odločite se za lasersko terapijo in vitamin K. Laserski tretmaji zmanjšajo vidnost temnih kolobarjev zaradi počenih kapilar, enak učinek imajo tudi negovalne kreme z vitaminom K.

- Izberite korektor. Naj bo odtenek svetlejši od vaše polti in naj vsebuje tudi zaščito proti soncu. Če je vaša koža mastna ali nagnjena k aknam, kupite korektor, ki ni narejen na oljni osnovi.

- Pitje veliko tekočine. Najboljša je voda, saj učvrsti kožo in jo napne.

- Uporabite hladne obkladke. Proti podočnjakom zelo pomaga, če si na oči za 10 do 15 minut položite uporabljene in ohlajene (vendar še vlažne) filtrske vrečke zelenega ali kamiličnega čaja. Enak učinek imajo rezine hladne kumare, krompirja ali vrečka zamrznjenega graha/korenčka. Zlasti kumare vsebujejo antioksidante in flavonoide, ki blažijo draženje okoli oči.

- Naredite si masažo. Začasna zabuhlost oči in podočnjaki so pogosto posledica zastajanja limfne tekočine. Če z masažo spodbudite limfni sistem k delovanju, bodo tudi podočnjaki postopoma izginili. Takole gre: s prsti nežno drsite čez veke in okoli oči. Ne pozabite si zmasirati tudi rob tilnika in lasišče.

- Sprejmite svoj videz. Nekateri ljudje so preprosto bolj nagnjeni k podočnjakom kot drugi. Poleg tega s staranjem podočnjaki postajajo izrazitejši, saj je koža pod očmi oslabljena in se stanjša. A če boste zadovoljni sami s sabo in boste na ustih s seboj stalno nosili nasmeh, vam zagotavljamo, da vaših podočnjakov nihče sploh opazil ne bo.

Preberite tudi: Poskrbite za naravno zaščito pred soncem. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Kako pripraviti sivkin sladkor?
Kulinarika
Kako pripraviti sivkin sladkor?
naslednji članek
Špela Močnik si rada kar sama ujame večerjo
Svet slavnih
Špela Močnik si rada kar sama ujame večerjo