Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nad trdo kožo s kremami in strgalom

20. 5. 2017; 12.00
Avtor: Lara Jelen/Zarja
pedikura 2

foto: Profimedia

Čim bolj se približuje sezona nošenja sandalov, tem bolj se zavedamo, da bo treba nekaj storiti s svojimi stopali. Trda koža mora proč, to se ve, a kako se tega podviga lotiti, da stopal ne poškodujemo in da bo početje res učinkovito?

Najpogostejši krivci za trdo kožo na stopalih so neprimerna obutev, predvsem pretesna in slabo zračna, nošenje najlonskih nogavic ter velika obremenitev stopal in nog. Že to, da v toplejših mesecih nosimo bolj zračno obutev, pripomore k lepšemu videzu stopal. A je kljub temu v tem času treba poskrbeti za stare grehe. Pravočasno odstranjevanje trde kože prepreči, da bi ta postala estetsko še bolj neprijetna na pogled, da bi nam zaradi nje postalo neprijetno med hojo ali da bi trda koža popokala in povzročila boleče infekcije. Samo z redno nego pa lahko poskrbimo, da se trda koža na stopalih ne bo spet pojavila.

Najprej piling


Stopalom je dobro vsaj enkrat na teden privoščiti piling. Poleti bo z njim malo manj težav, saj si ga bomo lahko naredili kar mimogrede med hojo bosih nog po pesku ali kamenčkih. Do takrat si lahko piling naredimo z morsko soljo, ki ji primešamo nekaj kapljic jojobovega olja. Zatem stopala za vsaj 10 minut namočimo v toplo vodno kopel, ki ji dodamo zelišča, mandljevo mleko, morsko sol ali do največ tri žličke sode bikarbone. Kopel bo kožo zmehčala, zato takoj po njej trdo kožo odstranimo s pilo za odmrlo in suho kožo, z njo nežno podrgnimo po podplatih in peti. Ob tem pazimo, da ne bomo kože odstranjevali pregrobo, saj lahko nastanejo ureznine. Če nismo prepričani o svojih sposobnostih odstranjevanja trde kože na stopalih in smo nagnjeni k nerodnosti, bo morda bolje, da za naša stopala poskrbi strokovnjak, pediker. Postopek čez nekaj dni raje ponovimo, kot da si naenkrat odstranimo preveč kože s stopal, saj lahko to pripomore k ponovnemu nastajanju trde kože. Zato še enkrat poudarjamo: nežnost naj bo naše vodilo pri odstranjevanju trde kože. In nikar se odstranjevanja ne lotimo z britvico, saj si lahko z njo kožo močno poškodujemo. Po odstranjevanju trde kože s primernim pomagalom stopala pobrusimo z brusilnikom za pete, s čimer zgladimo kožne celice.

Izdelki, ki z malo potrpljenja odlično učinkujejo


Izdelkov za pedikuro, primernih za domačo uporabo, je vse več, a so precej dragi, zato se pogosto sprašujemo, ali se nam jih sploh splača kupovati, ali je ta denar nemara bolje zapraviti kar v kozmetičnem salonu. Na srečo lahko o izkušnjah uporabnic danes veliko izvemo kar s spletnih forumih, kar vsaj delno olajša našo odločitev. Tam smo preverili, kaj menijo o trenutno priljubljenih napravah za pedikuro z valjčki iz diamantnih kristalov in o električnih strgalih za pete. Medtem ko nekatere menijo, da je najbolje, da najtrdovratnejšo trdo kožo odstrani pedikerka in nato samo še vzdržujemo lepa stopala, druge poročajo, da so omenjeni izdelki zelo uporabni. Če jih seveda vzamemo v roke in se potrudimo. »Kupila in sem zadovoljna. Imam precej trde kože – luskavica in mi zelo lepo očisti. Je pa res, da traja, ni en, dva, tri,« je o električnem strgalu za stopala zapisala uporabnica. Popularne naprave torej večinoma delujejo, če imamo dovolj potrpljenja, da jih pridno in temeljito uporabljamo. V nekem drugem komentarju smo medtem izvedeli, da so veliko slabša izbira nogavice za odstranjevanje trde kože. »Enkrat sem kupila tiste nogavice iz reklame, polnjene z nekim gelom, ki so za enkratno uporabo. Res se je po uporabi koža začela sama luščiti in kazalo je, da bo vse še preveč dobro, nato mi je čez čas začela nastajati še bolj trda koža in na koncu je bil katastrofalen rezultat,« smo prebrali. Slednje se nam lahko zgodi tudi v drugih primerih, ko s stopal odstranimo trdo kožo, nato pa njihovega videza ne vzdržujemo.

Lepa stopala vzdržujte s kremami


Ko s stopal odstranimo trdo kožo, je treba zanje vsak dan skrbeti z mazilom za stopala. Na trgu jih bomo našli cel kup in verjetno nam bodo nekatera ustrezala bolj kot druga. Gotovo pa ne bomo zgrešili, če si stopala namažemo kar z olivnim oljem, najbolje zvečer po prhanju in pred spanjem, ko se uležemo v posteljo. Olje segrejmo med dlanmi in ga vmasirajmo v stopala. Sama disciplina, da to počnemo vsak dan, je morda še pomembnejša od mazila, ki si ga izberemo. Sicer pa gotovo ne bomo zgrešili niti z uporabo avokadovega masla, kokosovega olja, ognjičeve kreme ali mazila, ki vsebuje čajevec. Ta bo hkrati deloval protimikrobno in protiglivično ter nas bo zavaroval pred glivicami na nogah. Čajevec je prav zaradi teh svojih lastnosti popolno negovalno sredstvo za stopala tudi, kadar se vrnemo domov iz bazenov, savn ali izpod tušev v telovadnicah, ki veljajo za legla glivičnih okužb.
A vrnimo se k lepim in gladkim stopalom! Dobimo jih z redno nego, ki vključuje občasen piling in nežno strganje trde kože ter vsakodnevno mazanje. Ko so stopala lepa na pogled, se nam zdi, da tudi korak postane lahkotnejši.

prejšnji članek
Katera dieta res deluje?
Zdravje
Katera dieta res deluje?
naslednji članek
Ivanka Trump objavila ta ganljiv posnetek
Svet slavnih
Ivanka Trump objavila ta ganljiv posnetek