Shonda Rhimes
Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kdaj (ne) pod nož za več lepote?

18. 6. 2017; 08.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_23834780

foto: Dreamstime

Danes so estetske operacije postale stil življenja in ljudje že dolgo več ne skrivajo, da negujejo svoj videz tudi s celovitejšimi posegi v telo.

Ti so pri nas med najbolj varnimi na svetu. Tudi zato, ker zdravniki ne delajo operacij za vsako ceno. In vendar, ker gre velikokrat za agresivne posege, se pravi reze skozi kožo, je včasih v svoj videz bolje vložiti nekaj lastnega truda. Raziskali smo, v katerih primerih se je bolje izogniti nožu v službi lepote.

V želji po sreči in boljšem življenju

Seveda si želite z odstranitvijo grbe na nosu izboljšati kvaliteto življenja, radi bi postali srečnejši, bolj zadovoljni, včasih pa tudi uspešnejši in samozavestnejši. Tudi lepotni kirurg, ki mu ne gre zgolj za denar, meri uspeh operacije po tem, ali je in koliko je osrečil pacienta. Sreča in zadovoljstvo pacienta sta pravzaprav edina cilja estetskega posega! Da pa bi bila sreča operiranega popolna, je treba opraviti izčrpne preglede, razgovore pred posegom; takrat postane kirurg tako rekoč pacientov spovednik. Pacient namreč po točkah pomembnosti natančno opiše, kaj ga moti. Zdravnik želi slišati ne samo, da je to nos, temveč kateri delček nosu je najbolj kritičen. Dober kirurg vas bo tako odklonil, če boste rekli, naj kar sam pove, kaj je z vašim obrazom narobe. Pri razgovoru pa mora večkrat pacienta tudi usmerjati, denimo, če so želje po večjih dojkah pretirane, kajti upoštevati je treba velikost zadnjice, če naj bi bila postava skladna.

Malce več avtoritete oziroma jasen »Ne, ne bom vas operiral« pa si zdravnik dovoli, če pacient pričakuje, da bo z operacijo rešil osebne probleme, na primer partnerski odnos. Ženska, ki bi prišla na pregled s partnerjem in bi zaprosila za večje dojke, ker bi te pripomogle k fantovi zvestobi, ne bi bila operirana. Partnerji se menjajo, dojke pa ostanejo.

Vidite nepravilnosti, ki jih kirurg ne opazi

Težko bi rekli, da ima še kdo tako ostro oko in izpiljen čut za lepo kot estetski kirurg. Opazijo vsako drobno nepravilnost, vendar iščejo predvsem harmonijo. Ravno asimetrija pripomore k lepoti, na primer širši, tako imenovani boksarski nos (tudi Kate Moss ga ima!) je lahko sestavni del prav privlačnega obraza. Ker hitro opazijo nepravilnosti, pa se včasih zgodi, da na kandidatu za poseg opazijo nepravilnosti, ki so po njihovih merilih pravzaprav bolj moteče kot tista, zaradi katere se želi nekdo operirati. Seveda o tem ne spregovorijo neposredno.

Si predstavljate, kako bi bilo, če bi po posvetu z lepotnim kirurgom ljudi začeli motiti ne samo velik nos, ampak tudi nazaj potisnjena brada ali nesimetrične ustnice? Šele med analizo obraznih fotografij pacienta diskretno seznanijo o takšnih posebnostih in drugih možnostih, ki jih še ima za dosego končnega harmoničnega videza.

No, drugače pa je, če so pacienti takšni perfekcionisti, da jih v neskončnost motijo nepravilnosti, ki jih zdravnik komaj, če sploh, opazi. Po prvi operaciji se jim zdi, da bi bil nos lahko še malenkost bolj dvignjen, potem, da bi bil vršiček lahko malce bolj ošiljen, naslednjič je že nekaj narobe z nosnicami. Takrat operiranje ni več smiselno, kakor ni smiselno, če si premladi zaželite celovit lifting obraza. Prvi poseg na obrazu mora biti najbolj korenit, da lahko čez leta izvaja kirurg le še finese. Tako na primer pri tridesetih še ni priporočljivo dvigniti obrvi, pri štiridesetih pa napraviti lifting celega obraza.

Če poseg ni varen

Med pripravami na operacijo zdravnik pove o vseh možnih stranskih učinkih posega, tudi o nevarnostih, ki prežijo v promilih možnosti in se z njimi v ljubljanskem Kliničnem centru še nikoli niso srečali. Skratka, pacienta kirurg na neki način testira, ali je njegova odločitev za poseg zrela. Tistih, ki bi se premislili zaradi zahtevnosti posega ali možnih komplikacij in reagiranja telesa po operaciji - kože po liposukciji na primer ne čutite mesec dni, pojavijo se številne podplutbe, ki pa niso boleče - je malo. Sploh ker je, bolj zares kot za šalo, bolj varno ležati na operacijski mizi estetske kirurgije kot na domači postelji. V našem Kliničnem centru, denimo, je več kot tisoč specialistov, operacijo vodita kirurg in asistent kirurg in ni ga medicinskega instrumenta, ki ga ne bi imeli, prej obratno.

Proti modnim muham

Plastični kirurg bo odklonil vbrizgavanje ta hip modnih trajnih polnil za ustnice, saj so številna med njimi povezana z mnogimi neljubimi zapleti. Zdravnik bo za definiranje in povečavo ustnic raje izbral tehnično zahtevnejšo metodo z lastno maščobo ali polnila, ki jih telo v nekaj mesecih samo razgradi.

Liposukcija ni nadomestilo za hujšanje

Najcenejša in najboljša liposkucija je zdrava, zmerna prehrana ter gibanje, medicinski poseg izsesavanja maščobe je primeren le za odstranjevanje področno omejenih maščobnih blazinic, ki kazijo telo. 

Večje količine maščobe je nemogoče posesati, ne da bi zdravnik računal na stranske učinke; koža po posegu bo lahko ohlapna, sploh če je oseba v zrelejših letih. Zato je treba biti vešč lipoliftinga, in če želite zapolniti dele, kjer je premalo maščobe, tudi lipofilinga. Celoten proces nosi ime liposkulptura, ki se je lahko loti samo izkušen plastični kirurg in ne nekdo, čigar strokovno znanje ne presega liposukcije.

prejšnji članek
Severina po izgubi skrbništva: Sem samo mati
Svet slavnih
Severina po izgubi skrbništva: Sem samo mati
naslednji članek
FOTO: To so dekolteji, ki jih boste želeli to poletje
Svet slavnih
FOTO: To so dekolteji, ki jih boste želeli to poletje