Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Na pomoč, suha koža!

16. 7. 2017; 06.00
Avtor: Helena Primic, Bodi Zdrava
suha koza
Vam je zima izsušila kožo in želite v lahkotnejših oblačilih pokazati čvrsto, sijočo in gladko kožo? Preverite, kaj priporoča narava.

Ekološko milo. Običajna mila zamenjajte za ekološka in tudi s slednjimi ne pretiravajte, da ne porušite naravnega pH-ja kože in izperete naravnih olj, ki so prisotna v koži za zaščito pred vdori bakterij in virusov. In tako kot koža ne mara škodljivih snovi od zunaj, ne pozabite, da vse, kar pojeste, poje tudi vaša koža, največji človekov organ, ki nas s svojimi neravnovesji vedno opozarja na napake v prehrani in načinu življenja.

Oljna nega. Če imate suho kožo, losjone in mleko za telo zamenjajte za kakovostno ekološko olje za telo, s katerim si vsaj dvakrat na teden naoljite celotno telo. Ko boste izbirali primerno olje, dajte prednost vlažilnim oljem, za mnenje pa ne pozabite zaprositi tudi nosa, ki vam bo pomagal izbrati olje, namenjeno prav vam. Zdaj ko ste naoljili kožo od zunaj, poskrbite še za kakovostne maščobe od znotraj: kokosova maščoba (primerna tako za zunanjo kot notranjo nego kože), olivno olje, ekološko maslo … Tako zaradi kože kot splošnega zdravja jih vsak dan dodajte na jedilnik.

Dovolj vode. Čeprav na videz suhi koži manjka predvsem maščobe, je lahko (in najpogosteje) vzrok v pomanjkanju vode – kot pri suhi zemlji v puščavi. Zato preverite, ali vsak dan popijete dovolj vode – najmanj dva litra čiste vode, brez drugih tekočin. Pri tem ne pozabite, da kožo izsušujejo tudi ogrevani in klimatizirani prostori, nezračna oblačila, delo na zemlji ter pretirana uporaba čistil in detergentov. Pa tudi stres je zelo velik porabnik vode, zato ob stresnih dnevih zavestno povečajte vnos čiste vode.

Čistilna kura. Ob težavah s kožo se je smiselno lotiti čistilne kure celotnega telesa – z algami, glino, aloe vero ali drugimi čistilnimi zelenimi rastlinami, ki jih lahko nanesete na kožo ali/in jih zaužijete. Med čiščenjem se lahko stanje kože poslabša, kar je samo še dodaten dokaz, da je vaše telo zares potrebovalo čistilno kuro. Pri tem bodite pozorni, da popijete več vode kot običajno, da razstrupljevalnim organom, med katerimi je tudi koža, olajšate delo. Če poleg suhe kože trpite tudi zaradi počasne prebave, ima počasno prebavo tudi vaša koža. Pomagate si lahko z golšcem in potrošnikom, ki oba spodbujata presnovo.

Prisluhnite koži. Kitajska medicina uči, da je koža naš stik z zunanjim svetom, zato nam vedno povzroča težave, ko želimo kakšne občutke potlačiti, skriti, od njih pobegniti. Na težave s kožo, ki se pojavijo nenadoma, vedno poglejte celostno – kaj trenutno čutim, kaj me zadnje čase muči, česa se bojim in kaj me žalosti. Težave s kožo vam lahko sporočajo tudi to, da je vaša črevesna flora porušena oziroma da se telo ne zmore kosati s strupi, ki jih vnašate vanj. Vsekakor raje iščite vzroke kot instantne rešitve, ki večinoma težave s kožo samo še poslabšajo.

Mojstri zadrževanja vlage

Če boste svojo suho kožo negovali s stoodstotno aloe vero in ekološkimi kozmetičnimi izdelki iz kutine, lilije ali sleza, vam bo več kot hvaležna. Naštete rastline so namreč pravi mojstri zadrževanja vlage, zato so pri suhi koži več kot dobrodošli.

Resnica na obrazu

Po kitajski medicini se zdravje organov kaže tudi na obrazu, zato lahko glede na to, kje imate težave s kožo, ugotovite, kateri organ bi potreboval večjo podporo. Če imate težave s kožo od obrvi navzgor, je porušeno zdravje pljuč. Na bradi se kaže zdravje ledvic, na levem licu zdravje jeter, na desnem licu pa zdravje pljuč. Če imate najpogosteje težave z mozolji oziroma kožo na nosu, na pomoč kličeta želodec in vranica.

prejšnji članek
Intimna nega v vročih dneh
Zdravje
Intimna nega v vročih dneh
naslednji članek
Katera je najboljša depilacija?
Moda&Lepota
Katera je najboljša depilacija?