Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zaščita za oči, ne le modni dodatek

22. 7. 2017; 01.02
Avtor: Maja Furman/Bodi zdrava
sončna očala

Najpomembnejša pri izbiri sončnih očal je UV-zaščita. foto: Pixabay

Sončna očala: so za vas zgolj nepogrešljiv poletni modni dodatek ali nujen kos poletne opreme za zaščito oči?

Res je zelo pomembno, da se dobro počutimo, ko jih nosimo, in da pristajajo obliki našega obraza. Še pomembneje pa je, da so sončna očala kakovostna in da našim očem zagotavljajo pomembno zaščito pred UV-žarki.

Kje jih kupiti?

Sončna očala lahko kupimo kjer koli: v drogerijah, marketih, v trgovinah z oblačili, na stojnicah itd., vendar pa je vsak nakup, ki ni izveden v specializiranih trgovinah oziroma optikah, tvegan. Kakovostna sončna očala morajo imeti oznako CE. Ko skozi očala pogledamo pod kotom, se slika ne sme popačiti. Prav tako morajo biti opremljena z originalnim etuijem, v katerem jih hranimo, priložen pa morajo imeti tudi certifikat o ustreznosti. Nakup cenenih sončnih očal je vprašljiv in škodljiv očem.

Najpomembnejša je UV-zaščita

Najpomembnejša pri izbiri sončnih očal je UV-zaščita. »Očala morajo nuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. Vrednost UV-zaščite mora biti UV 400 oziroma stoodstotna UV-zaščita. Pri izbiri materiala, iz katerega so izdelane leče sončnih očal, imamo danes na voljo široko paleto različnih umetnih mas in različnih vrst stekel: polikarbonat, ki je trpežen in izredno lahek material, CR-39, plastika, ki se uporablja večinoma za korekcijska stekla, steklo, ki je veliko bolj trpežno, vendar tudi težje, a manj udobno od umetnih materialov,« pove optičarka Jadranka Javornik iz Optike Javornik. Ko kupujete sončna očala zase, bodite pozorni na tri stvari: UV-zaščito, udobje in zanimiv, sodoben slog, saj je pomembno, da jih boste radi nosili.

Pomen barv in materiali

Ko izbiramo barvo leč v očalih, je prav, da poznamo funkcijo posamezne barve, svetuje Javornikova.
- Siva barva znižuje kontrast, vendar ne popači barv.
- Rjava in jantarjeva znižujeta bleščanje, tudi tako, ki nastane na podlagi modre frekvence sončne svetlobe in povzroči lesketanje objektov. Rjava in jantarjeva barva popačita barve.
- Rumena barva bolje preprečuje lesk, ki nastane zaradi modre svetlobe, kot rjava, zato je vid ostrejši, a so barve bolj popačene.
- Zelena preprečuje bleščanje in filtrira modro svetlobo. Omogoča dober kontrast in vidljivost.
- Rožnato obarvana stekla so lahko dobra izbira, če ste navdušeni nad vodnimi športi in drugimi aktivnostmi na prostem, saj nudijo zelo dober kontrast.

Optičarka svetuje, da izberemo polarizacijski filter, »saj preprečuje bleščanje svetlobe, ko se ta odbija od gladkih predmetov, kot so voda, led, mokro cestišče itd. Ali vaše leče vsebujejo tak filter, lahko preverite tako, da jih postavite pred LCD-zaslon ter zasučete za devetdeset stopinj. Če imajo leče vaših sončnih očal polarizacijski filter, steklo med obračanjem očal postopoma potemni. Pomembno je tudi, da se pri nakupu sončnih očal odločimo za taka, ki vsebujejo zaščito pred praskami. Zelo pomembno vlogo pri izbiri kakovostnih stekel za sončna očala ima tudi antirefleksni sloj. Ta odpravi zrcaljenje stekla, ki povzroča napetost in utrujenost oči v različnih pogojih: pri delu z računalnikom, nočni vožnji, umetni svetlobi itd. Pri izbiri materiala okvirjev sončnih očal lahko izbirate med aluminijem, plastiko, titanom itd. Izbira je zelo široka. Izberite tisti material, ki je za vas najudobnejši.« Sončna očala imajo tudi rok trajanja; stopnja zaščite pri novih sončnih očalih in tistih, ki ste jih kupili pred leti, je bistveno drugačna – odvisna je tudi od tega, kako skrbimo za svoja očala.

Otroška sončna očala

Javornikova svetuje uporabo sončnih očal pri otrocih, »ker se otroške oči še razvijajo in so veliko bolj občutljive za UV-svetlobo«. Pred nakupom očal je treba preveriti, ali je okvir narejen iz materialov, ki lahko povzročijo alergije. Najpomembneje je, da leče očal vsebujejo oznako CE in stoodstotno UV-zaščito. Za otroke niso priporočljiva temna stekla, saj imajo lahko zadostno UV-zaščito že povsem svetla kakovostna očala. Priporočljivo je, da izberemo takšna očala, ki imajo UV-zaščito že v masi. Takšna očala se dobijo v optiki, kjer je njihov nakup zagotovo varen. Bolje je, da sta otrok ali odrasel brez sončnih očal, kot pa da nosita očala slabe kakovosti.

Kaj pa modnost?

»Slogi in oblike očal se iz leta v leto spreminjajo, vendar se ne spreminjajo tako drastično, da z izbranimi očali ne bi bili modni še kar nekaj let. In ker ni nujno, da so sončna očala draga, da bi bila funkcionalna, vam ni treba skrbeti, da boste za njih porabili celo premoženje. Za dizajnerska ali za specialna očala, kot so recimo očala, primerna za šport, morda odštejemo nekaj več kot za preostala sončna očala. Ko se boste odločili za nakup sončnih očal, preizkusite čim več različnih modelov, in če vam optik dovoli, jih pomerite kar zunaj, na soncu, tako boste zagotovo izbrali primerno zatemnjena očala zase,« še svetuje optičarka Jadranka Javornik iz Optike Javornik.

Za vsako obliko obraza

Ovalnemu obrazu pristajajo skoraj vse oblike sončnih očal. Če imate oglat obraz, se priporočajo očala z zaobljenimi ali okroglimi okvirji. Za okrogel obraz so najprimernejša očala z ravnimi ali oglatimi okvirji. Za ljudi s srčastimi obraznimi potezami so najprimernejša pilotska sončna očala. Obrazu trikotne simetrije pa bodo pristajala očala s tankim okvirjem in poudarjenimi navpičnimi linijami.

Preberite tudi: Benedettijeva s srcem, Cavazzo najbolj zanima smrt. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Skrite pasti samoporjavitvenih krem
Moda&Lepota
Skrite pasti samoporjavitvenih krem
naslednji članek
Severina priznala, da jo obožuje
Svet slavnih
Severina priznala, da jo obožuje