mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Skrite pasti samoporjavitvenih krem

22. 7. 2017; 03.01
Avtor: Monika Kubelj/Bodi zdrava
krema za sončenje

Poznamo tudi kreme, ki spodbujajo hitrejšo porjavitev kože, pri katerih se je treba izpostaviti sončnim žarkom. foto: Profimedia

So samoporjavitvene kreme koristne? Preverite v spodnjem prispevku.

Poleg krem z UV-zaščito nas na poletje opozarjajo tudi samoporjavitvene kreme. Pa so koristne? Morda celo nevarne? Za mnenje smo povprašali kozmetičarko Tanjo Gutnik, ki je iz teme samoporjavitvenih in porjavitev stimulirajočih izdelkov celo diplomirala. Medtem ko so se ljudje pred stoletjem izmikali soncu kot hudiču, so sončenje v začetku 20. stoletja celo predpisovali na recept. Danes bi si želeli temnejše kože, a brez nevarnih žarkov.

Samoporjavitvene kreme se na tržišču pojavljajo že dolgo časa. Prve so se s takšnim delovanjem pojavile že med letoma 1950 in 1960. Te kreme so vsebovale dihidroksiaceton (DHA), sestavino, ki je bila izolirana iz sladkornega trsa in se še danes uporablja v kremah za ta namen. Dokaj novejši izum pa so kreme, ki spodbujajo hitrejšo porjavitev. »Samoporjavitvene kreme vsebujejo predvsem dihidroksiaceton (DHA) kot glavno učinkovino, ki v stiku s kožo povzroči njeno obarvanje. DHA reagira z aminokislinami keratina, ki je v roženi plasti, kar povzroči reakcijo in koža se začasno obarva. Pri tem ne nastane enako obarvanje kože kot pri sončenju, pri čemer nastane več melanina, koži lastnega barvila,« pove Tanja Gutnik z VIST-a. Kar je dobro upoštevati, saj se koža različno obarva, tudi če smo kremo nanesli neenakomerno.

Ob uporabi samoporjavitvenih izdelkov se ni treba izpostavljati sončnim žarkom, da se naša koža obarva. Poznamo pa tudi kreme, ki spodbujajo hitrejšo porjavitev kože, pri katerih se je treba izpostaviti sončnim žarkom. Te kreme poleg drugih učinkovin vsebujejo aminokislino tirozin, iz katere nastane melanin, koži lastno barvilo. Na VIST-u so se ukvarjali prav s tem področjem, saj je tudi praksa pokazala povečano zanimanje zanje. »Na VIST-u sem v okviru študija pripravljala diplomsko nalogo, pri kateri sem opazovala učinke krem, ki spodbujajo hitrejšo porjavitev. Podrobneje sem pregledala tudi sestavine treh izbranih izdelkov s podobnim delovanjem. Za takšno temo sem se odločila predvsem zato, ker so takšni izdelki nenadoma postali prava uspešnica. Poleti leta 2015, ko sem začela pripravljati diplomsko nalogo, je takšnih izdelkov začelo v trgovinah zmanjkovati in se jih nekaj časa ni dalo kupiti. Večina potrošnic, ki se je odločila za nakup takšnega izdelka, pa se morda ne zaveda resnosti uporabe teh,« je razložila sogovornica.

Prednosti in pomanjkljivosti

Za tiste, ki si želijo imeti temnejšo polt in bolj zagorel videz, so samoporjavitvene kreme prava rešitev. Prednost takšnih krem je zagotovo tudi dejstvo, da se ni treba izpostaviti sončnim žarkom, da bi postali temnejši. Kot je razložila Gutnikova, za sončne žarke, predvsem UV-žarke, vemo, da so lahko za kožo tudi škodljivi: povzročajo opekline, hitrejše staranje kože, nastanek melanoma in drugo. Slabost takšnih izdelkov pa je priprava kože in nanos izdelka na kožo. »Za boljše rezultate je dobro pred nanosom izdelka narediti piling kože, nato pa je treba izdelek nanesti enakomerno na površino kože, sicer lahko postanemo lisasti. Takšni izdelki nam le začasno obarvajo kožo, predvsem pa tako pridobljena obarvanost ne ščiti pred UV-žarki. Tega se ljudje pogosto ne zavedajo, zato jih sonce opeče in posledice so tu. Če želimo biti dalj časa temni, pa lahko na kožo nanesemo kremo, ki spodbuja hitrejši nastanek koži lastnega barvila melanina. Slabost takšnih izdelkov je, da se je ob uporabi treba izpostaviti soncu, vendar pa obarvanost zaradi nastanka melanina hitreje naraste, s tem pa tudi zaščita – melanin namreč kožo deloma ščiti pred UVB-žarki, a vendarle ti izdelki niso namenjeni zaščiti.«

Obstajajo kakšne kreme, ki se jim je treba izogibati oziroma jih nekateri ljudje ne bi smeli uporabljati? Noben od prej naštetih izdelkov nima UV-zaščite, zaščitnega (SPF) faktorja. Zaradi tega je potrebna previdnost pri uporabi. Ljudje, ki jih hitro opeče, morajo biti previdni in poleg izdelka za obarvanje kože uporabiti tudi izdelek z zaščitnim faktorjem. Prav tako morajo enako ravnati s takšnimi izdelki ljudje, ki so nagnjenji k nastanku melanoma, imajo občutljivo kožo za sonce, in tisti, ki so nagnjeni k alergijam na sestavine v izdelkih. Izdelki prav tako niso primerni za otroke in dojenčke.

Preberite tudi: Novinarki RTV Slovenija prekipelo: Prosim, prinesite 50 centov. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Domače maske za sijočo kožo
Moda&Lepota
Domače maske za sijočo kožo
naslednji članek
Zaščita za oči, ne le modni dodatek
Moda&Lepota
Zaščita za oči, ne le modni dodatek