Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Maska, ki je obnorela svet

5. 8. 2017; 01.01
Avtor: Lara Jelen/Zarja
lepota_332642831

Nikoli in nikakor črne maske ne nanašajte na poškodovane dele obraza, kot so ureznine ali odrgnine. Če jo boste nanesli na obrvi, si boste ob odstranjevanju z obraza potegnili tudi te. foto: Shutterstock

Na obraz si nanesemo črno pasto, počakamo, da se strdi, in jo potem v eni plasti odstranimo skupaj z ogrci in mozolji. Posrečena azijska pogruntavščina, katere skrivnost delovanja je aktivno oglje. O črni maski se veliko govori in obstaja razlog za to.

Že dolgo na police ni prišel izdelek, ki bi tako navdušil, kot je to uspelo proizvajalcem črne maske. Po spletu krožijo videi, ki dokazujejo njeno preprosto uporabo in učinkovitost, o njej govorijo mediji, uporabnice ... Skratka, zadeva je priljubljena kot le kaj in se temu primerno tudi gladko prodaja. Črna maska je nedvomno uspešnica prodaje letos. Ste jo že preizkusili?

Kožo očisti nečistoč

»Črna maska je namenjena odstranjevanju kožnih nečistoč, ogrcev, odmrle kože in malih dlačic. Njena glavna sestavina je aktivno oglje, ki ima odlične čistilne lastnosti, vsebuje pa tudi ekstrakte grenivke, rožmarina, izvleček divjega ovsa, vrtnega ognjiča in še česa,« nam je razložil Gašper Božič, prodajalec priljubljene črne maske. Zagotavlja, da ima maska dobre čistilne lastnosti in da so ob pravilni uporabi rezultati zelo dobri. To potrjujejo tudi uporabnice, ki so nad učinkom večinoma navdušene. Na spletu sicer najdemo opozorila, da ima lahko uporaba črne maske negativne posledice, a dermatologi, ki so jo preverili, dodajajo, da se negativnim posledicam v največji meri izognemo s pravilno uporabo. Manjša bolečina ali pekoč občutek pa bo najverjetneje v vsakem primeru kljub temu prisoten ob odstranjevanju, saj se maska ne prilepi le na ogrce, ampak tudi na kožo in dlačice. Da bo manj bolelo, si pred uporabo umijte obraz in odstranite dlačice, priporoča dermatologinja Debra Jaliman. Ob odstranitvi se bo skupaj z ogrci odstranila zunanja plast kože in olja, ki kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi. To je razlog, zaradi katerega maske ne smemo uporabljati prepogosto. Proizvajalci svetujejo uporabo od dva- do trikrat na teden, a bo že redna uporaba enkrat na teden povsem zadostovala.

Uporabljajte jo pravilno ali raje sploh ne

Masko pravilno uporabimo tako, da si kožo pred uporabo dobro očistimo, lahko kar z vodo in milom, svetuje Gašper Božič. »Najbolje je, da masko nanesemo po prhanju, ko so pore bolj odprte. Priporočena je tudi obrazna savna, ni pa nujno. Nato masko nanesemo na obraz (čelo, lica, nos, brada), izognemo se predelu oči, obrvi in ust. Nanesemo jo v takem sloju, da dobro prekrije kožo in koža ni vidna. Paziti je treba pri predelih, kjer so dlake. Moški naj bodo previdni, da je ne nanesejo na brke ali brado. Ko masko pravilno nanesemo, počakamo, da se strdi, kar traja od 20 do 30 minut, odvisno od debeline nanosa. Strjevanje maske čutimo na obrazu kot krčenje. Ko je maska na dotik popolnoma suha, jo lahko odstranimo. To storimo s potegi od brade proti čelu. Na odstranjeni maski lahko nato vidimo, kaj smo odstranili. »Rezultati so različni od posameznika do posameznika. Najboljši naj bi se pokazali po več uporabah. Uporabnice medtem dodatno opozarjajo na pazljivost, da maske na obrazu nimamo predolgo. »Ko se posuši in te malo začne zategovati, jo odstraniš. Na navodilih piše 20–30 minut, a je dejanski čas odvisen od vlažnosti kože. Jaz ne gledam na uro ... ko se posuši, jo odstranim in nanesem tonik,« je povedala ena izmed forumašic, ki so se razgovorile o črni maski. Po uporabi bo koža verjetno malo rdeča, kar je normalno, saj govorimo o verjetno eni izmed najagresivnejših mask, kar jih obstaja. Ko se bo koža pomirila, pri čemer ji lahko pomagate z nežnim tonikom ali vlažilno kremo, boste opazili gladko in mehko polt.

Črna maska pod lupo Nike Veger

Črno masko je na sebi preizkusila tudi vizažistka in lepotna blogerka Nika Veger, a o izdelku nima najboljšega mnenja. »Čeprav sem imela občutek, kot da mi bo maska potegnila z obraza vso kožo, ne le ogrcev, mi na kraj pameti ni padlo, da bi si jo odstranila z vodo (če je to sploh mogoče). Nekaj je v nas, da nas privlači ogabno … komaj sem čakala, da vidim vse tiste bele črve loja na črni podlagi. Na njej je bilo res kar nekaj belih pik, a pogled od blizu je razkril, da vse niso ogrci, ampak tudi olupki kože. Tudi podroben pogled v ogledalu je potrdil, da maska ni očistila niti 20 odstotkov por,« je zapisala na svojem lepotnem blogu Beautyfull. Kot največji plus uporabe je navedla to, da lahko z masko narediš všečen selfi, in opozorila na dejstvo, da se v večini tovrstnih izdelkov poleg oglja in gline skriva tudi lepilo. Morda pa je vseeno pametno dvakrat premisliti, preden se odločimo za nakup.

Preberite tudi: Je pevka Rihanna res predebela? Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Plenice za lončnice
Zdravje
Plenice za lončnice
naslednji članek
S pudrom nad mivko in žogice za noge
Moda&Lepota
S pudrom nad mivko in žogice za noge