Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Čudodelno zamrzovanje na obroke

20. 8. 2017; 09.00
Avtor: Boštjan Malus
krioterapija1
Za vas smo preizkusili krioterapijo, metodo pomlajevanja slavnih.

Ledene terapije v različnih oblikah uporabljamo že od osemnajstega stoletja za lajšanje bolečin in krčev, boljše okrevanje, upočasnjevanje staranja celic in izboljševanje splošnega zdravja in počutja. Športniki se že desetletja namakajo v ledenih kopelih za regeneracijo po vadbi, sodobna krioterapija pa s pomočjo tekočega dušika ponuja precej bolj elegantno rešitev: terapijo celotnega telesa v kriokomori, ki obeta neslutene rezultate. Kako, prosim, porečete, nejeverno zmajujoč z glavo, medtem ko po zamrzovalniku lovite kos mesa za nedeljsko pečenko. No, prav. Se gremo za vas demonstrativno zamrznit...

Saj poznate urbano legendo, da se je sloviti Walt Disney, oče miška Mikija, dal zamrzniti, čakajoč, da ga nekoč obudijo in ozdravijo?

Zveni znanstvenofantastično, pa še po pobožnih željah diši. Ampak tehnologija – ki se ji zveneče reče kriogenika – prav nič znanstvenofantastično obstaja že od zgodnjih petdesetih minulega stoletja in nam je v obliki krioprezervacije znana predvsem v namene umetnega oplojevanja in hitrega zamrzovanja hrane.

Pa je v širokem razponu vsega »krio« (iz grške besede kryos, ki pomeni mrzlo, ledeno hladno) kar nekaj povsem vsakdanje uporabnih in uporabljanih metod, le da se pri njihovi uporabi pač ne obremenjujemo z izrazoslovjem; gotovo ste že preprosto uporabili ledene obkladke, ko vas je kaj »štihnilo«, vam zateklo, se kaj razbolelo, vnelo…

Po priporočilih nevrokirurga dr. Jacka Krusa že ledene kopeli zaradi uravnavanja hormonov na primer izboljšajo imunski sistem in celo pripomorejo k hujšanju, a sodobna tehnologija omogoča v svetu čedalje bolj priljubljeno in celo medicinsko priporočeno rešitev, ki jo je v drugi polovici sedemdesetih domislil japonski revmatolog Toshima Yamaguchi: v najnujnejše krpice odeti stojite v komori z odprtim vrhom (obstajajo pa tudi takšne, po kateri se gibljete s tekstilno masko na obrazu, in je vse skupaj še najbolj podobno nekakšni ledeni savni), okoli vas pa se dviguje tekoči dušik in s temperaturo okoli minus 160 stopinj Celzija kožo po vsem telesu v 30 do 40 sekundah ohladi na približno 5.1 stopinj Celzija.

Brrr… Verjetno vam pridejo na misel vse tiste podobe iz risank, ko nekdo konča kot ledena sveča ali ujet v ledeno kocko… in že šklepetate z zobmi. Ampak – brez panike.

V komoro! Prizorišče: Fitnes in wellness center SportClub na Fakulteti za šport v Ljubljani. Soba z elegantno komoro, iz katere se vali skrivnostna meglica. Kar nekaj nas, v spodnjem perilu smo, oviti v brisače in z dodatnimi nogavicami, čaka na vstop v to vesoljsko ladjo (no – čolnič). Mladih, starejših; pa obeh spolov. Nekaj športnikov – med njimi tudi košarkaš Domen Lorbek! – ena zdravnica, navadni smrtniki. Vzdušje je igrivo, sproščeno. Tisti, ki so terapijo že izkusili, se pošalijo z »novinci«, a jih brž tudi pomirijo, da celoten postopek sploh ni takšen bav-bav in da ne gre za takšen kataklizmičen mraz, kot se sliši.

prejšnji članek
Napad na čelne gube
Moda&Lepota
Napad na čelne gube
naslednji članek
Ne boste verjeli koliko je stara Tina Gorenjak
Svet slavnih
Ne boste verjeli koliko je stara Tina Gorenjak
#nasazenazenska
nasazenazenska