Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Napad na čelne gube

20. 8. 2017; 11.00
Avtor: M. B.
dreamstime_xxl_29381734

foto: Dreamstime

Če so se pri vas gube pojavile prezgodaj, jim pogumno napovejte vojno. Začasno jih lahko zgladite na kar nekaj načinov.

Ljudje se rodimo s precejšnjo zalogo elastina in kolagena, to sta snovi, ki dajeta oporno strukturo koži (naredita jo prožno in čvrsto). Ker pa se z leti ta zaloga vztrajno manjša, kolagen in elastin s staranjem slabita in se nepravilno razporejata v koži, se na njenem površju začno pojavljati izrazite gube (najprej na čelu), ki ustvarjajo utrujen videz. A dobra novica je, da lahko z nekaj ukrepi upadanje kolagena in elastina upočasnimo in si tako povrnemo mladosten videz.

Voda, fontana mladosti

Raziskave kažejo, da skoraj polovica Slovencev ne pije dovolj vode. Dobra hidratacija pa je zelo pomembna, kadar govorimo o zmanjšanju gub. Brez vode se namreč kolagen v koži izsuši in postane neučinkovit. Zato je nujno, da dovolj pijete (kava in sladke gazirane pijače ne štejejo), najbolje dva litra vode na dan! Presenečeni boste, kako hitro se bo telo odzvalo, že v enem tednu bo vaša koža bolj gladka in imeli boste več energije.

Majin nasvet: Namesto vode iz pipe lahko pijete tudi mineralno vodo. Raziskava iz leta 2008 je pokazala, da mineralna voda zabriše 25 odstotkov gub več kot navadna voda.

Podlaga, ki odbija svetlobo

Pogosto računamo na to, da bo naše gube prekril puder, a že čez uro ali dve ugotovimo, da jih je samo še bolj poudaril, saj se je zajedel vanje. Kako jih torej najlažje prekriti z ličili? Odgovor je podlaga, ki odbija svetlobo. Takšna podlaga naredi kožo svetlečo, gladko in prepreči ličilom, da bi se zajedla v gubice na čelu in tudi drugod po obrazu.

Prava krema

Izbira krem in serumov zoper gube se zdi neskončna, zato se izgubljeni med policami drogerij upravičeno sprašujete, katera je res učinkovita. Preverite seznam sestavin! Piše, da krema vsebuje retinol, peptide, retinoid, koencim Q10 ali hidroksi kislino? To so glavne besede, ki jih iščite, ko kupujete kremo proti gubam. Vse te snovi spodbujajo rast kolagenskih vlaken in zmorejo zradirati tudi globlje gube.

Botoks

Če zelo resno mislite zgladiti čelo, je botoks morda prava izbira za vas. Povprašajte svojega dermatologa o tretmajih z botoksom. Botulin toksin za kožo ni invazivna sestavina in po injiciranju praktično ne potrebujete časa za okrevanje. Običajno bo učinek viden od tri do šest mesecev. Z okvirno ceno okoli 350 evrov je poseg z botoksom cenejši kot plastična operacija in tudi veliko manj boleč.

Olivno in kokosovo olje

Naravno sredstvo zoper gube je rastlinsko olje, zlasti olivno in kokosovo. Segrejte po žlico vsakega ter ju vmasirajte v čelo tako, da kožo gladite navzgor. Najboljše je, da to opravite pred spanjem, saj najbrž nočete, da bi vaš obraz ves dan sijal kot praznično drevesce. Olivno in kokosovo olje učinkujeta vsako posebej, a skupaj sta nepremagljivi par proti gubam na čelu.

Akupunktura

Tudi akupunktura dokazano deluje proti gubam na čelu. Samo po nekaj tednih rednih tretmajev z akupunkturnimi iglami bo koža mlajša in bolj svilnata. Igle, ki jih strokovnjak zapiči v izbrane točke na čelu (tam, kjer ležijo frontalne in mimične mišice), stimulirajo rast kolagena in s tem izboljšajo elastičnost kože. Naj vas te iglice ne prestrašijo, so veliko manjše kot običajna medicinska injekcija in večina pacientov ob posegu ne čuti niti najmanjše bolečine.

Frufru

Pričeske s frufrujem so letos sila moderne, njihova prednost pa je tudi ta, da odlično skrijejo gube na čelu. Poleg tega zmehčajo obraz, da je videti mlajši, kot je v resnici. A pozor! Frufru naj sega do obrvi ali celo malo čez. Če ga boste pristrigli prekratko, bo pozornost usmerjal ravno tja, kamor je ne bi smel - na čelne gube.

Laser

Laserski posegi na čelu dajejo odlične rezultate. Že po enem samem posegu lahko za več mesecev pozabite na čelne gube, četudi so bile zelo globoke. Mikroskopski laserski žarki prodrejo globoko v podkožje, kjer spodbudijo nastajanje svežega elastina in kolagena ter tako poživijo kožo. Je pa po takšnem posegu treba počivati vsaj štiri dni, saj koža lahko reagira z rdečico, ki sicer kmalu izzveni.

Ricinusovo olje

Če potrebujete orožje proti gubam, ki ni le učinkovito, ampak tudi naravno, razmislite o ricinusovem olju. Čeprav se sliši neverjetno, ste lahko z uživanjem dveh do treh žlic ricinusovega olja na dan že v dveh tednih videti, kot bi se ravnokar okopali v vodnjaku mladosti. Preskusite, vendar imejte tudi v mislih, da lahko ricinusovo olje učinkuje odvajalno.

Masaža s citrusi

Citrusi imajo na kožo neverjeten učinek. Vsebujejo vitamina E in C, ki nahranita kožo in zapolnita gube. Prerežite limono ali pomarančo na pol in se z notranjo stranjo sadeža zmasirajte po obrazu tako, da v kožo postopoma stiskate sadni sok. Pustite učinkovati 15 minut. Koža bo posrkala vitamine iz njega in vas nagradila z mladostno samozavestjo.

Bandaža

Ste že slišali za bandažne trakove (imenovane tudi Frownies), ki preprečujejo nastajanje gub? Gre za nekakšne obliže, ki si jih na čelo in med oči nalepite zvečer, preden greste v posteljo, in preprečujejo gubanje kože med spanjem. Preverite na frownies.com.

Obrazna joga

Učvrstite svoje obrazne mišice z vsakodnevno telovadbo oziroma obrazno jogo. Takšna telovadba preprečuje povešenost kože in nastajanje gub ter dviguje upadle veke.

Poskusite naslednjo vajo: Kolikor se da, potisnite obrvi navzdol in jih hkrati skušajte stisniti čim bolj skupaj. Nato jih dvignite čim višje in potegnite narazen. Ponovite vajo vsaj petkrat na dan. Le z rednimi ponovitvami boste opazili rezultate.

Kemični piling in dermabrazija

Pri kemičnem pilingu se z uporabo alfa hidroksi kisline odstrani zgornja plast kože in razkrije manj poškodovana in nagubana spodnja plast. Z dermabrazijo dosežemo podoben učinek, le da se pri njej uporablja mehanično drgnjenje kože namesto kemičnega. Poiščite strokovnjaka, ki mu lahko zaupate in ima licenco za opravljanje teh posegov.

Browlift

Ne nazadnje pa lahko pomoč za čelo brez gub poiščete tudi pri lepotnem kirurgu. S posegom browlift vam lahko dvigne obrvi in zgladi čelo, videz postane prijaznejši, mehkejši in bolj spočit. Poseg traja do štiri ure, po njem pa lahko pričakujete oteklino, podplutbo in zategovanje, ki pa izzveni v dveh tednih, kolikor traja okrevanje. Če ste resno zaskrbljeni zaradi vidnih znakov staranja na vašem čelu, bo le takšen poseg dal dolgotrajen in učinkovit rezultat. Olajšal pa vas ne bo le gub, ampak tudi za kupček denarja - stane namreč 2200 evrov in več.

prejšnji članek
Super dieta s hladnimi juhami
Zdravje
Super dieta s hladnimi juhami
naslednji članek
Čudodelno zamrzovanje na obroke
Moda&Lepota
Čudodelno zamrzovanje na obroke