Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Krive so glivice!

31. 8. 2019; 02.00
Avtor: Njena.si
Krive so glivice!
Čeprav glivice sprva niti ne bolijo niti ne srbijo, jih ne smemo prezreti, kajti sledi jim lahko odebelitev in razbarvanje nohtov.

Športno stopalo povzroča glivica, ki raste na odmrli, vrhnji plasti kože. Pri otrocih ni zelo pogosta, večkrat pa prizadene najstnike in odrasle, posebno ljudi, ki se dosti ukvarjajo s športom in veliko nosijo nogavice in telovadne copate. Čeprav glivice sprva niti ne bolijo niti ne srbijo, jih ne smemo prezreti, kajti sledi jim lahko odebelitev in razbarvanje nohtov.

  Glivične okužbe stopal in nohtov na nogah so zelo pogosta težava. Okužimo se tam, kjer veliko ljudi hodi bosih: na kopališčih, v skupnih garderobah, savnah, športnih objektih. Glivice najprej zaživijo med prsti nog, zlasti med najmanjšima, četrtim in petim prstom, nase pa opozorijo z luščenjem, rdečino, »skuhano« kožo, včasih tudi z mehurčki. Spremembe se lahko sčasoma razširijo na ves podplat, da se grobo ali fino lušči brez hujše rdečine. »Kožne spremembe praviloma niti ne bolijo niti ne srbijo, zato jih ljudje pogosto prezrejo,« opozarja Vesna Tlaker Žunter, dr. med., specialistka dermatovenerologinja.

V tem primeru se glivična okužba stopal po več mesecih ali letih razširi na nohte nog, lahko tudi rok ali na kožo kjerkoli po telesu. Glivice najprej napadejo nohte na palcih nog. Prepoznamo jih po rumenkasti zadebelitvi nohta, ki s prostega roba postopoma napreduje navzgor. Žive glive se zadržujejo na robu med obolelim in zdravim predelom nohta. Noht se privzdigne s podlage, pod njim se nabirajo luske. Okužbe na nohtih rok so podobne kot na stopalih, so pa precej redkejše.

Napotki za preprečevanje športnega stopala

-         Vsak dan menjavajmo čevlje in nogavice.

-         Poskrbimo za vedno čiste in suhe noge. Po kopeli ali prhi jih dobro obrišimo, posebno med prsti.

-         Če se nam noge rade potijo, jih osušimo s pudrom za noge.

-         Ko se sezujemo, obutev dobro prezračimo.

-         Nosimo nogavice iz naravnih, zračnih vlaken.

-         V bazenih in drugod, kjer ljudje hodijo bosi, si noge zmeraj zaščitimo.

Kdaj k zdravniku in kdaj v lekarno?

Če je prizadeta majhna površina, tretjina ali največ polovica nohta, lahko glivice zdravimo s posebnim zdravilnim lakom za nohte, ki vsebuje amrolfin ali ciklopiroks, dobi pa se samo z zdravniškim receptom. Zdravljenje traja vsaj pol leta, pred vsakim lakiranjem pa je treba noht tudi mehanično postrgati. Če je prizadeta večja površina nohta ali več nohtov, se moramo zdraviti z antimikotikom v tabletah, zdravilo smeta predpisati le osebni zdravnik ali dermatolog.

Uporaba antimikotičnih krem, ki se dobijo brez recepta, je uspešna pri glivičnih okužbah kože, pri zdravljenju nohtov pa ne. V lekarnah in drogerijah se brez recepta dobijo tudi številni pripravki »proti glivicam« v obliki tekočin, krem, »svinčnikov«. »Ker ne gre za zdravila, njihova učinkovitost ni dovolj preizkušena in glede na naravo okužbe tudi logična ni, kajti aktivne glivice se zadržujejo med zdravim in bolnim nohtom, tja pa takšna sredstva ne sežejo,« ugotavlja Tlaker Žunterjeva in še svetuje, »glede na veliko število bolnikov, ki prihajajo k zdravnikom in dermatologom po dolgotrajni in neuspešni uporabi takšnih pripravkov, ki niso poceni, 'zdravljenje' z njimi odsvetujem in priporočam, da se ob sumu na glivične okužbe oglasite pri svojem zdravniku.«

prejšnji članek
Špela Močnik: 'Nisem ena tistih mam ...'
Svet slavnih
Špela Močnik: 'Nisem ena tistih mam ...'
naslednji članek
Se redite v trebuh, prsi, nadlahti in podbradek?
Zdravje
Se redite v trebuh, prsi, nadlahti in podbradek?
#nasazenazenska
nasazenazenska