Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Olajšanje za kožo po poletju

15. 9. 2022; 03.00
Avtor: M.B.
karitejevo maslo

Karitejevo maslo kožo vlaži, ji veča prožnost, manjša vnetja in deluje protibakterijsko. foto: Pinterest

Sta slana voda in močno sonce popila vso vlago iz vaše kože, ki je zdaj razdražena, srbeča in razpokana? Karitejevo maslo ji bo s svojim protivnetnim in vlažilnim delovanjem ponudilo najboljše olajšanje. Uporabite ga lahko za kožo po vsem telesu in tudi za lase.

Karitejevo maslo pridobivajo iz karitejevih oreščkov in se tradicionalna uporablja v afriški kuhinji kot zdravilo in tudi v lepotne namene. Vsebuje številne bioaktivne sestavine, kot so vitamini A in E, esencialne maščobne kisline in fitohranila, njegovi sestavini triterpen acetat in cinamates pa imata protivnetno in protitumorno delovanje. Seznam blagodejnega delovanja karitejevega masla pa je še daljši in ga lahko razdelimo na tri področja:

1. zmehča in pomiri suho kožo,

2. zmanjša luščenje kože, izboljša njeno prožnost in celi poškodbe,

3. preprečuje izhlapevanje vlage in napne kožne celice tako, da v njih poveča delež vlage.

Prečiščeno ali neprečiščeno?

Zaradi vsega navedenega je karitejevo maslo ena od priljubljenih sestavin v kozmetičnih izdelkih. Ne vsebujejo pa vsi izdelki masla enake kakovosti, zato je pri nakupu treba biti pozoren. Prečiščeno maslo ima bolj belo, gladko teksturo kot neprečiščeno in tudi nima značilne naravne arome. Bolj priporočljiva je uporaba neprečiščenega masla (surovega, ročno pridobljenega), ki je bolj kremasto rumenkaste barve, malenkost bolj zrnato in težje ter z vonjem po oreščkih. Takšno maslo se hitro vpije in za seboj ne pušča mastnih ostankov, pač pa naredi na koži le zaščitni film, ki zdrži več ur dolgo.

Po prhanju

Najboljši čas za vlaženje kože je po prhanju, ko je koža še nekoliko vlažna. Zato največ 3–5 minut po prhanju namažite telo s čistim karitejevim maslom, pa boste imeli voljno, mehko in gladko kožo še naslednjih 24 ur.

Nega rok

Roke so eden najpomembnejših predelov telesa, ki jih je treba vlažiti, saj so izpostavljene številnim vremenskim vplivom, soncu in kemikalijam iz detergentov. Izogibajte se izdelkov, ki vsebujejo alkohol (ta še dodatno izsuši kožo), raje uporabite karitejevo maslo. Natrite ga v roke zvečer, nataknite rokavice iz organskega bombaža in pustite delovati čez noč. Zjutraj bodo vaše roke prerojene.

Nega las

Lasje so poleti poškodovani od UV-sevanja, klora v bazenih in soli v morju. Lahka in nemastna tekstura karitejevega masla jih odlično navlaži in deluje kot balzam. Po šamponiranju dajte med dlani četrt žlice karitejevega masla in počakajte, da se stopi. Nanesite na lase in lasišče, pokrijte glavo z brisačo in pustite učinkovati trideset minut. Nato brisačo odstranite, nežno počešite lase in jih oblikujte v želeno pričesko.

Eterična olja

Ne nazadnje pa še ta nasvet: če karitejevo maslo kombinirate z eteričnim oljem sivke, geranije, kamilice ali palmarose, boste podvojili njegovo moč. Na 1–2 jedilni žlici (15–30 ml) masla dodajte samo nekaj kapljic olja in mazilo uporabite kot običajno.

prejšnji članek
Umrl je Radko Polič Rac
Svet slavnih
Umrl je Radko Polič Rac
naslednji članek
V videospotu tudi hči Tinkare Kovač
Svet slavnih
V videospotu tudi hči Tinkare Kovač