Vroče ta hip

Test s kozarcem vode: So vaši lasje porozni?

Vzelo vam bo manj kot minuto, da boste preverili v kakšnem stanju so vaši lasje.

slika 1
So vaši lasje porozni?
Dreamstime

So vaši lasje suhi, krhki in porozni ali pa zaradi pogostega barvanja niste ravno prepričani, kakšno je v resnici stanje vaših las? Četudi so morda na prvi pogled videti povsem zdravi, temu morda le ni tako. Redna uporaba agresivnih sredstev za nego las, sušenje z vročim zrakom, uporaba elastik in seveda barvanje, lahko povzroči nemalo poškodb na povrhnjici in lasni skorji. Z naslednjim trikom preverite ali je čas za striženje in posebno nego.

Trik s kozarcem vode

Vse kar morate storiti je, da na gladino vode v kozarcu ali skodelici položite pramen las. Če so vaši lasje prekratki, iz lasišča odstranite en sam las in ga položite v vodo. V manj kot minuti lahko opazite sledeče:

Pramen las ostane na gladini: Vaši lasje slabo vpijajo vlago.

Pramen las se nekoliko potopi pod gladino: Lahko ste veseli, vaši lasje so zdravi in močni. Lepo skrbite zanje.

Pramen las se potopi na dno: No, to pa ni nič kaj dobra novica. Kutikula las oz. zunanja plast vrhnjice je namreč krhka in porozna, kar omogoča prodor vode v notranjost lasu, torej lasno skorjo. To je tudi razlog, da je pramen las pridobil na teži in se potopil pod gladino. Priporočljivo je, da svojim lasem privoščite bogato nego z masko za lase, ki vsebuje keratin, aminokisline in beljakovine.