Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

VOZI VARNO, (po)misli na otroke

28. 9. 2017; 01.21
Avtor: Oglasno sporočilo
profimedia-0041176965
Otroci so se vrnili v šolske klopi in prav je, da smo na cestah prav zaradi njih še previdnejši.

Če nam uspe vplivati na zmanjšanje povprečne hitrosti vožnje v naseljih za 1 km/h, po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa pripomoremo k zmanjšanju števila nesreč v naseljih za štiri odstotke, zunaj naselij pa za dva odstotka. Ker je torej že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Občina Sevnica je v sodelovanju s podjetjem Sipronika in Zavarovalnico Triglav na nevarnem cestnem odseku ob državni cesti na vstopu v Krmelj, v neposredni bližini tamkajšnje osnovne šole, postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite« MHP50. Tako bodo poti osnovnošolskih otrok ter drugih pešcev v letošnjem šolskem letu varnejše. Odsek, na katerem so se povprečne hitrosti vozil po obnovi ceste in dvigu dovoljene hitrosti s 30 na 50 km/h precej povečale, za svojo pot največkrat uporabljajo prav najmlajši in najbolj ranljivi udeleženci v prometu – otroci. Večja previdnost voznikov na omenjenem odseku je tako nujna.

Odprtje prikazovalnika v Sevnici.

Inovativna in učinkovita rešitev

Prikazovalniki hitrosti shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ti pa so vidni na spletnem portalu www.vi-vozite.si. Tako sistem predstavlja inovativno in učinkovito rešitev ter je pomembno orodje za analizo podatkov in nadaljnje ukrepe zmanjševanja hitrosti. »Pozitiven učinek postavitve prikazovalnika hitrosti Vi vozite se je v skladu s prakso iz občin, kjer prikazovalniki že stojijo, tudi v Krmelju v občini Sevnica pokazal že kmalu po postavitvi. Da bi delež prehitrih voznikov še zmanjšali, pa je treba ažurno spremljati podatke na portalu Vi vozite in se po potrebi odločati za dodatno ukrepanje,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Za varnejšo prihodnost

Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav. V želji in s ciljem ustvarjanja varne prihodnosti so v največji slovenski zavarovalnici podprli tudi postavitev prikazovalnika hitrosti v občini Sevnica. »Na podlagi izkušenj iz prejšnje sezone projekta Skupaj umirjamo promet dobro vemo, da prikazovalniki učinkovito umirjajo promet. Ker si prizadevamo zmanjšati število prehitrih voznikov, smo podprli tudi postavitev prikazovalnika v Krmelju in tako skupaj z občino in podjetjem Sipronika zagotovili varnejše poti učencem Osnovne šole Krmelj ter drugim udeležencem v prometu,« je dejal Viktor Richter, direktor Območne enote Krško Zavarovalnice Triglav.

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu je podprl tudi lokalni športni vzornik, bivši olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva. »Otroci so naša prihodnost in največje bogastvo naše družbe. Zato je še kako pomembno, kako se obnašamo na cesti. Podobno kot smo športniki osredotočeni na svoj cilj in zanj trdo treniramo, bi morali tudi vozniki združiti moči v skupnem cilju – da v novem šolskem letu, pa tudi sicer, naredimo šolske in preostale poti najranljivejših udeležencev v prometu varnejše in prijaznejše,« je ob odprtju povedal Primož Kozmus.

Ambasador projekta Skupaj umirjamo promet Primož Kozmus.

Slovenske občine, podjetje Sipronika in Zavarovalnica Triglav so s prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« MHP50 doslej opremili že 28 nevarnih cestnih lokacij, s skupnimi močmi pa si bodo do konca letošnjega leta prizadevali za še večjo varnost vseh udeležencev v prometu v skupno kar 30 občinah po vsej državi.

prejšnji članek
Bodimo strpni vozniki
Moda&Lepota
Bodimo strpni vozniki
naslednji članek
Kdo je 'prijazen' stric na drugi strani ekrana?
Zdravje
Kdo je 'prijazen' stric na drugi strani ekrana?