volodimir zelenski, oleksander sirski
Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina potrebuje manj vojakov, kot se je zdelo

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Bodimo strpni vozniki

28. 9. 2017; 02.53
Avtor: Oglasno sporočilo
profimedia-0000014328
V zadnjem času smo na naših avtocestah priča vse več nesrečam, tudi naletom tovornih vozil, ki so posledica utrujenosti voznikov, uporabe telefona, nezbranosti in podobno. Nesreče lahko ob tako povečanem prometu vodijo v zelo dolge zastoje.

Vožnja po avtocestah je v primerjavi s preostalim cestnim omrežjem še vedno najbolj varna, na njih se, čeprav so najbolj prometne, zgodi najmanj prometnih nesreč. Na povečanje prometne varnosti so zadnja leta vplivale pospešena graditev avtocestnega sistema, kontinuirane aktivnosti družbe Dars, d. d., za ozaveščanje o prometni varnosti, sicer pa tudi uvedba vinjetnega načina cestninjenja leta 2008. Odtlej veliko domačih voznikov raje uporablja avtoceste, ki so še vedno najvarnejše in kljub vsakoletnemu povečanju prometa glede na preostale ceste tudi najhitrejša pot do cilja.

Strpni vozniki

Kako lahko vozniki prispevamo k temu, da ne bo večjih zastojev? Predvsem tako, da se pravočasno pozanimamo o razmerah na cestah in se pravočasno odpravimo na pot. Če ni nujno, v primeru dolgih zastojev raje počakajmo z odhodom na pot, vsekakor pa se v čim večji meri izogibajmo prometnim konicam. Razmer na cesti ne gre jemati zlahka. Vzeti si je treba čas za pripravo. Kot vozniki moramo biti aktivni pri načrtovanju poti. Pred potjo se moramo pozanimati o prometu na izbranih cestah. Predvidljiva in kulturna vožnja je ključ, kako priti do cilja čim hitreje in hkrati varno. Predvsem pa moramo biti pri vožnji strpni in dosledno upoštevati prometno signalizacijo, še posebna zbranost velja pri vožnji mimo delovišč oziroma zapor. Na naših cestah je, ker smo izrazito tranzitna država, tudi veliko tujcev. Ti ne poznajo dobro vseh naših cest, torej se domači vozniki z njimi srečujmo s toliko več strpnosti. Ob zgoščenem prometu in še zlasti ob delovnih zaporah je treba dosledno upoštevati predpisano varnostno razdaljo ter voziti strpno. Vozniki moramo v čim večji meri predvideti promet pred seboj in se tako izogniti nenadnemu zaviranju.

Bodite obveščeni vozniki

Preden se odpravite na pot, se pravočasno pozanimajte o razmerah v prometu. Prometne informacije so dostopne v Prometnoinformacijskem centru na telefonski številki 1970, na brezplačnem avtomatskem odzivniku 080 22 44, na spletni strani www.promet.si (med drugim so na voljo podatki o trenutnem stanju v prometu, kratkoročne napovedi in dolgoročni prometni koledar), prek e-naslova @DARS_si ter brezplačne mobilne aplikacije »DarsTraffic+« oziroma »DarsPromet+«.

prejšnji članek
Kaj se zgodi, če nanesete limonin sok pod pazduho?
Zdravje
Kaj se zgodi, če nanesete limonin sok pod pazduho?
naslednji članek
VOZI VARNO, (po)misli na otroke
Moda&Lepota
VOZI VARNO, (po)misli na otroke