Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vozniki, pazite na varnostno razdaljo

5. 10. 2017; 09.00
Avtor: Oglasno sporočilo
profimedia-0216338135

foto: Profimedia

Vožnja na prekratki varnostni razdalji statistično predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč. Največkrat je ta vzrok povezan tudi s prehitro vožnjo.

Dars, d. d., opozarja, da velika večina voznikov vozi preblizu drugemu vozilu zaradi nepoznavanja dolžine zaustavitvene poti, ki bi jo glede na hitrost in stanje vozišča opravilo njihovo vozilo pri zaviranju. Nekateri vozniki napačno menijo, da s krajšo varnostno razdaljo povečajo propustnost ceste in da bodo tako hitreje na cilju, nekateri pa poskušajo z agresivnim »prilepljanjem na zadek« vozila pred njimi to spraviti s prehitevalnega na vozni pas.

Zakon določa

Definicija varnostne razdalje izhaja iz 29. člena Zakona o varnosti cestnega prometa in se glasi: »Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja). Poleg tega velja tudi, da mora varnostna razdalja ne glede na vozne razmere omogočati, da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi. Omenjeni zakon določa tudi minimalno varnostno razdaljo, kadar se ob dobrih prometnih razmerah oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo. V takšnem primeru se lahko varnostna razdalja zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.«

foto: Profimedia

Poznate pravilo dveh sekund?

Glede na stanje na cestah so ministrstvo za promet, ministrstvo za notranje zadeve in Dars, d. d., sklenili dogovor, da pristopijo k realizaciji aktivnosti, ki bi lahko izboljšale vozne navade uporabnikov avtocest in hitrih cest ter tako prispevale k izboljšanju stanja prometne varnosti.

Želeli so izvesti dodatne dejavnosti, ki bi lahko ugodno vplivale predvsem na vozne navade ljudi in varnost prometa, ter iskali odgovore na vprašanja, kako povečati varnostno razdaljo in kakšni naj bi bili ukrepi, da bi ljudje varnostno razdaljo med vožnjo bolj upoštevali. Na tem področju so v tujini izvedli že mnogo različnih ukrepov, in tako so rešitev našli pri naših severnih sosedih, Avstrijcih.

Odločili so se za sekundno metodo ali pravilo dveh sekund, ki ga uporabljamo tako, da ob robu vozišča izberemo neki predmet oziroma orientacijsko točko (prometni znak, cestni smernik in podobno), in ko vozilo pred nami z zadnjim delom prevozi to točko, začnemo šteti v sekundnem taktu: »Enaindvajset, dvaindvajset ...« Če isto točko s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo, če jo prevozimo prej, je naša varnostna razdalja premajhna.

prejšnji članek
Julia Roberts: Bila sem sebična mala ...
Svet slavnih
Julia Roberts: Bila sem sebična mala ...
naslednji članek
Jani Jugovic: Postal sem drug človek!
Svet slavnih
Jani Jugovic: Postal sem drug človek!