reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nanjo prisegajo lepotni strokovnjaki

9. 12. 2017; 12.00
Avtor: M. B./Zvezde
pomaranča

foto: Profimedia

So vam všeč naravni izdelki za lepoto? Potem ne smete spregledati še ene v vrsti naravnih skrivnosti lepotičenja: voda pomarančnih cvetov je na novo odkrito čudežno negovalno sredstvo in pokazali vam bomo, kako jo lahko uporabljate.

Naj bo kokosovo olje, rožna voda ali domače medeno luščilno sredstvo. Naravna lepotilna sredstva so zelo priljubljena. Zlasti pri Francozinjah pa se je tej zbirki zdaj pridružila še voda pomarančnih cvetov. Zanjo je značilno, da osvežilno diši in nam pričara svilnato mehko kožo.

Kaj je pomarančna voda?

Voda pomarančnih cvetov vam je bila doslej gotovo znana kot sladka aroma za kuhanje in peko, po novem pa ji pripisujemo tudi lepotilne sposobnosti. Pridobivajo jo iz pomarančnih popkov ali cvetov, uporabna pa je za vračanje vlage v kožo, uravnavanje njenega pH-ravnovesja in izenačenje kožne polti. V negi kože je pravi multitalent.

Kot nega za obraz

Pomarančna voda je kot vlažilna bomba za kožo, saj jo varuje pred izsušitvijo. Poleg tega oži pore, zdravi razdražena mesta in pordelost. Ne glede na to, kakšno kožo imate, mastno ali suho, rožno vodo lahko čisto vsak uporabi za nego. Najbolje jo je po umivanju nanesti na kožo kot tonik s kosmom vate, nato pa nadaljevati z vtiranjem dnevne ali nočne kreme.

Kot lasna kura

Si želite več sijaja in svilnatega občutka v laseh? Enostavno vmasirajte v vlažne lase po umivanju nekaj kapljic pomarančne vode. Tako bo vaše naglavno okrasje čudovito dišalo, lasje pa bodo postali mehki in lesketajoči se.

Kot kopalni dodatek

Prijetna aroma pomarančne vode deluje sprostilno in pomirjujoče, zato je primerna kot dodatek kopelim. Lahko jo uporabite samo ali pa četrt skodelice zmešate z dvema skodelicama toplega mleka in tremi žlicami medu ter zlijete v pripravljeno kopel. Mehka koža in občutek, kot da ste v najboljšem centru za razvajanje, sta zagotovljena.

Za po britju

Po britju nog ali podpazduh večinoma koža reagira z blago rdečico in razdraženostjo. Tudi pri tem vam je lahko v pomoč pomarančna voda, saj pomirja kožo in ponovno uravnava izločanje loja. Uporabite jo kot losjon po depilaciji.

Kot nega za nohte

Zlasti v zimskem času imamo mnogi zelo lomljive, plasteče se nohte. Rešitev je lahko naslednja: nekaj kapljic pomarančne vode razporedite po posteljici nohtov in nežno vmasirajte s krožnimi gibi. Tako boste spodbudili tudi rast nohtov ter poskrbeli za njihovo jasno, gladko strukturo.

Kot osvežilo za roke

Navada je, da po imenitni večerji natremo roke z mešanico limonovega soka in vode, ki s prstov odstranita maščobo in poskrbita za prijetno osvežilni vonj dlani. To navado lahko malce spremenite, in sicer tako, da limonov sok zamenjate s pomarančno vodo. Roke ne bodo samo čiste, temveč bodo tudi lepo dišale.

Kot dišava za prostor

Navsezadnje lahko rožno vodo uporabljate kot dišavo, s katero v dom prinesete vonj po južni Franciji. Kanite nekaj kapljic rožne vode v posodico z vrelo vodo in postavite v spalnico. Ko bo voda izparevala, se bo pomarančni parfum sproščal v ozračje in napolnil prostor. Esenca pomarančnih cvetov je znana po svojem pomirjujočem učinku, ki vam bo zanesljivo zvečer pomagal zaspati. Lahko pa z rožno vodo na rahlo poškropite tudi rjuhe. A previdno, da na tkanini ne boste povzročili neželenih madežev. Postopek raje najprej preizkusite na koščku blaga.

prejšnji članek
Hišni ljubljenčki: Zima je lahko zanje nevarna
Zdravje
Hišni ljubljenčki: Zima je lahko zanje nevarna
naslednji članek
Iztok in Domen Valič: O travmah in drugih družinskih skrivnostih
Svet slavnih
Iztok in Domen Valič: O travmah in drugih družinskih skrivnostih