Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dezodorant ali antiperspirant?

22. 9. 2019; 01.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
ženska z dezodorantom

foto: Dreamstime

Ali boste izbrali dezodorant ali antiperspirant, je odvisno od vaše kože. Dezodoranti delujejo kot razkužilo in tako nevtralizirajo telesni vonj, medtem ko antiperspiranti vsebujejo aluminijeve soli, ki preprečujejo potenje.

Dezodoranti odstranjujejo bakterije na koži, zaradi katerih znoj dobi neprijeten vonj, ali pa so tako močno odišavljeni, da zakrijejo vonj znoja. Antiperspiranti pa zmanjšajo prepustnost kože pod pazduho in tako preprečujejo znojenje. Zato velikokrat povzročajo razdraženost kože, saj pravzaprav preprečujejo njeno osnovno funkcijo, znojenje.

Če se preveč znojimo


Če se pretirano znojimo, je to lahko neprijetno tako za nas kot za okolico. Zato je dobro skrbeti za higieno in se izogibati oblačilom, na katerih se hitro vidijo znojni madeži. Če pa je znojenje premočno, lahko uporabimo posebne ščitnike, ki jih od znotraj nalepimo na obleko. Ščitniki vpijejo odvečni znoj in ščitijo obleko. Pri izbiri oblačil dajte prednost naravnim materialom in se izogibajte umetnim, kot sta najlon in poliester. Redno uporabljajte tudi sredstva za odpravo neprijetnega vonja. Če imate občutek, da se znojite bolj, kot je običajno, najbrž dezodoranti ne bodo dovolj, zato poskusite z uporabo antiperspirantov. Če tudi to ni učinkovito, se odpravite k zdravniku dermatovenerologu, ki bo poskušal najti učinkovito rešitev za vašo težavo. V skrajnem primeru je mogoča tudi odstranitev nekaterih žlez znojnic pod pazduho.

Za občutljivo kožo


Če imate občutljivo kožo, so za vas primernejši dezodoranti, saj lahko antiperspiranti sprožijo alergične reakcije. Za razdraženo kožo, nagnjeno k alergijam, so najboljši naravni kristalni dezodoranti, ki so običajno brez vonja. Tudi pri vsakdanji negi izberite mila, namenjena občutljivi koži. Oblačila redno perite s praškom za občutljivo kožo, nosite bombažno spodnje perilo in se izogibajte tesnim oblačilom in obutvi iz nenaravnih materialov, v katerih noga ne diha.

Pravilna uporaba
Dezodorante nanesemo pod pazduhe po umivanju. Če se odločimo za naravne kristalne dezodorante, jih namočimo v topli vodi in nanesemo po prhanju. Antiperspirante pa nanesemo pred spanjem, ko so žleze znojnice manj aktivne, koža pa mora biti pred nanosom suha, saj je tako manj možnosti za nastanek vnetij. Zjutraj si ostanek antiperspiranta izperemo s kože. Pazduh si ne smemo depilirati 24 ur pred nanosom in prav toliko časa po njem. Antiperspirante lahko nanašamo vsakih 24 ur, ko pa znojenje sčasoma postane šibkejše, lahko med posameznimi nanosi mine več dni ali celo tednov. Če se pojavijo suhost, draženje ali razpoke na koži, uporabo antiperspiranta raje opustite.

So res škodljivi?
Že nekaj časa se na medmrežju in v medijih pojavljajo zgodbe o tem, kako škodljivi naj bi bili dezodoranti in antiperspiranti, zlasti tisti, ki vsebujejo aluminijev klorid. Povezujejo jih z nastankom raka na dojki. Ker telo z znojenjem izloča škodljive snovi, antiperspiranti pa preprečujejo znojenje, naj bi se strupi v telesu nalagali in posledično povzročali raka na dojki. Doslej raziskave niso dokazale neposredne povezanosti med uporabo dezodorantov in antiperspirantov ter pojavom raka na dojki, kljub temu pa previdnost ni odveč. Če imate izbiro, se raje odločite za manj agresiven dezodorant, po možnosti iz naravnih sestavin.

prejšnji članek
Test: Z 9 odgovori spoznajte sebe
Zdravje
Test: Z 9 odgovori spoznajte sebe
naslednji članek
Poglejte, kakšno lepotico ima Andrej Težak - Tešky!
Svet slavnih
Poglejte, kakšno lepotico ima Andrej Težak - Tešky!
#obraziavenija
obraziavenija