Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pri tem se otroci največkrat okužijo!

3. 3. 2016; 04.15
Avtor: STA
Prehlad

foto: Thinkstock

Število obiskov pri zdravniku zaradi akutnih okužb dihal se je ustalilo, obolevnost pa je podobna kot v enakem obdobju lani.

Največ akutnih okužb dihal je pri majhnih otrocih, starih do tri leta, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri gripi prevladuje tip A.
Gripi podobnih bolezni je največ pri šolskih otrocih med četrtim in 14. letom in starejših od 65 let.

Viruse gripe so dokazali v tretjini testiranih vzorcev, ki prihajajo iz vseh slovenskih regij. V 97 odstotkih primerov je šlo za okužbo z virusom influence tipa A, od tega je bilo 87 odstotkov okuženih s podtipom A(H3N2), so še zapisali na spletnih straneh NIJZ.

Še vedno je precej tudi okužb z respiratornim sincicijskim virusom, ki pri majhnih otrocih povzroča bronhiolitis. Kot povzročitelji okužb pa se pojavljajo tudi drugi virusi, med katerimi so adenovirusi in koronavirusi.



Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi

Akutne okužbe dihal se sicer po navedbah NIJZ pojavljajo preko celega leta. V toplejših mesecih je število obolelih majhno, saj so okoljski dejavniki, kot sta temperatura zraka in osončenost, manj primerni za širjenje povzročiteljev okužb dihal.

V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati. Vzrokov je več - po eni strani se spremenijo okoljski dejavniki, ki omogočajo boljše preživetje mikrobov v okolju, pa tudi možnost prenosa se poveča, saj se predšolski otroci in šolarji v vrtcih oziroma šolah ponovno intenzivno družijo. Največji porast števila akutnih okužb dihal pa je zaznati s pojavom in kroženjem virusov influence - povzročiteljev gripe.

Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče, kar pomeni, da v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč.

prejšnji članek
Zaradi tega z vlago ne boste imeli problema
Življenjski slog
Zaradi tega z vlago ne boste imeli problema
naslednji članek
Spektakularna vrata
Življenjski slog
Spektakularna vrata