Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V 'šoping' po otroka

28. 3. 2016; 09.00
Avtor: Š. K.
mom-with-baby
Življenje v enaindvajsetem stoletju ženski odpira možnosti družinskega življenja, kakršnih si še pred nekaj desetletji ne bi mogli niti predstavljati.

Čeprav oploditve samskih žensk še vedno ne dovolijo številne evropske države, je uporabnic tovrstnih storitev iz leta v leto več.



Napredek sodobne medicine je poskrbel za množico novih možnosti za ustvarjanje družine, ki so preveč aktualne, da bi jih lahko umetno ustavili. A medtem ko lahko v Ukrajini celo najamete žensko, ki bo namesto vas donosila otroka, se pri nas, če ste samski, ne morete odločiti niti za umetno oploditev. Kar pa seveda ne pomeni, da si samostojnega materinstva ne morete priskrbeti s skokom čez mejo. In če se
Ženske med petintridesetim in štiridesetim letom v povprečju zanosijo v šestih, po štiridesetem letu pa v enajstih postopkih osemenitve.
boste resnično odločili za takšno potezo, vedite, da še zdaleč niste edini – med tisoči Evropejcev, ki se zadnja leta odločajo za tako imenovani 'oploditveni turizem', ne manjka samskih žensk, ki so se odločile za materinstvo, ker se jim preprosto ne ljubi več čakati na gospoda Pravega. Pandorina skrinjica je odprta in ni več daleč čas, ko se nam takšen način oploditve ne bo zdel prav nič nenavaden.

Kdaj je oploditev dovoljena?
Najbolj svobodomiselne zakone glede oplojevanja samskih žensk imajo v Veliki Britaniji. Ena bolj znanih tamkajšnjih zdravstvenih ustanov, ki opravljajo tovrstne usluge, London women's clinic, pomaga do otroka ženskam brez partnerjev že od poznih osemdesetih let dvajsetega stoletja. V zadnjih letih je prava meka samskih žensk, ki si želijo umetne oploditve, postala Španija, saj za dokaj ugodno ceno nudijo kakovostno strokovno izvedbo. Pred kratkim so obljube o skorajšnji uveljavitvi zakona, ki bo dovoljeval oploditev žensk brez partnerja, razburkale javnost v sosednji Hrvaški, a se navsezadnje niti niso uresničile. Nasprotniki oploditve samskih žensk svoje nasprotovanje navadno utemeljijo s tem, da otrok potrebuje tako mater kot tudi očeta, toda samske matere, ki so se zavestno odločile za samostojno starševstvo, jim odgovarjajo: tudi v primerih običajnih oploditev se velik delež žensk znajde v okoliščinah, ko morajo otroka vzgajati samostojno, pa naj bo to zaradi takšne ali drugačne izgube partnerja ali pa preprosto zato, ker se njihove zakonske polovice raje kot družini posvečajo drugim dejavnostim.

Kako poteka oploditev?
Umetna oploditev je na voljo v dveh osnovnih oblikah, kot oploditev znotraj materničnega vratu in oploditev znotraj maternice. Pri prvi obliki, ki je za oploditev samskih žensk pogostejša, zdravnik semensko tekočino vbrizga neposredno v maternični vrat. Postopek je na spletnih straneh, posvečenih tej tematiki, opisan kot 'preprost in neboleč', vendar se je treba zavedati, da večina žensk ne zanosi že pri prvem poskusu umetne oploditve. Medtem ko mlade ženske za zanositev v povprečju potrebujejo 2–3 postopke, ženske med petintridesetim in štiridesetim letom v povprečju zanosijo po šestih, po štiridesetem letu pa po enajstih postopkih osemenitve. Glede na število postopkov umetne oploditve in na starost ženske niha tudi cena celotnega paketa zdravstvenih storitev, povezanih z umetno oploditvijo. Tako kot pri običajni nosečnosti tudi tukaj velja, da se starejšim ženskam priporoča opravljanje večjega števila specialističnih testov.


Koliko stane oploditev?
Članki o umetni oploditvi žensk brez partnerjev, ki jih najdemo na ameriških spletnih straneh, ceno celotnega postopka ocenjujejo na nekaj več kot 8000 evrov, vendar ta cena ne vključuje morebitnega stroška donatorskih programov – ta lahko strošek postopka podvoji. Američani zato ženskam priporočajo, da postopek namesto na domačih tleh opravijo v veliko cenejših deželah, na primer v Kostariki, Južni Ameriki, srednji Evropi ali jugovzhodni Aziji.

Enakomerno s številom oploditev samskih žensk narašča tudi število društev, ki nudijo podatke in podporo ženskam, ki so se odločile, da se bodo same podale na pot starševstva.


Kakšne ženske se odločajo za postopek?
Eno bolj znanih društev, ki povezuje ženske, ki so se same odločile za oploditev, je skupina SMC (Single mothers by choice – Samske matere po lastni izbiri), ki jo je leta 1981 ustanovila psihoterapevtka Jane Mattes. Članice SMC so po navedbah društva v povprečju uspešne ženske med tridesetim in štiridesetim letom, ki so mladost posvetile karieri. Za umetno oploditev se odločajo, ker zaradi bioloških omejitev nimajo časa čakati na to, da bodo srečale moškega, s katerim bodo lahko začele kakovosten zakon.

Primer španske klinike
Ena od priljubljenih UO klinik v Španiji, klinika Fertia v Costi del Sol, na spletni strani navaja, da slovi po preverjenih, kakovostnih darovalcih semena, kakovostnem opravljanju postopkov in visoki stopnji uspešnih oploditev. Na uvodnih straneh uporabnicam pojasnijo tudi oplojevalno politiko klinike, ki je, da ženski, ki želi oploditev, poiščejo donatorja sperme, ki ima podobne fizične lastnosti kot ona. Klinika se pohvali, da se skupaj s semenskimi bankami, s katerimi poslujejo, dosledno držijo španskega zakona, ki pravi, da ima lahko en darovalec največ šest otrok. Na ta način preprečujejo, da bi se zgodilo tisto, na kar nas na podlagi resničnih egocentričnih zamisli nekaterih ponorelih genijev že leta opozarjajo znanstvenofantastični filmi na temo genetike – da bi se namreč pojavila večja populacija ljudi, ki bi imeli vsi istega očeta. Fertia bodočim mamam, ki jih skrbi, kakšne gene bo podedoval njihov otrok, pojasnjuje, da so donatorji sperme, ki jo uporabljajo pri njih, pogosto študentje, saj največ sodelujejo z bankama sperme, ki se nahajata v univerzitetnih Grenadi in Barceloni. Kot navajajo, gre največkrat za študente medicine, biologije in drugih z zdravstvom povezanih študijskih smeri, menda zato, ker naj bi bili ti še posebno občutljivi za tovrstno tematiko. Darovalce pred darovanjem testirajo za vrsto nalezljivih bolezni, vsakih šest mesecev pa morajo opraviti tudi pregled za morebitne genetske anomalije. Vsi opravijo test za kromosomske nepravilnosti in cistično fibrozo. Prvi pregled na kliniki Fertia je brezplačen, za ostale usluge pa je na spletni strani objavljen cenik. Sam postopek osemenitve, brez dodatnih testiranj, je dokaj poceni: intrauterina osemenitev (IUI) stane borih 500 evrov, za osemenjevanje s pomočjo donatorjev sperme pa boste odšteli 860 evrov. V primerjavi s paketom jajčec za ženske, ki imajo težave z zanositvijo – ta stane 5900 evrov –, to vsekakor ni astronomska cena.

prejšnji članek
Uporabite to in vaša koža bo zablestela!
Moda&Lepota
Uporabite to in vaša koža bo zablestela!
naslednji članek
Vedno nova miza
Življenjski slog
Vedno nova miza