Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Največ zaslužijo prvorojenci

25. 6. 2016; 09.01
Avtor: Tina Guček
deklica, plaža, senčnik morje kopalke galeb
Ste se kdaj spraševali, kaj vse vpliva na to, kakšen človek postanete v življenju?

Strokovnjaki trdijo, da vas je med drugim izoblikovalo tudi vaše 'mesto' v družini, v kateri ste odraščali.

Z drugimi besedami – to, ali ste se rodili kot prvi, drugi, morda tretji otrok, je vplivalo na to, kakšni ste zdaj, ko ste odrasli.

PRVOROJENEC

Starši se prvemu otroku največ posvečajo iz več razlogov. Ker je prvi, je zanje vse novo – veliko stvari jih skrbi, trudijo se, da bi svojo vlogo staršev opravili čim bolje, vsak prosti trenutek posvečajo otroku, se z njim igrajo, rišejo, mu berejo, medtem ko imajo za vsakega naslednjega otroka samodejno manj časa. Po mnenju strokovnjakov je prav ta velika količina pozornosti v najbolj ključnem mladem obdobju glavni vzrok za to, da naj bi imeli prvorojenci na splošno višji inteligenčni količnik kot njihovi mlajši sorojenci (kar je med drugim pokazala raziskava, ki so jo leta 2007 opravili na Norveškem).

Najstarejši otrok v družini pogosto odraste v zelo uspešnega, samozavestnega in odgovornega človeka, kar je po mnenju strokovnjakov zato, ker ima v najbolj zgodnjem obdobju veliko pozornosti staršev, ki se mu posvečajo na vseh področjih, ga spodbujajo in hvalijo. Pozneje, ko malce zrasejo, jim starši pogosto zaupajo skrb za mlajše brate ali sestre, zato so običajno tudi zelo vestni in skrbni. Morda so zaradi tega 'nagnjeni' tudi k temu, da si prej v življenju ustvarijo družino in so zelo skrbni starši.

Karierno se prvorojenci zelo dobro znajdejo v pomembnih poklicih, ki od njih zahtevajo veliko odgovornosti in v katerih so v središču pozornosti, običajno je tudi njihov zaslužek višji kot zaslužek sorojencev. Po podatkih je več kot polovica predsednikov Združenih držav Amerike prvorojencev, kar naj bi se skladalo s tem, da so zelo dominantne osebe.

prejšnji članek
Skrivnosti vitkih
Moda&Lepota
Skrivnosti vitkih
naslednji članek
Prva pomoč pri opeklinah
Zdravje
Prva pomoč pri opeklinah