Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Navade, zaradi katerih ne morete shujšati

10. 6. 2017; 12.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
kokice
Jeste veliko bolj zdravo, trudite se biti aktivni, a čeprav ste že izgubili nekaj kilogramov, rezultati niso takšni, kot bi si želeli.

Hujšate prepočasi ali pa preprosto ne morete čez neko mejo. Hujšanje se je ustavilo in ne gre več naprej, vi pa bi radi izgubili še tistih nekaj kilogramov. In čeprav se vam zdi, da vse delate prav, ste lahko žrtev sodobnih prehranjevalnih navad, zaradi katerih preprosto ne morete shujšati.

Saj poznate ta obup: trudite se živeti zdravo. Jeste veliko zelenjave in polnovredne hrane, veliko se gibate, izogibate se slaščicam, a vendarle ne pretiravate z odpovedovanjem – enkrat tedensko si vendarle privoščite pregreho. Tak izboljšan življenjski slog vas je že pripeljal do nekoliko nižje telesne teže, a vendarle ne do želene. Nekje se ustavi in ne veste, kje. Veste, da pretiravanje ni dobro, zato se trudite ohraniti zmernost in uravnoteženost, a zdi se, da vam to več ne pomaga. Po vsej verjetnosti so za to, da ne morete shujšati, krive kar vaše prehranjevalne navade. Ljudje imamo dandanes precej splošno razširjen prehranjevalni slog, ki je v grobem resda zavezan zdravemu prehranjevanju, je pa prepleten z manjšimi dnevnimi spodrsljaji, ki se jih navadno niti ne zavedamo. In ti so pogosto vzrok, da se tehtnica noče prevagati na drugo stran mejne teže.

Preskakujete obroke

Vsi se zavedamo, kako pomembno je redno prehranjevanje. Da je zdravo jesti večkrat po malem. Zato imamo verjetno obroke razporejene po urah dneva. A pridejo tudi nekoliko bolj dinamični dnevi, ko smo ob urah, ko bi morali jesti, na sestanku, v avtu ali kako drugače zaposleni. Takrat navadno preskočimo obrok. Rečemo si, da nam to ne more škodovati, bomo pač zaužili manj kalorij. A resnica je, da nas preskakovanje obrokov pripelje do tega, da pozneje pojemo veliko več, kot smo predvidevali, in ker smo lačni, tega niti ne opazimo. Naši možgani, ki jim zaradi preskočenega obroka primanjkuje glukoze, kličejo po hrani. Ko nastopi naslednji obrok, zaradi preskočenega prejšnjega naslednjemu brez slabe vesti dodamo še kaj sladkega ali dodatno zajemalko. Ko se to začne dogajati kolikor toliko redno, se ustavi tudi izgubljanje kilogramov.

Hitro jeste

Verjetno ste že slišali, da si je za hrano treba vzeti čas. Že zaradi boljše prebave, a je čas tudi tisti, ki nam lahko pomaga pri uspešnem hujšanju. Hormoni, ki našemu telesu sporočijo, da je sito, se namreč začnejo tvoriti veliko pozneje, kot v naš želodec pride prvi grižljaj. Ko vam možgani vendarle sporočijo, da so siti, imate vi lahko v svojem želodcu že veliko preveč hrane, če to uživate prehitro. Če pa si vzamete čas in jeste počasneje, boste do takrat, ko bodo možgani zaznali sitost, pojedli veliko manj. To je pokazala tudi raziskava. Ljudje, ki si za eno kepico sladoleda vzamejo pol ure, jim je ena kepica dovolj. Tisti, ki kepico pojedo v petih minutah, pa si takoj zaželijo še ene. Prehitro hranjenje je torej lahko vzrok, da pojeste preveč in da posledično ne morete shujšati.

Čez vikend si privoščite

Večina uspešnih diet odobrava tako imenovane pregrešne dni. To so dnevi, ko si lahko ne glede na dieto privoščite kar koli. Tudi če niste na dieti, verjetno sledite temu načelu. Čez teden ste vzorni pri prehranjevanju in gibanju, zato si za vikend radi privoščite. Kakšen kozarec vina več, dodaten kos mamine pečenke, morda vrečko čipsa … Saj je vendar vikend, ves teden ste se pridno prehranjevali in naslednji teden se boste prav tako! A najnovejše študije kažejo, da nam pregrešni vikendi lahko vrnejo z obrestmi. Nekatere kemijske snovi, ki sodelujejo pri hormonskem uravnavanju sitosti, po treh dneh prehranjevanja z bolj nezdravo hrano omejijo sposobnosti leptina, hormona sitosti, da pravilno uravnava ta občutek. Kar pomeni, da se po treh dneh prenajedanja ne morete preprosto vrniti na stare tirnice zdravega prehranjevanja. Tudi če se trudite, boste po hrani, ki vam je še prejšnji teden povsem zadoščala, tokrat lačni, hoteli boste še in hoteli boste nezdravo. Vaše telo bo znova potrebovalo tri dni, da se bo uneslo, potem pa bo spet sledil vikend.

Pretiravanje s slanim

Sol v hrani se je izkazala za dejavnik odvisnosti. S hrano, ki vsebuje precej soli, ljudje hitro postanemo odvisni, kar pomeni, da je ne zmoremo preprosto odložiti in se ji odpovedati. To je dobro imeti v mislih, kadar se odločite privoščiti si kaj izredno slanega: čips, pokovko, pico, slane oreščke in podobno. Pri vsej tej hrani se bo kljub vaši odločnosti, da boste pojedli samo eno porcijo, lahko zgodilo, da boste pojedli celo vrečko ali ves pladenj. Hrano s pretiranim dodatkom soli torej uživajte zmerno in previdno, sicer se lahko kar poslovite od želene teže.

Pijete

Pa ne pitje česar koli, ampak uživanje alkohola. Čeprav je znanstveno dokazano, da enota alkohola na dan našemu telesu bolj koristi kot škoduje, je pri tem vendarle treba upoštevati, da je alkohol močno kaloričen. Četudi vaše uživanje alkohola ne presega priporočenega, preračunajte, koliko kalorij tedensko zaužijete zgolj s tem, da spijete kozarec rdečega vina na dan. En deciliter rdečega vina vsebuje približno 85 kalorij. To je 595 kalorij tedensko. Seveda to na prvi pogled ni veliko, če pa to dodate še k ostalim kalorijam, ki jih užijete v dnevu, je to kar precejšnja številka. Ne pravimo, da vina ne smete piti, a morate za uravnavanje teže upoštevati njegovo kalorično vrednost. In se zavedati, da bo, čeprav je pijača, pripomoglo k pridobivanju kilogramov.

Jeste pred televizorjem

Čeprav se vam zdi, da ste si pripravili zdrav obrok, ga ni priporočljivo pojesti pred televizorjem. Raziskave namreč kažejo, da ljudje, ki jedo pred televizorjem, zaužijejo v povprečju več kalorij kot ljudje, ki jedo za mizo. Tudi če si kalorično odmerite obrok, vam hranjenje pred TV-jem lahko škoduje. Precej verjeten scenarij hranjenja pred televizijskim zaslonom namreč vključuje tudi možnost, da boste po obroku pred televizorjem zadremali. Raziskave prav tako kažejo, da bo to precej obremenilo vaš spanec. Spanec ne bo kakovosten in ne bo dolg, posledično pa bo to vplivalo tudi na prebavo zaužitega. Kakršno koli dremanje čez dan lahko poruši vaš spalni ritem, kar močno vpliva na prebavo. Po raziskavah ljudje, ki jim dnevno zaradi neurejenega spalnega ritma zmanjka tri ure spanja, naslednji dan pojedo 200 kalorij več. Hranjenje pred televizorjem pa spanje močno spodbudi.

prejšnji članek
Samozavest ≠ samospoštovanje!
Zdravje
Samozavest ≠ samospoštovanje!
naslednji članek
Zmešančki za dobro jutro in vitek pas
Zdravje
Zmešančki za dobro jutro in vitek pas