kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Fiktivne zaroke

13. 1. 2019; 02.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
par, moderno

Kako spet obuditi strast in ljubezen? foto: Profimedia

Se tudi vam zdi, da so v zadnjem času svet preplavile fiktivne zaroke?

Stvar je preprosta, ženska spozna moškega, občutita medosebno naklonjenost, odideta na prvi zmenek, kasneje se iz zmenkov razvije zveza. Sta fant in punca, partnerja in nenazadnje, ko oba čutita, da je čas za to, postaneta zaročenca. Svet se prične vrteti okoli organizacije poroke, izbora lokacije, sestavljanje vabil, živčnih vojen ... Vse to pa vodi do končne poroke in skupnega življenja. Takšen je vsaj bil standardni vzorec, kakšne po so zaroke sedaj? Je res vse več tako imenovanih fiktivnih zarok, ki v večini primerov vodijo v razhod?

Moderne zaroke


Same zaroke so v modernih časih postale pogost pojav. Predvsem, če bi primerjali število zarok in število končnih porok. Če je bila nekoč zaroka čas, ko sta se nevesta in ženin intenzivno pripravljala na poroko, se je sedaj ta pojem izgubil. Seveda s časom pride drugačna tradicija, a se sam pogled na pojem zaroke ne bi smel. Pa je temu res tako? Moderne zaroke lahko razčlenimo na tisoče prafaktorjev, a bomo tokrat izpostavili samo tiste najbolj pogoste:

- Dolga zaroka
Zaroke, ki trajajo več let, morda celo desetletje, so v sodobni družbi postale stalnica. Seveda tu ne gre za več let dogovorjene zveze, ampak za zaroko, ki jo je zavestno sklenil zaljubljen par. Ker se stvari kaj hitro ne pričnejo odvijati okoli organizacije velikega dogodka, le-ta ne nastopi čez leto, ali dve, ampak se vse skupaj razvije v dolgoletni postopek. Partnerja v takšni zaroki živita normalno razmerje, velikokrat povsem podobno poročenim parom. Skupni stroški, morda celo otroci, krediti, zidanje hiš ... Le časa za poroko ni in ni.

- Zaroka zaradi statusa


V zadnjih letih so vse bolj pogoste tudi zaroke zaradi statusa. Ne tistega materialnega, ampak nekakšnega statusa v družbi, saj naj bi dejanska zaroka prinesla drugačen položaj med prijatelji, znanci, celo v družini. Par se preneha naslavljati s pojmi, kot so fant, dekle, partner, partnerka ... Kaj hitro pa začnejo uporabljati pojma zaročenka in zaročenec. Če je pri dolgih zarokah končni cilj poroka, ki so jo nekajkrat prestavile nepredvidljive ovire, se pri zarokah zaradi statusa velikokrat občuti, da je dejanska želja po poroki nekje v ozadju. Pomembno je resnično samo to, da par postane 'zaročeni par' in se s tem postavi na drugačno pozicijo v družbi.

- Zaroka kot potrjevanje ljubezni
Ali svojo naklonjenost partnerju dokažete s tem, da se z njim zaročite, ali s tem, da ga spoštujete na vseh vidikih življenja. Pogost odgovor na vprašanje 'Zakaj sta zaročena?' je: Ker je to dokaz najine ljubezni. Takšna zaroka se zagotovo uvršča med moderne zaroke, saj je njen pomen popolnoma drugačen od tistega, ki jo tradicionalno opredeljuje. Seveda z izborom dokazovanja ljubezni ni nič narobe, pomembno je samo, da si jo partnerja izkazujeta še na kakšen drug način.

- Zaroka za reševanje zveze


Pogoste, a sklenjene iz popolnoma napačnih razlogov, so zaroke za reševanje zveze. Dolgoletni partnerji, ki so v svoji zvezi prišli do ovire in takšnega obdobja v svojem življenju ne želijo zgolj prekiniti, se zatečejo k zaroki. V njej vidijo še tisto zadnjo rešilno bilko, ki bo dokazala, da sta si oba sodelujoča v vezi resnično usojena. Za nekatere je to pravilna odločitev, ki zvezo resnično oživi, ji da nov zagon in srečno prihodnost. Spet drugi pa se s takšno zaroko še bolj zavežejo. Če le-ta vodi v 'poroko za reševanje zveze', je konec žal že vnaprej predviden.

foto: Profimedia

Fiktivne zaroke


Pojem 'fiktivna' je velikokrat povezan s tisto poroko, do katere ni prišlo zaradi dejanske ljubezni, ampak se je par združil predvsem zaradi materialnih dobrin poročnega stanu, kot so denar, državljanstvo, možnost posvojitve, možnost najema stanovanja ... In takšnih primerov je vedno več. Vseeno pa so nastopile tudi fiktivne zaroke, ki niso nujno povezane s fiktivno poroko, a do njih pride predvsem zaradi miselnosti posameznika, da mora biti zaročen, poroka pa morda sploh nikoli ni bila končni cilj. Z lahkoto jih lahko uvrstimo med moderne zaroke, saj se na nek način povezujejo z vsemi elementi, ki le-te opredeljujejo. Po drugi strani, pa zaradi dejanskega poteka dogodkov postajajo že samostojna rubrika.

Fiktivno ali drugače povedano izmišljeno, zamišljeno, pove že skoraj vse o takšni vrsti zarok. Na nek način so sicer resnične, saj sta se oba sodelujoča v vezi zavestno odločila za to, da postaneta zaročenca, a so njuni cilji popolnoma različni. Če je pri modernih zarokah, kljub različnim povodom, končni cilj vseeno poročni obred in srečno življenje do konca svojih dni, pa pri fiktivnih tega cilja nikoli ni bilo. Če je bil, je bol zgolj izmišljen. Takšne zaroke so najbolj pogoste pri slavnih osebah, glavni razlog pa je predvsem to, da se o njih govori. V Hollywoodu je verjetno največji odstotek nekdanjih zaročenk in zaročencev na svetu, le-ti pa kaj hitro po končani zaroki najdejo večno srečo v objemu drugega. Ta vse bolj pogost trend, pa se je prenesel tudi na sodobne pare, ki zaročno zvezo sklenejo, samo zato, da so zaročeni. Dejanskega tradicionalnega pomena zaroke, pa se ob tem sploh ne zavedajo.

prejšnji članek
3 čarobne sestavine za močnejšo in boljšo zvezo
Odnosi
3 čarobne sestavine za močnejšo in boljšo zvezo
naslednji članek
Tanja Žagar razkrila svoj najbolj srečen trenutek
Svet slavnih
Tanja Žagar razkrila svoj najbolj srečen trenutek
#nasazenazenska
nasazenazenska