GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Post: Čemu se boste pa vi odpovedali?

1. 3. 2017; 07.30
Avtor: Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka
alkohol, ženski

Čemu se boste letos odpovedali vi? foto: Profimedia

Danes se začenja post. Mnogi se odločijo, da štirideset dni ne bodo pili alkohola, nekateri se odrečejo spletu, spet tretji sladkarijam. Zakaj se odločamo za takšne preizkušnje?

Na pepelnično sredo, dan po pustnem torku, nastopi obdobje štirideset dnevnega posta, ki traja do velike noči. Po krščanskem izročilu naj bi se popolnoma postili, torej vztrajali le ob vodi, na pepelnico ter na veliki petek pred veliko nočjo, vsak petek pa naj ne bi uživali mesa.

Ob besedi post, nas večina verjetno pomisli na restrikcijo pri prehranjevanju. Poznamo mnogo oblik prehranjevalnega posta: uživanje ničesar drugega, kot vode, uživanje le tekoče hrane (npr. sadnih in zelenjavnih sokov ter čajev), post z juhami, izogibanje le nekaterim živilom (npr. sladki ali mastni hrani). Vse več ljudi pa se odloča tudi za alkoholno abstinence v času posta ali pa se odpove kakšni drugi razvadi (npr. kajenju, gledanju televizije, računalniškim igricam ipd.). Ni odveč poudariti, da je prehranjevalni post, kljub svojemu razstrupljevalnemu učinku, šok za telo, tako za fizično, kot tudi psihično raven in se je nanj zato potrebno ustrezno pripraviti, se o njem morda posvetovati z zdravnikom ter ga v primeru zelo slabega počutja, tudi prekiniti.

Mnogi, ki se za štirideset dni odrečejo kakšni svoji razvadi ali odvisnosti, se za to odločijo tudi zaradi tega, da bi preizkusili same sebe, ugotovili, kako močna je določena razvada ali odvisnost. Pomembno je, da že pred tem razmislimo o motivaciji, zakaj smo se odločili določeni stvari odrekati, kaj nam bo to pomenilo, oziroma prineslo, kaj nas bo spodbujalo na poti do določenega cilja in kako bomo premagali trenutke, ko se nam bo težko držati zastavljene poti. V kolikor si zadamo določen cilj, volje pa nam zmanjka na poti do njega, bomo verjetno kar precej razočarani. Abstinence od določene razvade, naprimer alkohola, nam seveda lahko prinese tudi priznanje o tem, da gre za odvisnost ter, da se bo težave potrebno lotiti resneje, ne le z občasnim abstiniranjem.

Vsekakor je dobro, da se vsi občasno povprašamo o naših življenjskih navadah, tako prehranjevalnih, kot tudi vseh ostalih. V kolikor ugotovimo, da določena razvada prerašča v odvisnost, škoduje našemu fizičnemu ali psihičnemu zdravju, ali pa nam onemogoča sproščeno in bolj fleksibilno življenje, je čas za premislek o tem, kako jo bomo iz našega življenja izključili, ne le za štirideset dni, temveč za vedno.

prejšnji članek
Voditeljica Planeta TV s fantom uživala v Amsterdamu
Svet slavnih
Voditeljica Planeta TV s fantom uživala v Amsterdamu
naslednji članek
FOTO: Katarina Čas razkrila še en svoj talent
Svet slavnih
FOTO: Katarina Čas razkrila še en svoj talent
#nasazenazenska
nasazenazenska