Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

7 nasvetov za spomladansko čiščenje

16. 4. 2017; 03.30
Avtor: R. Š./Maja
profimedia-0282360482

foto: Profimedia

Če vas v naslednjih dneh ali tednih čaka spomladansko čiščenje, imamo za vas sedem nasvetov, kako se ga lotiti, da bo opravljeno čim hitreje in seveda kar se da uspešno.

Generalno čiščenje stanovanja ali hiše vključuje čiščenje, pospravljanje, pomivanje oken, stepanje preprog, pospravljanje omar in predalov, pa tudi urejanje vrta in okolice hiše, beljenje sten, pleskanje ograj, prenovo doma. Opravila, ki se jih danes navadno lotimo ob tako imenovanem spomladanskem čiščenju, pa nimajo nič skupnega s spomladanskim čiščenjem, zaradi katerega je bil ta têrmin prvič sploh uporabljen. Če vas doma v kratkem čaka čistilna akcija, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako se je lotiti, da bo čim bolj uspešna.

7 nasvetov za uspešno čistko

Če vas v naslednjih dneh ali tednih čaka spomladansko čiščenje, imamo za vas sedem nasvetov, kako se ga lotiti, da bo opravljeno čim hitreje in seveda kar se da uspešno.

1. Pripravite načrt in se organizirajte

Za temeljito čistko si rezervirajte vsaj nekaj dni, nato pa razporedite opravila po posameznih dnevih. Začnite na primer s pospravljanjem stvari na svoje mesto ter inventuro v omarah. Naslednji dan se lotite čiščenja kuhinje in kopalnice. Tretji dan naj bo na sporedu ometanje pajčevin, brisanje prahu, sesanje in pomivanje tal, stepanje preprog ter odnašanje smeti. Naslednji dan pomijte okna, operite zavese, posteljne prevleke ter prezračite vzglavnike in odeje. Zadnji dan pa naj bo namenjen urejanju vrta in okolice.

2. Razdelite opravila med družinske člane

Velika napaka je, če se čiščenja lotite sami. Organizirajte zabavno čistilno akcijo, v kateri naj sodelujejo vsi člani družine. Razdelite jim naloge (starosti primerno) ter pripomočke za čiščenje. Da bo čiščenje bolj zabavno, naj vas spremljajo glasba in okusni prigrizki, organizirate pa lahko tudi tekmovanje v smislu »kdo čisti bolje« in predstavite nagrade za najboljše (na primer obisk kina). Po opravljenem delu pa si z družino privoščite izlet za nagrado (cilj lahko na primer izbere zmagovalec čistilne akcije).

3. Vzemite si ravno prav časa

Če si boste zadali preveč nalog, jih boste težko opravili v zadanem času. Temeljito čiščenje in pospravljanje namreč zahtevata svoj čas, še posebno če se boste predolgo zadržali pri eni stvari. Če pospravljate na primer predale, ki niso videli belega dne že več let, boste v njih zagotovo našli fotografije in predmete, ki vam bodo obudili spomine. Preden se začnete prepuščati sanjarjenju, smeti odvrzite v koš, tiste stvari, ki jih želite obdržati, pa pospravite v škatlo, ki jo boste pregledali po koncu čiščenja.

4. Čistite po preverjenem sistemu

Sesati in pometati začnite v tistem kotu sobe, ki je najbolj oddaljen od vrat, nato pa se pomikajte proti vratom. Če je mogoče, čistite in pospravljajte pri odprtem oknu - svež zrak bo nekoliko omilil vonj po čistilih, stanovanje pa se bo sproti zračilo.

5. Prevetrite omaro

Izpraznite celotno omaro in se odločite, kaj boste obdržali, preostalo pa podarite ali zavrzite. Očistite police v omari, operite in zlikajte oblačila, nato pa jih razporedite v več kategorij, na primer puloverji, hlače, majice itd. Oblačila zložite v omaro glede na pogostost nošenja; tisto, kar nosite najpogosteje, odložite na polico ali obešalnik, ki jo/ga najlažje dosežete, in obratno.

6. Ne skoparite s krpami

Če za vse prostore in površine uporabljate isto krpo, čiščenje ne bo temeljito in vaš trud bo zaman. Za vsak prostor imejte torej svojo krpo, prav tako ločite krpe oziroma gobice, s katerimi pomivate stranišče, tla itd.

7. Čistite sproti

Če stanovanje oziroma hišo očistite zgolj enkrat na leto, boste imeli takrat veliko več dela, kot bi ga imeli, če bi čistili sproti. Odločite se, da boste od zdaj naprej očistili svoj dom enkrat na teden ali pa vsaj enkrat na dva tedna. Tudi počutili se boste bolje.

Ne spreglejte »kritičnih« predmetov

Ali ste vedeli, da na gobici za pomivanje posode živi kar 200.000-krat več bakterij kot na straniščni deski? Predstavljamo osem resnično umazanih predmetov, ki jih pri čiščenju običajno prezremo.

Vzglavnik

Strokovnjaki pravijo, da je vzglavnik dobro oprati vsake tri mesece, če je seveda takšen, da ga smemo prati. Po dveh letih namreč v našem vzglavniku biva že toliko pršic, vključno z njihovimi škodljivimi iztrebki, da bi, če bi vse skupaj stehtali, ti sestavljali kar 10 odstotkov njegove teže.

Kuhinjska napa

Na kuhinjski napi se rade nabirajo maščobne obloge, ki jih je treba redno čistiti, sicer se maščoba zasuši in pozneje težje odstrani. V maščobnih oblogah se razvijajo zdravju škodljive bakterije, poleg tega pa se zaradi maščobnih plasti zmanjša učinkovitost nape. Napo moramo zato redno čistiti, filtre pa pogosto menjati.

Kuhinjska krpa

Študija, v kateri so strokovnjaki pod drobnogled vzeli kuhinjske krpe, je pokazala, da je kar 89 odstotkov izmed testiranih kuhinjskih krp vsebovalo sledi bakterij, ki povzročajo zastrupitve s hrano in diarejo. Strokovnjaki zato svetujejo, da uporabljate ločene krpe za brisanje posode in rok ter jih perete vsaj enkrat na teden pri 60 °C.

Gobica za pomivanje posode

Gobica za pomivanje posode je topla in vlažna, poleg tega se na njej nabirajo ostanki hrane, to pa so idealne razmere za razmnoževanje bakterij. Z vsako uporabo gobice se te bakterije prenesejo naprej na posodo, roke in kuhinjske površine. Gobico zato po vsaki uporabi temeljito operite s toplo vodo in detergentom za posodo ter jo redno menjajte - strokovnjaki svetujejo vsaj enkrat tedensko, še raje pa na vsakih nekaj dni.

Lesena kuhalnica

Seveda jo po vsaki uporabi temeljito operete, vendar se verjetno sploh ne zavedate, da so v njenih razpokah številne bakterije, ki se mastijo z ostanki hrane in naravnost uživajo v vlažnem okolju. Počeno oziroma poškodovano kuhalnico zato takoj zavrzite.

Ročaji in kljuke

Počistili ste vse, celo omarice ste obrisali, na ročaje in kljuke pa pozabili. Ti so glavni vir prenosa bakterij, opozarjajo strokovnjaki, zato jih nikar ne pozabite očistiti z antibakterijskim čistilom.

Tipkovnica

Ali ste vedeli, da povprečna tipkovnica vsebuje približno 1200 mikrobov na kvadratni centimeter? Zato temeljito očistite tako tipke kot vmesne prostore. To boste najlažje storili s posebno krpo oziroma gobico za čiščenje tipkovnice.

Računalniška miška

Ali ste vedeli, da eden izmed petih ljudi nikoli ne očisti računalniške miške? Za čiščenje uporabite izopropilni alkohol, ki ne bo poškodoval miške.

Preberite tudi, kako v svoj dom privabiti denar. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
4 pravila: Kaj moramo upoštevati pri združevanju posla in prijateljstva?
Zdravje
4 pravila: Kaj moramo upoštevati pri združevanju posla in prijateljstva?
naslednji članek
5 razlogov za nakup iz naslanjača
Zdravje
5 razlogov za nakup iz naslanjača