Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

4 pravila: Kaj moramo upoštevati pri združevanju posla in prijateljstva?

16. 4. 2017; 05.30
Avtor: Jana Oblak/Maja
ženska kava sosed

foto: Profimedia

Vaš znanec je avtomehanik, soseda pa odvetnica. Zakaj ne bi uporabili njunih uslug?

Združevanje posla in prijateljstva je včasih dvorezen meč, zato se moramo držati nekaterih pravil o tem, kaj je dovoljeno in kaj prepovedano.

Iskreno

Preden za neki posel najamete prijatelja ali znanca, se vprašajte, kaj boste s tem dobili. Bo posel res dobro opravljen ali vam je pomembneje, da boste za storitev plačali manj? Je prijatelj res najboljši v tem poslu ali greste po liniji najmanjšega odpora? Ko s prijateljem vstopate v poslovni odnos, ste na neki način odvisni od njega, hkrati pa ne morete izločiti zasebnega poznanstva. Razmišljajte o njem, kakšen je kot človek; je zanesljiv, kreativen, perfekcionist, ali morda vedno zamuja in je nenatančen? Stvari, ki jih o njem vemo z zasebnega vidika, nam lahko pomagajo pri poslu. A če na poslovnem področju ne bo šlo tako gladko, lahko to negativno vpliva na prijateljstvo. Zato dobro premislite, preden začneta sodelovati. Včasih je boljše ohraniti prijateljstvo.

Zapišite

Najboljše je, če je vajin dogovor pisen. Če sta že dolgo prijatelja, se vam bo to morda zdelo nepotrebno. Če gre za manjšo stvar, se lahko o poslu dogovorita tudi ustno, ob kosilu in kozarcu vina, sicer pa je boljše, da stvari napišete. Vsak nesporazum bo lažje rešiti, če boste imeli stvari črno na belem. Dogovorite se za sestanek, na katerem boste dorekli podrobnosti. Nikar dodatno ne dodajajte storitev, ki jih pričakujete, in ne prihajajte k njej ali k njemu z vedno novimi željami. Če se zgodi, da vaš prijatelj noče ali ne more sodelovati z vami, to sprejmite in ga ne prepričujte z besedami: »Za starega prijatelja boš že našel nekaj časa.«

Dogovorita se

Cena je najobčutljivejši del celotnega posla. Če sklepamo posel s prijateljem, pričakujemo malo ugodnejšo ceno. Preden se dogovorita o ceni, se pozanimajte o cenah teh storitev na trgu. Če se vam zdi njegova cena previsoka, se odkrito pogovorite z njim, sicer lahko spet trpi vajino prijateljstvo. Dogovorita se tudi o plačilnih pogojih: boste plačali na koncu ali vmes, morda na obroke? Jasno se dogovorita, katere storitve so vštete v ceno in katere boste plačali dodatno. Držite se rokov in dogovorov, ne glede na to, v kakšnem finančnem stanju ste vi ali vaš prijatelj/prijateljica, s katerim/katero sodelujete.

Stroga meja

Dokler poslovno sodelujeta, bodite redno na zvezi s prijateljem, a ločite posel in prijateljstvo. Ko se dobite na družinskem srečanju, se ne pogovarjajta o poslu, med poslovnim sestankom pa ne govorita o svojih otrocih. Tudi s skupnimi prijatelji se raje ne pogovarjajte o poslu. Prijatelja poslovno kličite samo na službeni telefon in samo v delovnem času. Če gre kaj narobe, se pogovorita na štiri oči. Takšne zadeve se ne rešujejo na družinskih slavjih ali mimogrede. Vsekakor se potrudite, kolikor se da, saj ima prijateljstvo v vsakem primeru prednost pred poslom.

Preberite tudi, katerih 5 napak moramo v življenju narediti čim prej. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
FOTO in VIDEO: Zvezdnik fizično obračunal z oboževalko
Svet slavnih
FOTO in VIDEO: Zvezdnik fizično obračunal z oboževalko
naslednji članek
7 nasvetov za spomladansko čiščenje
Zdravje
7 nasvetov za spomladansko čiščenje