Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Krik bralca: 'Brezposelnost me ubija! Sem nesposoben?'

18. 5. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
Moski in depresija _ profimedia

Neuspešno iskanje službe pusti sledi tudi na človekovi samopodobi. foto: Profimedia

Brezposelnost je huda izkušnja, s katero se sooča vse preveč ljudi. Slednja ne prizadane le finančnega stanja družine, pač pa celotno bit človeka, ki se zlahka znajde na poti v brezno depresije. Kako si pomagati?

Zlasti moške občutek nemoči prizadene do te mere, da se počutijo nekoristni in nesposobni izvajanja vloge varuha in podpornika družine. S stisko ob izgubi službe se sooča tudi bralec Uroš, ki je prosil za nasvet psihologinje dr. Tjaše M. Kos, ki na njena.si pomaga našim bralkam in bralcem pri razjasnjevanju vsakodnevnih težav s katerimi se srečujejo.

'Spoštovana dr. Kos. Prebral sem nekaj vaših nasvetov, upam, da boste lahko svetovali tudi meni. Zakaj se gre … Mislim, da sem depresiven, kar vpliva na našo celotno družino. Že dve leti sem brez redne službe, opravljam priložnostna dela. Slabo je plačano, včasih celo ostanem brez plačila. To me zelo muči. Sicer nam finančno ne gre slabo, žena ima nadpovprečno plačo, tako da nam nič ne manjka. Ampak ne prenesem tega občutka, da sem odvisen od nje. Mi tega ne meče naprej, sploh ne. Se pa vseeno počutim preklemansko nesposobnega. Jaz bi moral skrbeti za družino, ne pa da domov prinašam fičnike, ona pa vrtoglave zneske. Zaradi vsega skupaj sem nenehno slabe volje. Nimam želje po ničemer. Najraje bi se nekam zavlekel. Bi moral gledati na tole zadevo drugače? Žena pravi, saj bo bolje. Ampak ni, čas mineva in nič ne kaže na to, da se bo življenje obrnilo meni v prid. Nekoristen in nesposoben sem. Kako naj se izvlečem iz tega? Kakšen bi bil vaš nasvet meni?
Hvala za vaš odgovor že v naprej. Uroš.'

Bralki odgovarja psihologinja in doktorica psihoterapevtske znanosti  Tjaša M. Kos, ki v okviru samostojne prakse že vrsto let uspešno svetuje posameznikom in parom v stiski.

Ljudje potrebujemo občutek, da je naše življenje smiselno. foto: Profimedia

Uroš, prisrčno pozdravljeni!

Hvala vam za vaše zaupanje. Moškim je pogosto posebno težko poiskati pomoč. Zato se mi zdi ta vaša poteza, da iščete nove, alternativne poti,  še toliko bolj pozitivna. In veseli me, Uroš, da imate upanje, da bi vam prav jaz lahko pomagala uvideti neko drugačno, bolj optimistično perspektivo.

Trenutno zaradi različnih okoliščin očitno ne morete v polnosti razvijati vaših potencialov. Zato se počutite nekoristni, razočarani in nesposobni. Dejstvo, da gre ženi v tem času finančno bolje, še poglablja ta občutek. Predstave, ki jih imate o spolno specifičnih vlogah v partnerstvu pa dodatno povečujejo vašo stisko.

Predstavljam si, Uroš, da vam res ni lahko. Dejstvo je, da ljudje potrebujemo občutek, da je naše življenje smiselno. Če tega občutka nimamo, smo pod velikim tveganjem za razvoj depresije. Poleg tega imate očitno predstavo, da bi morali biti kot pater familias glavni finančni steber družine. Sodobni svet pa je prinesel s sabo veliko korenitih sprememb – tako na področju spolnih vlog kot tudi zaposlovanja in življenjskih modelov… Živimo v času, ki ponuja neskončno več možnosti, kot so jih kadarkoli slutili naši predniki v času, ko se je oblikoval koncept pater familias… Tako tudi takratne predstave danes več ne ustrezajo. Naš čas je priviligiran – prinaša številne nove možnosti, priložnosti in izzive. Na nama pa je, Uroš, ali in kako jih bova realizirala.

Glede na stiske, ki jih doživljate, bi bilo smiselno najprej redefinirati vaše predstave tako, da bodo bolj v skladu z obstoječo stvarnostjo. V naslednjem koraku bi bile lahko koristne intervencije iz področja pozitivne psihologije. Le te bi vas lahko podprle pri tem, da razvijete več zadovoljstva in občutka smisla v vašem življenju. 

Dodatek je namenjen le družinam s tremi ali več otroki. foto: Profimedia

Prikladen način za t. im. testiranje realnosti oz. oblikovanje bolj funkcionalnih predstav je lahko, da se ozrete okoli sebe po krogu vaših znancev, v socialnih medijih, morda tudi slavnih osebnosti. Preverite, koliko ljudi zares živi v skladu s tem modelom, da mož prinaša domov levji delež denarja. Ali morda opažate tudi drugačne modele partnerstev? … ? Zelo verjetno ja.  Svet je danes neskončno bolj dinamičen, raznolik, kot je bil pred časom. Če boste odprti in boste iskali primere te raznolikosti okoli sebe, sem prepričana, da jih boste veliko našli. Pomembno je tudi ozavestiti, da so naša življenja dinamičen proces. Spreminjajo se – in mi z njimi. Kako je bilo kdaj prej v vajinem odnosu? Ali so vajine vloge ves čas enake, ali pa se spreminjajo? In kako je s tem pri drugi parih, ki jih poznate? Ali so vloge ves čas enake, ali pa se zgodijo tudi življenjski preobrati? Zavedanje dinamičnosti življenjskih pozicij nama lahko prinese več lahkotnosti in enostavnejše sprejemanje sedanje življenjske situacije. Verjetno pa bi bilo smiselno razmišljati tudi o različnih potrebah, ki jih prinaša skupno življenje. O različnih načinih, s katerimi podpiramo naše partnerje. Finančni doprinos je eden izmed njih. Še zdaleč pa ni edini. Morda vam bo pomagalo pri ozaveščanju vašega doprinosa, če se boste pogovorili z ženo in jo vprašali, kaj je tisto, kar ona ceni na vas v vajinem odnosu. Očitno so stvari, ki jih prinašate, pa se jih ne zavedate dovolj, sicer žena nebi ostala z vami. Povprašajte jo in poizkušajte slišati, kar vam bo povedala. Možno je, da imate spričo neugodnih okoliščin že zelo načeto samopodobo. Zato se bo morda oglasil »Notranji Saboter«, negativni kritični glas, ki vas bo skušal odvrniti od tega, da bi dejansko slišali pozitivna sporočila vaše žene. Ne pustite se mu! Rajši prisluhnite temu, kar vam dejansko govori žena!…

Pozitivna psihologija je področje, ki se na znanstveno utemeljen način ukvarja s preučevanjem doživljanja sreče. To je področje, ki mi je osebno zelo blizu in absolutno presega tisto, kar v poljudnem jeziku označujemo kot »pozitivno mišljenje« in neke pavšalne afirmacije. PP je resna znanost, ki razpolaga s kupom znanstvenih dognanj in klinično utemeljenih vaj, s katerimi lahko dejansko dokazano pomagamo ljudem, da razvijejo občutek smiselnosti in zadovoljstva z življenjem. Predstavljam si, Uroš, da bi vam vsebine iz tega bogatega repertoarja lahko prinesle veliko dobrega. Ugotovili so na primer, da doživljamo občutek zadovoljstva z življenjem, kadar realiziramo naše potenciale. Razmislite, v čem ste dobri… Kaj ste včasih radi počeli… Morda je to obdobje vašega življenja priložnost za to, da razvijete te vaše potenciale. Pri srcu mi je zgodba mlade ženske, ki je ob premišljevanju o svojih potencialih ugotovila, da zna biti prijazna. Delala je kot blagajničarka. Zadala si je za nalogo, da bo pri svojem delu aktivno prakticirala to svojo kapaciteto prijaznosti in da se bo potrudila, d bo sleherni  nakup za stranko posebno doživetje prijaznosti ... Čez nekaj tednov je pripovedovala, da se počuti mnogo bolj izpolnjeno, da uživa na delovnem mestu in da je njeno življenje na splošno mnogo srečnejše … Ni torej treba, da gre za neke presežke.. Takrat, kadar najdemo načine, da naše kapacitete prakticiramo v vsakdanjosti, imamo najboljše možnosti, da zažarimo ...

PP razpolaga z obilico konkretnih vaj, ki dokazano učinkujejo. Morda je najbolj splošno znana t. im. Dnevnik hvaležnosti. Gre preprosto za to, da v zvezek zapišemo vsak dan tri stvari, za katere smo hvaležni. Vajico je priporočljivo izvajati vsaj tri tedne. Najbolj učinkovito pa bo, če bomo pri tem čim bolj konkretni. Če se npr. spomnimo zelo konkretnih dogodkov, ki smo jih doživeli v dnevu. Učinek intenziviramo, če vključimo pri podoživljanju vse čute, saj tako aktiviramo desno možgansko hemisfero, ki je povezana s holističnim doživljanjem … Zanimiva je tudi vajica Pismo hvaležnosti, pri kateri gre za to, da napišemo osebi, ki smo ji za nekaj hvaležni, pa ji tega še nismo izrazili, pismo o tem. Potem se najavimo na obisk in ji to pismo preberemo. Pogosto se zgodi, da so ti obiski hvaležnosti povezani s solzami ganjenosti, raziskovalci pa so ugotovili, da se ljudje še tedne po tem počutijo srečnejše in bolj izpolnjene … morda bo za vas aktualna tudi vajica Najboljši možni jaz, kjer napišemo podroben opis tega, kako si predstavljamo, da bo naše življenje izgledalo, če se bodo vse stvari, ki jih imamo trenutno odprte, izšle na najboljši možni način … Takšnih preprostih vajic je še veliko in absolutno presegajo format tega pisanja. So pa učinkovite in preizkušeno pomagajo – seveda, če jih prakticiramo.

Za konec še nekaj o doživljanju smiselnosti življenja. Naša potrošniška družba nas usmerja v idejo, da moramo poskrbeti zase in generirati občutek smiselnosti v sebi. To je delno res. PP pa je z raziskavami prišla do tega, da občutek izpolnjenosti in smiselnosti življenja ne doživljamo z investicijo vase, temveč s tem, da svoje talente uporabimo v službi nečesa, kar nas presega. Nečesa, kar je večje kot mi sami. Naj bo to partnerstvo, družina, lokalno gasilsko društvo ali neka druga skupnost. Ko najdem načine, kako lahko to, kar je bilo dano meni, predam naprej in uporabim za ustvarjanje nečesa dobrega izven sebe, imam najboljše možnosti, za doživljanje občutka izpolnjenosti in smiselnosti življenja.

Uroš, tole je nekaj odmevov na vaša iskanja. Srčno upam, da vam bodo v pomoč in navdih. Marsikdo se srečuje s podobnimi težavami in v psihoterapevtski znanosti obstaja mnogo odgovorov, kako najti poti naprej. V veliko pomoč vam bo lahko, če boste našli terapevta, ki mu boste zaupali, da vas bo podprl pri tem, da boste v tej obremenjujoči situaciji lahko prepoznali priložnost za rast in osebni napredek. Dejstvo, da se sprašujete in iščete kaže na to, da vsekakor imate potenciale, da iz teh limon, ki vam jih prinaša življenje, ustvarite slastno limonado … za vas, za vašo ženo in za svet, okoli vas ... Srečno, Uroš!

Preberite si še: Bralka v stiski: 'V navalu jeze norim in razbijam. Fant me bo zapustil!'

Kot otroci smo najprej naučeni, kako komunicirati z drugimi, kako izpolniti pričakovanja okolice, torej usmerjeno navzven.

Kot otroci smo najprej naučeni, kako komunicirati z drugimi, kako izpolniti pričakovanja okolice, torej usmerjeno navzven. foto: Profimedia

prejšnji članek
Glasne govorice: Še vedno lepa, a prevarana in nesrečna?
Svet slavnih
Glasne govorice: Še vedno lepa, a prevarana in nesrečna?
naslednji članek
To se dogaja v maternici ženske, ki med nosečnostjo kadi!
Zdravje
To se dogaja v maternici ženske, ki med nosečnostjo kadi!
#nasazenazenska
nasazenazenska