volodimir zelenski, oleksander sirski
Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina potrebuje manj vojakov, kot se je zdelo

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Od upada libida do bolečin pri spolnem odnosu

28. 5. 2017; 12.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_33140463

foto: Dreamstime

Ni je ženske in ne moškega, ki kdaj v življenju ne bi naletela na kakšno težavo v spolnosti. Podajamo odgovore, kako jih prepoznati in si pomagati tudi sami?

Zmanjšan libido

Zaradi stresnega življenja lahko izgubimo zanimanje za spolnost, o njej ne sanjarimo in občutimo ob njej le malo užitka. Takšna občasna težava je nekaj običajnega, naporno za odnos pa lahko postane, če izogibanje spolnosti kar traja in traja. Pri moških je spolni nagon najmočnejši v najstniških in dvajsetih letih, pri ženskah v tridesetih, a ljudje smo različni in mnogi čutijo, da doživljajo svoj spolni vrhunec šele po štiridesetem.

Nekatere ženske spolnost neha zanimati po porodu ali ginekološkem posegu, manjšo spolno slo opazijo tudi ženske v menopavzi, in sicer zaradi zmanjšanega izločanja spolnih hormonov ter čustvenih odzivov med menopavzo. Tiste, ki so tesno v stiku s svojim telesom, pa dobro vedo, da jim je do spolnosti več ali manj tudi v določenih dnevih menstrualnega cikla. Ne nazadnje lahko na upad libida vplivajo tudi utrujenost, anksioznost, odtujenost od partnerja, alkohol, stres, redkeje genetske motnje.

Kaj lahko storim sam?

Drogam vseh oblik se je treba povsem odpovedati, partnerske težave pa je dobro reševati zavzeto in sproti. Nadvse pomembno je, da izražate lastne seksualne potrebe:

  • Dobro premislite, kaj boste rekli in kdaj, da ne boste zveneli nastrojeno in kritično.
  • Govorite o pozitivnih plateh vajinega spolnega življenja.
  • Predlagajte, kaj bi radi počeli in čemu bi radi posvetili več časa, pozorno spremljajte partnerjev odziv.
  • Vaši predlogi naj bodo odprti in pozitivni.
  • Prisluhnite svojemu partnerju.
  • Skupaj izdelajta načrt in vanj vključita tiste točke, ki bi se jim oba rada bolj posvetila.

Kaj lahko stori zdravnik?

Včasih krvna slika oziroma merjenje ravni hormonov odkrije nizke vrednosti spolnih hormonov pri moškem, kar je moč zdraviti z njihovim nadomeščanjem. Zgodi se, da je treba zamenjati zdravilo, ki ga jemljete zaradi kakšne druge bolezni, dober zdravnik vam bo gotovo svetoval tudi zdrav življenjski slog z več gibanja in zdrave hrane ter s čim manj alkohola. Sledi lahko tudi napotnica za spolno terapijo.

Nezmožnost doživljanja orgazma

Nedoseganje spolnega vrhunca je najpogostejša spolna težava pri ženskah, prej ali slej prizadene skoraj polovico predstavnic nežnejšega spola, medtem ko je med moškimi takšnih manj kot desetina.

Orgazem lahko zavirajo strah pred spolnostjo in neuspehom v spolnosti, strah pred nosečnostjo, neprijetna izkušnja v spolnosti, telesna ali duševna zloraba v otroštvu in spolna zavrtost zaradi stroge vzgoje. Včasih pa je vzrok le neprimerna spolna tehnika obeh partnerjev, največkrat ima denimo ženska premalo časa, da bi se vzburila. Ne nazadnje so možen vzrok tudi kronične bolezni, kot so diabetes, depresija ali čezmerno uživanje alkohola.

Spet je zelo pomembno, da s partnerjem odkrito izražata spolne potrebe, kakor navajajo mnogi pari, pa zna biti pri zdravljenju zelo učinkovit seksolog oziroma spolni terapevt. V primeru zlorab v otroštvu si je treba najprej vzeti čas za psihoterapijo.

Motnje erekcije

Z doseganjem in ohranjanjem erekcije ima kdaj v življenju težavo večina moških, je pa motnja pogostejša pri moških v zrelejših letih, pri katerih v ozadju pogosto odkrijejo kakšno kronično bolezen, kot je ateroskleroza, ki preprečuje prekrvitev penisa. Ne tako redko jo zagode strah pred »neuspehom« v spolnosti in nezdrav življenjski slog, predvsem preveč alkohola in kajenja, pa tudi utrujenost.

Moški se mora torej predvsem spraviti v red, kar se življenjskih navad tiče, sicer pa lahko zdravnik predpiše fizično zdravljenje z vakuumsko črpalko oziroma cilindrom, ki se namesti na penis ali kirurško vsadi v penis, možno pa se je odločiti tudi za napihljiv penilni vsadek, sestavljen iz dveh cilindrov in majhne črpalke. Moški stisne črpalko, da se cilindra napihneta, kar povzroči erekcijo. Kadar proteze ne uporablja, erekcija uplahni. Tudi zdravila dajejo odlične obete. Številna, ki so že na voljo, sproščajo mišice penisa in stene arterij, zato se vanj steka več krvi in lažje nabrekne.

Prezgodnji izliv

To pa je pogostejša težava pri mladih moških, saj je celo normalna učna izkušnja v spoznavanju spolnosti; pri izkušenih moških pa se lahko pojavi, če so dalj časa spolno vzdržni. Vzroki so torej bolj ali manj psihične narave in minejo, ko se moškemu povrne samozaupanje oziroma po odkritem pogovoru s partnerico. Spolni terapevti moškemu svetujejo, kako naj se nauči nadzorovati svoje vzburjenje, pri čemer mu lahko bistveno pomaga partnerica, tako da z odnosom prenehata, ko je tik pred izlivom. Tako je možno penis »vaditi« tudi pri stimulaciji z roko in dokazano je, da se lahko že po nekaj tednih doseže večji nadzor nad spolnim vzburjenjem.

Boleči spolni odnosi

Pri moškem so zelo redek pojav, vzrok pa je ponavadi telesen, bolečino pogosto spremlja tudi pekoč občutek med izlivom in po njem. V teh primerih velikokrat odkrijejo okužbo spolovila, prostate in sečnice. Te okužbe, med katere spadata tudi genitalni herpes in nespecifični uretitis, se pogosto prenašajo z nezaščitenimi spolnimi odnosi. V zadnjem času pa moške pogosto boli kar zaradi alergijske reakcije na kakšno znamko kondomov in spermicidov, redkeje opozarjajo nase nitke, ki visijo iz materničnega vratu, če je partnerica zaščitena z materničnim vložkom.

Pomaga zdravljenje v ambulanti za spolno prenosljive bolezni ali pač, da se odrežejo nitke materničnega vložka, psihične težave pa odpravlja pogovor s spolnim terapevtom.

Ženske o bolečinah med spolnim odnosom tožijo veliko pogosteje, nekatere o površinskih, druge o globinskih, globoko v medenici. Nekatere ženske je strah pred penetracijo, nekatere so obremenjene s krivdo ipd. Telesnih vzrokov pa je še mnogo več, od suhe nožnice, ki je pogostejša po menopavzi in ki jo lahko pozdravijo zelo učinkovita lokalna zdravila, do neželenih stranskih učinkov nekaterih zdravil. Seveda se tudi pri ženskah bolečine oglašajo zaradi spolno prenosljivih bolezni in okužbe sečil, zelo redko pa bolečino povzroči nenormalna oblika nožnice.

Vaginizem

Pri vaginizmu se mišice medeničnega dna nehote boleče skrčijo in zmanjšajo nožnično odprtino. Zato je spolni odnos lahko zelo boleč in prodiranje penisa popolnoma nemogoče. Nekatere ženske prizadene do te mere, da ne morejo v nožnico vstaviti niti prsta ali tampona in za pregled nožnice morda celo potrebujejo anestetik.

Vzrok vaginizma je običajno psihičnega izvora, predvsem je posledica nekaterih travmatičnih izkušenj, kot sta posilstvo ali spolna zloraba v otroštvu, včasih pa so spolni odnosi boleči »le« zaradi vnetja nožnice ali okrevanja po porodu.

Zdravnik bo odkril in zdravil telesne težave, v vsem drugem pa so zelo uspešni spolni terapevti, katerih naslove najdete tudi na internetnih straneh. Zdravljenje vaginizma je uspešno pri kar devetih od desetih žensk, zato le pogumno!

prejšnji članek
Tara Zupančič: "Smeh, solze, nervoza ..."
Resničnostni šovi
Tara Zupančič: "Smeh, solze, nervoza ..."
naslednji članek
Ines Erbus: Simona Weiss je bila preprosto dobra oseba
Svet slavnih
Ines Erbus: Simona Weiss je bila preprosto dobra oseba