900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opozorilni znaki, da vas partner čustveno izsiljuje

3. 12. 2023; 04.00
Avtor: V. M.
Imate občutek, da vas partner čustveno izsiljuje? Sledite opozorilnim znakom, ki vam bodo pred oči postavili jasno sliko.

Sicer je prijazen in pozoren, zasipa vas z naklonjenostjo, po drugi strani pa opažate jasne sledove čistega egoizma. Tako spretno zna manipulirati z vašimi čustvi, da pogosto ne veste, kako ste se znašli sredi drame in ali zanjo nemara res niste krivi vi.

Tovrstno psihično nasilje lahko traja vrsto let, trenutek priznanja, da partner le ni tako sočutno bitje, temveč spreten manipulator, ki vam močno greni življenje, pa je vse prej kot prijetno. Bomo skupaj preleteli opozorilne znake? Dajmo, primimo 'bika za roge' …

•    S kritiko vam nikoli ne prizanaša. Pravi, da je pač iskren. Jasno in glasno vam postreže z barvitim opisom, včasih celo pretirava. Zdi se, da ob tem na moč uživa, četudi jasno vidi, da vas je povsem potrl in da še komaj zadržujete solze. Kot, da na nek sprijen način občuti zadovoljstvo, da vas je ponovno spravil na kolena in osvežil nadzor nad vami. Ampak hej, ob tem ne razume, zakaj ste ob koncu 'seanse' slabe volje! Mar v razmerju z njim niste srečni? Mar ni krasen in čudovit partner?!

•    Njegovo čustveno nasilje je sestavljeno iz nenehnega obsojanja. Krivdo nadvse rad vali na vas, krivi ste malodane za vse, medtem ko jo sam sebi nerad pripiše. Še več, svoje napake ne bo priznal, spretno bo zmanipuliral dogodek in s prstom pokazal na vas.

•    Onemogoča vam stike z drugimi, pristne, prijateljske, ne mimobežne. Ob sebi vas želi imeti v celoti, ne želi vas deliti z drugimi. Če bo menil, da ga bo to osrečilo, vas bo morda prepričal celo, da se odpoveste prijateljem in povsem ohladite odnos s primarno družino. Se je to že zgodilo? Rdeči alarm, draga bralka!

Ste med zapisanimi znaki prepoznali vzorce iz vašega razmerja? Potem ukrepajte. foto: Pexels

•    Zdi se, da vam nenehno postavlja ultimate. Vaše odločitve tako skoraj nikoli ne izhajajo iz lasnih želja, vedno najprej pomislite nanj in na njegove reakcije. Ljubezen vedno pogojuje, kar je resen znak za preplah. Zapomnite si, ljubezen ni posesija!

•    Tudi v družbi mu na jeziku vedno počiva kritika. Nekateri se radi drzno spogledujejo, samo zato, da bi vas prizadeli. Ob enem so bolestno ljubosumni, strahove vidijo v povsem običajnem vedenju. V tej točki zopet sledijo obtoževanja, manipuliral bo z vašimi občutki in vas prepričal, kako nesrečen je, ker tako ravnate z njim. Nakloniti bi mu morali več pozornosti, biti bolj prijazni, mu nuditi več užitkov. Nikoli ni dovolj, nič ni dovolj …

•    Da bo končal razmerje, da bo storil samomor, so neredko stavki, ki vam jih izreče, če ne sledite njegovim željam. Grožnje in posesivna ljubezen ne sodijo v zdravo partnersko razmerje. Recite stop psihičnemu nasilju!

Ste med zapisanimi znaki prepoznali vzorce iz vašega razmerja? Potem ukrepajte. Postavite se zase in ne dovolite, da bo življenje teklo mimo vas. Čustveno nasilje lahko močno vpliva na vaše psihično zdravje. Ne dovolite tega, storite to zase in postavite na tehtnico oba partnerjeva obraza. Kaj vam več pomeni – prijazen, pozoren in ljubeč partner ali spreten manipulator, ki vam vedno znova iz lic izbriše širok nasmeh in ga obarva s potokom solza? Boste živeli le za dneve, ko vam kaže prijazen obraz? Odločitev je na vas.

Preberite si še: Bralka v stiski: 'Partnerjeva posesivnost me ubija!'

Moški svoja čustva izkazujejo drugače. foto: Pexels

prejšnji članek
Sašo Dobnik: Mama kuha, oče plačuje položnice, jaz sem pa frajer
Svet slavnih
Sašo Dobnik: Mama kuha, oče plačuje položnice, jaz sem pa frajer
naslednji članek
Trik: Tako vaš avokado ne bo potemnel
Kulinarika
Trik: Tako vaš avokado ne bo potemnel