Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prepoznajte najpogostejše fraze ljudi, ki želijo manipulirati z vami

8. 7. 2023; 04.00
Avtor: V. M.
Manipulator
Manipulatorji dobro vedo, kako vplivati na vas, da boste začeli dvomiti vase in v svoje odločitve. Spoznajte najbolj pogoste fraze, ki jih uporabljajo, da bi vas nadvladali in dosegli zastavljene cilje.

Pri psihološki manipulaciji gre za neprimerno vplivanje na čustva in misli z namenom uveljavitve svoje moči, nadzora, vpliva in privilegijev na račun drugih. Ste se tudi vi ujeli v lovke spretnega manipulatorja? Po vzpostavljeni manipulaciji vas bo manipulator izkoriščal, vse dokler ga ne boste ustavili. Toda kako se lahko prepričate ali ste res postali žrtev psihološke manipulacije? Spoznajte najpogostejše fraze in razmislite ali so del vajine komunikacije …

Ste vam zdi, da oseba v vašem okolju manipulira z vami? foto: Profimedia

'Nisi me razumela.'

Kakopak se prav vsakemu izmed nas zgodi, da si kaj napačno razlagamo, toda manipulator vam bo namerno govoril, da niste razumeli, kaj vam je želel povedati. Na ta način vam bo vzbudil občutek negotovosti - z namenom, da boste pričeli dvomiti vase, v svoje besede in dejanja.

'Preveč dramatiziraš!'

Manipulatorji zelo pogosto uporabljajo stavke, kot so denimo: 'Pretirano reagiraš!', 'Pretiravaš!', 'Preveč dramatiziraš!',  'Preveč si ženeš k srcu!' … S tem, ko vas označuje za osebo, ki pretirano izraža svoje občutke, vam ob enem onemogoča, da bi izrazili, kar dejansko mislite in čutite. Vsakokrat ko boste z njim želeli delili kakšen svoj problem ali pa izpostaviti vajino skupno težavo, vam bo dejal, da pretiravate. Kar naenkrat se zgodi, da pričnete občutke zadrževati zase, s čimer daste manipulatorju prosto pot.  Mnogo lažje bo namreč dosegel zastavljene cilje, saj mu zavoljo miru ne boste nasprotovali.

Še vedno prihaja do plačnega razkoraka, če na primer vodilna mesta v podjetju zasedajo moški. foto: Profimedia

'Potrebuješ me!'

Končni cilj manipulatorja je popolni nadzor žrtve. Želi vas namreč prepričati, da brez njega ne morete funkcionirati, delati ali živeti (odvisno od vajinega odnosa – sodelavec, prijatelj, partner, družinski član …). Če boste v slednje pričeli resnično verjeti, vas bo imel pod popolno kontrolo, rešitev iz oklepa pa bo presneto težka.

'Ti si …'

… ljubosumna, zajedljiva, paranoična in podobno. S temi obtožbami poskuša manipulator v vas zasejati seme dvoma. Če se to redno ponavlja, se lahko hitro zgodi, da mu pričnete verjeti, češ, 'saj ima prav, res pretiravam, mogoče bi morala ravnati tako, kot pravi'. Manipulator na ta način gradi svojo samozavest in če mu dovolite, lahko njegova moč nad vami naraste do te mere, da pred njim stoji le še marioneta …

prejšnji članek
Igralka Nina Rakovec po hudi poškodbi pristala na vozičku
Svet slavnih
Igralka Nina Rakovec po hudi poškodbi pristala na vozičku
naslednji članek
5 korakov do sijoče poletne kože: Vaš celostni vodič
Moda&Lepota
5 korakov do sijoče poletne kože: Vaš celostni vodič