Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Video, ki razkriva, kako vidijo dojenčki do prvega leta

19. 9. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Nemara ste se že kdaj spraševali, kako dojenčki vidijo svet ob rojstvu. Da si boste lahko to tudi čim bolj nazorno predstavljali, objavljamo video, ki prikazuje pogled skozi dojenčkove oči – od rojstva, pa vse do enega leta starosti.

Če bi lahko vzeli kožne celice in iz njih naredili zarodke, bi bilo to po Perryjevem mnenju koristno za vse. foto: Pinterest

Poglejte si video, ki je nastal tekom projekta britanskega očesnega kirurga iz Klinike Compare. Dr. Romesh Angunawela javnosti predstavlja zanimiv GIF, ki razkriva pogled na svet iz dojenčkove perspektive.

Ob rojstvu vidi dojenček še precej megleno, loči pa le med črno, sivo in belo barvo. Na določeni stvari je sposoben zadržati vid zgolj nekaj sekund, šele nekje po tednu dni, lahko denimo v mamin obraz nepremično zre 10 sekund. Po preteku dveh tednov, bo mamin obraz tudi videl.

Pri treh mesecih bo začel dojenček počasi ločevati živahne barve, opazil bo predmete, ki so od njega oddaljeni 25 cmm. Pri štirih mesecih bo začel zaznavati globino, pred njim se bo postopoma razprostrl tridimenzionalni svet.

Da bi spodbudili razvoj vida, dr. Romesh staršem svetuje, naj v prvih mesecih otrokov svet obdajo z živahnimi kontrastnimi barvami. Nosite črno bela oblačila, priporočljive pa so zlasti živahne črte na stenah in črtasta posteljnina.

prejšnji članek
Melania in Donald Trump: Ali to počnejo poročeni ljudje?
Svet slavnih
Melania in Donald Trump: Ali to počnejo poročeni ljudje?
naslednji članek
Te lepotice ljubijo slovenski košarkarji
Svet slavnih
Te lepotice ljubijo slovenski košarkarji