Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ljudje, ki nimajo kaj početi v vašem življenju

25. 9. 2020; 03.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi Zdrava
Par, prepir, zveza, ljubezen, spor

Ko pogovor postane prepir. foto: Profimedia

Čeprav smo se prav doktorsko izučili brati priročnike in psihološke članke o tem, kako vzdrževati odnose, smo ljudje navadno nad sodobnimi odnosi razočarani. Sodobni način življenja je žal med nas zasejal naraščajoče število osebnostnih motenj, ki otežujejo pristne in iskrene odnose.

A ljudje, ki nas izžemajo, v našem življenju nimajo kaj iskati. To so ljudje, ki se jih moramo za lastno dobro znebiti.

Kritiki


Kot že ime samo pove, so kritiki ljudje, ki nas vedno kritizirajo in o nas nikoli ne znajo reči ničesar lepega. V vsaki naši besedi ali dejanju najdejo nekaj, na kar se morajo obesiti in skritizirati. V odnosu z nekom, ki je do vas nenehno kritičen, ste ves čas pod drobnogledom in obsojanjem, ne glede na to, kaj naredite. Kritik bo še v vašem najbolj čistem dejanju našel nekaj, kar bo moral skritizirati. Na tem mestu je treba poudariti, da govorimo o negativni kritiki. Seveda je vsak od nas kdaj kritičen do drugih, a zdravo podajanje kritike je konstruktivno. Kadar pa ste vedno kritizirani, kaj počnete, kako se izražate, kaj oblečete, s kom se družite, kaj jeste … takrat se verjetno ne počutite dobro, gotovo in niti ne samozavestno v razmerju s tem človekom (pa naj bo to službeno, prijateljsko ali intimno razmerje). Kritiki vas morda nikoli ne bodo obkladali z žaljivkami, bodo pa žaljivi do vašega videza, vaših prepričanj in vaših misli. Pogosto zato, ker so sami nesamozavestni in imajo preveliko željo po nadzoru.

Narcisi


Narcisa ni težko prepoznati – obnaša se kot božji dar svetu, je v vsem najboljši, vse ve in vam bo to seveda tudi brez težav povedal. Ne glede na to, kako zelo pametni ali izkušeni ste, mu nikoli ne morete seči niti do kolen. Tako kot pasivna agresivnost je tudi narcisizem osebnostna motnja, ki pa velja za vse pogostejšo. Narcisi se postavijo na piedestal in vedno zviška gledajo na vse. Vedno tekmujejo in niso sposobni sprejemati kompromisov. Vsak položaj se mora vedno vrteti okrog njih, in ne glede na to, da gre za vaš trenutek, so oni tisti, ki si vzamejo vso pozornost. Vse to izhaja iz tega, da se narcisi v resnici sovražijo. Zaradi lastnega občutka manjvrednosti in strahu pred zavrnitvijo so pripravljeni poteptati vse pred seboj, da bodo najboljši, najpametnejši in prvi. V odnosu s takšnimi ljudmi nikoli ne boste dočakali svojih pet minut, celo na svojem rojstnem dnevu, poroki ali ob velikem napredovanju v službi ne.

Izmikovalci
Izmikovalci so tisti ljudje, ki imajo okrog sebe postavljeno visoko steno, zaradi katere se vedno izmikajo kakršni koli komunikaciji, da bi se tako izognili težavam. Kadar koli se pojavi kakršna koli težava in se o njej želite pogovoriti, se bodo tovrstni ljudje odmaknili, se zavili v molk in se delali, kot da težave sploh ni. Takšni ljudje težko govorijo o težavah na splošno, kaj šele o svojih čustvih, ki so posledica nastale težave. Tovrstno vedenje je zlasti pogosto v sodobnem svetu, kjer prijateljstva in komunikacije večinoma potekajo prek telefonskih sporočil in klepetalnikov. Kadar ljudem zastavite težko vprašanje ali poudarite neko težavo, izmikovalci preprosto ne odgovorijo na vaše vprašanje, ampak se za nekaj časa potuhnejo, nato pa se spet pojavijo, kot da nič nikoli ni bilo narobe in kot da se nič ni zgodilo. Razmerja, v katerih druga stran noče komunicirati, so podobna govorjenju steni. Takšna razmerja ne morejo rasti, ampak se ves čas vrtijo v začaranem krogu in v vas zbujajo negativna čustva jeze in nejevolje, ker v odnosu ni osnovne medosebne komunikacije.

prejšnji članek
Katera pričeska ustreza vašemu zodiakalnemu znaku?
Moda&Lepota
Katera pričeska ustreza vašemu zodiakalnemu znaku?
naslednji članek
Deček, ki je združil Slovenijo, danes povsem drugačen otrok
Svet slavnih
Deček, ki je združil Slovenijo, danes povsem drugačen otrok
#nasazenazenska
nasazenazenska