bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hišni ljubljenčki: Zima je lahko zanje nevarna

9. 12. 2017; 01.00
Avtor: zf
muca in pes

foto: Profimedia

Tako kot med ljudmi velja tudi med živalmi. Nekatere zimo zares obožujejo in uživajo v vseh mogočih zimskih radostih, spet druge niti pomisliti nočejo, da bi tačke postavile na mrzel sneg.

V tem članku se bomo dotaknili psov in mačk, a jih bomo naslavljali pod skupnim imenom hišni ljubljenčki. Zima je presenetila morda nekoliko prej, kot smo pričakovali, zato moramo za svoje kosmatince, tako kot zase, primerno poskrbeti, da bodo hladne dni preživeli čim lepše.

MOGOČE TEŽAVE

Če se bo vaš hišni ljubljenček z veseljem zapodil v sneg, boste imeli verjetno manj težav z njegovim prilagajanjem na zunanje temperature. Povsem drugače je, če je vajen biti zunaj oziroma je njegovo bivanje zunanja uta. Kljub vsemu pa to ne pomeni, da ne potrebuje nobene nege in pozornosti, morda še celo več. V zimskem času so pogoste predvsem težave z dlako in kožo. Zaradi vlage in snega se dlaka pri številnih pasmah, tako mačk kot tudi psov, rada sprime v kepe. Pustite, da se najprej sami očistijo in si zgladijo dlako, nato jih dobro posušite z brisačo iz frotirja in jih dobro razčešite. Tako boste preprečili nastajanje kosmov in tudi pasjemu ali mačjemu frizerju se boste izognili. Številni kosmatinci lahko dobijo tudi kožne lišaje, ki navadno nastanejo zaradi suhega zraka in izginejo, ko nastopi pomlad. V tem primeru ga odpeljite k veterinarju, da bo preveril stanje kože in po potrebi predpisal ustrezna zdravila.

TEŽAVE TAČK

Ne pozabite na zdrave tačke. Predvsem psi imajo pozimi težave z blazinicami, saj je sprehod po zaledenelih in s soljo posutih površinah lahko precej nevaren in neprijeten. Sol povzroča razjede na blazinicah in tudi med prsti, iz česar se v nadaljevanju razvijejo tudi razna vnetja. V veterinarskih ambulantah zato povprašajte po mazilih, sicer pa tačke po prihodu v prostor redno čistite z mokro brisačo. Sol je nevarna tudi zato, ker se, sploh psi, zaradi prevelike količine polizane soli lahko zastrupijo.

prejšnji članek
Trimesečna terapija s tapkanjem dela čudeže
Zdravje
Trimesečna terapija s tapkanjem dela čudeže
naslednji članek
Nanjo prisegajo lepotni strokovnjaki
Moda&Lepota
Nanjo prisegajo lepotni strokovnjaki