Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako nevaren je vaš hladilnik?

14. 10. 2018; 02.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
hladilnik

foto: Profimedia

To so najpogostejše napake ...

Pri shranjevanju živil v hladilniku ni pomembno samo, da jih pravočasno shranimo na hladno, temveč je pomembno tudi, kam in kako jih shranjujemo. Če namreč hladilnika ne uporabljamo pravilno, je lahko kaj kmalu prav on odgovoren za naše prebavne težave, drisko in bruhanje, ki so posledice okužbe z bakterijami na hrani.

Če bi vas zdajle vprašali, katera je glavna naloga hladilnika, bi verjetno rekli, da hlajenje živil in podaljševanje njihove svežine. Posredno je to res, a natančneje gledano je osnovna naloga hladilnika ohranjanje razmer, v katerih bo razvoj bakterij, ki uničijo hrano in škodujejo našemu telesu, najbolj onemogočen. To seveda dosežemo z nižjimi temperaturami, posledica pa je, da so živila zato dlje časa primerna za uporabo. Preprosto rečeno torej hladilnik skrbi za to, da se na živilih ne ustvarijo in množijo škodljive bakterije. Da bo hladilnik čim bolje služil svojemu namenu, je seveda treba vedeti, kako živila v njem shranjevati in kako ga vzdrževati, sicer lahko hitro postane nevaren za naše zdravje. Neprimerno shranjevanje lahko namreč povzroči razvoj bakterij, čeprav smo prepričani, da je to nemogoče, te bakterije pa so lahko vzrok za težave s prebavo in zastrupitve. Tudi vi počnete katero od spodaj naštetih napak pri shranjevanju živil v hladilniku?

Napaka: Meso shranjujete na najvišjih policah
Ni pojasnila, zakaj, a večina ljudi sveže meso rada shranjuje in taja na najvišjih policah v hladilniku. Kadar iz trgovine prinesete pakete svežega mesa ali jih vzamete iz zamrzovalnika in jih v hladilniku pustite, da se počasi odtajajo čez noč, jih najverjetneje odložite na najvišjo polico v hladilniku. To je pravzaprav najbolj neprimerno mesto za odlaganje mesa, saj se utegne zgoditi, da sokovi, ki spremljajo sveže meso, zlasti pri tajanju curljajo iz embalaže in kapljajo po drugih živilih, česar pa vedno ne opazimo. Prav tako je na najvišjih policah hladilnika navadno najvišja temperatura, kar za meso, ki velja za hitro pokvarljivo živilo, ni najprimernejše. Sveže meso raje shranjujte in tajajte na najnižjih policah hladilnika in zavitega v vrečko ali položenega na zaščitno posodo ali krožnik.

Napaka: Prenatrpan hladilnik


Nič ni lepšega kot pogled na poln hladilnik. Daje občutek obilja in bogastva, deluje nekoliko bolj zdravo, ker ponuja raznovrstnost, hkrati pa nas navdaja z zadovoljstvom, da naslednjih nekaj dni ne bo treba po nakupih. A čeprav je pogled na poln hladilnik prijeten, pa v resnici ne gre za zdravo stvar. Hladen zrak mora v hladilniku krožiti, da ohranja živila na optimalni temperaturi in posledično zdrava. Bolj kot je hladilnik poln, manj je prostora za kroženje zraka, kar pomeni, da temperatura v hladilniku pade, prav tako pa se zniža tudi temperatura živil, zaradi česar so ta izpostavljena večjemu tveganju za razvoj bakterij in so hitreje pokvarljiva. Prav tako je v polnem hladilniku težje opaziti pokvarjena živila in jih pravočasno odstraniti, kar pa pomeni, da se bakterije lahko širijo na preostala še neoporečna živila. Hladilnik imejte vedno zmerno napolnjen, nikar ne pretiravajte in ga ne trpajte. Navsezadnje je vseeno, ali morate pogosteje v trgovino zato, ker hladilnik ni poln, ali zato, ker se je hrana v njem zaradi prenatrpanosti pokvarila.

Napaka: Neustrezna temperatura
Kdaj ste nazadnje v hladilniku preverili temperaturo? Sploh veste, kakšna mora biti temperatura v hladilniku in katera raven je primerna za shranjevanje določenih živil? Optimalna temperatura hladilnika je 4–5 stopinj Celzija, kar je primerno za shranjevanje večine odprtih živil (jajca, mlečni izdelki, salame …). Takšna temperatura je na srednjih policah. Na najnižji polici je temperatura najnižja, okrog 2 stopinji, zato tam shranjujemo meso in ribe. Na najvišji polici je temperatura 8 stopinj Celzija, zato tja shranjujemo živila, ki niso tako hitro pokvarljiva. Zelenjavo shranjujemo v spodnjem predalu, kjer je temperatura 10 stopinj, saj se pri nižjih temperaturah lahko pokvari. Na vratih hladilnika pa je temperatura med 10 in 15 stopinjami Celzija, kar je najprimernejše za shranjevanje pijače, gorčice, masla in podobnih izdelkov, ki potrebujejo manjše hlajenje.

Napaka: Sadje in zelenjavo shranjujete skupaj


V spodnjih predalih, ki so namenjeni shranjevanju zelenjave, navadno shranjujemo tako sadje kot zelenjavo. A je treba najprej poudariti, da sadje – pa tudi nekatera zelenjava, denimo paradižnik – ne spada v hladilnik. Če pa jih že shranjujete v hladilniku, jih nikar ne shranjujte skupaj. Sadje namreč izloča eten, plin, ki pospešuje propadanje zelenjave. Prav tako sadja in zelenjave ne perite do trenutka, preden ju zaužijete. Vlaga, ki ostane na sadju in zelenjavi zaradi umivanja, je namreč vaba za bakterije.

Napaka: Jajca shranjujete na vratih
Čeprav jajca veljajo za superživilo, pa prav tako spadajo med tista živila, ki so pri neprimernem shranjevanju lahko (tako kot meso) najbolj nevarna za naše zdravje. Neustrezna jajca so eden najpogostejših vzrokov za okužbo s salmonelo ali bakterijo E. coli, zato je pomembno, da jih shranjujemo tako, kot je treba. Čeprav imajo skoraj vsi hladilniki na vratih vgrajeno lično stojalo za jajca, jajc pod nobenim pogojem ne shranjujte na vratih. Kot že rečeno, je temperatura na vratih najvišja in zato povsem neprimerna za jajca, prav tako za jajca ni ugodno, da so nenehno izpostavljena menjavanju temperature, kar se zgodi, ko vrata hladilnika odpremo. Najbolj optimalno je jajca shranjevati v originalni kartonasti embalaži povsem pri steni hladilnika, kjer je temperatura najbolj stalna.

Napaka: Preredko čistite hladilnik


Verjetno ga očistite enkrat ali dvakrat na leto. A zaradi vsega, kar shranjujete v njem, pa tudi zaradi pokvarjenih živil, bi ga morali čistiti kar tedensko. Da, prav ste slišali. Da bi zagotovili kar najbolj neoporečno okolje v hladilniku, bi ga morali očistiti vsak teden. Odtisi kozarcev in lončkov, ostanki zelenja zelenjave, kapljice tekočih živil … vse to sčasoma postane leglo bakterij, ki lahko preidejo na hrano, zato jih je treba pravočasno očistiti.

prejšnji članek
Pevec, ki ga je očarala Indira Ekič
Svet slavnih
Pevec, ki ga je očarala Indira Ekič
naslednji članek
Opozorilo znanstvenikov: Pogosta bolezen se prenaša z dotikom
Zdravje
Opozorilo znanstvenikov: Pogosta bolezen se prenaša z dotikom
#nasazenazenska
nasazenazenska