Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako shujšati in ohraniti spolno slo?

7. 1. 2018; 03.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_95315865

foto: Revija Maja

Pari, srečni v zvezi ali zakonu, so v povprečju štiri do šest kilogramov težji od svojih samskih vrstnikov. Če ste zaljubljeni do ušes in uživate v hrani, se namreč zlahka zredite.

Da bi se temu izognili, je dobro poznati dejavnike, ki vodijo v pridobivanje kilogramov v dvoje. Predvsem pa se potrudite, da bo na vajinem jedilniku tudi manj kalorična hrana, ki za nameček pripomore k živahnosti med rjuhami.

Priljubljena zabava mnogih parov je poležavanje na kavču v dnevni sobi, gledanje televizije in uživanje v prigrizkih. Da bi se izognili uram neaktivnosti, poiščite skupne dejavnosti, v katerih oba uživata. Spolnost seveda ne šteje. V paru lahko vozita kolo, planinarita, plešeta ali pa se samo sprehajata po večerji. Aktivnost naj traja vsaj pol ure od trikrat do petkrat na teden.

Najpogostejši stres vsake zveze je ljubosumje in posesivnost. Nadziranje partnerjevega telefona ali profila na Facebooku utegne povzročiti nezadovoljstvo in očitke, predvsem pa stres, kar lahko vodi v prenajedanje. Boljši je odkrit pogovor in razhod zveze, če se izkaže, da je partner nezvest in da tega niti ne obžaluje.

Morda pa toliko, kolikor poje partner, pojeste tudi vi? Dokler ste bili sami, ste včasih preskakovali večerje, zdaj pa jeste tudi po večerji. Nepisano pravilo se glasi, da ženske ob partnerjih začno jesti skoraj toliko kot oni, večina moških pa naj bi jedla več od njihovih izbrank. Obroke raje obogatite z vlakninami oziroma z obilo zelenjave, zmanjšajte pa industrijsko predelana živila, polna sladkorja, kruh in testenine.

Zelo čustveni ljudje imajo v zvezah običajno veliko težav, zlasti če so povezane z nespečnostjo. Ta je povezana z nepravilnim izločanjem leptina, hormona, ki nam sporoča, kdaj smo siti, in grelina, hormona, ki nas opozarja, kdaj se moramo nahraniti. Skupaj načrtujmo in se dogovarjajmo o dejavnostih, ki ugodno vplivajo na razpoloženje in zbliževanje. Če je potrebno, stopimo k zakonskemu terapevtu in ne k hladilniku.

Varujte se hrane, ki kvari razpoloženje

Najvišje na lestvici jedi, ki ubijajo poželenje in slo, so testenine. Tudi kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov - meso s krompirčkom ali puran z mlinci - ni primeren uvod za vroč večer. Tu so še škrobna živila, najbolj očiten je denimo fižol, ki napihuje ter uspava. Odpovejte se tudi kombinaciji beljakovin in večjih količin škroba in sladkorja. Zanimivo je, da narava nikjer ni združila maščob in sladkorjev v enem obroku. Mastno sadje, ki spodbuja spolno slo, denimo kokos in avokado, preprosto ni sladko.

foto: Revija Maja

Kaj jesti za neustavljivo privlačnost in spolno slo?

Izberite sadje, ki je manj kalorična in sočna stimulacija. Majhne količine sadja utegnejo popraviti razpoloženje, poživijo in dajo energijo, poleg tega nekateri sadeži nosijo močno spolno simboliko. Jabolko, na primer, velja za prepovedan sadež iz rajskega vrta. Mandljev vonj pa vznemirja ženske in stimulira libido pri obeh spolih zaradi obilice poživljajočega cinka. Večkrat dokazano poživljajoče vplivajo tudi banane, lubenica, grozdje, fige, ananas, granatno jabolko, maline, jagode in borovnice.

Odlična nizkokalorična kombinacija z beljakovinami je tudi piščančji file, ki ga solite in poprate ter ovijete okoli polovice banane, zavijete v aluminijasto folijo, popečete v pečici in ponudite z omako, opečenim koromačem ali bučkami.

Zdrava hrana je najboljši afrodiziak

Ob spodnjem seznamu živil, ki najbolj netijo strast, boste morda sklenili vsaj dvakrat na teden jesti piščančja jetra s solato iz mlade špinače ali brokolija, posuto s sončničnimi semeni. Našteta živila je dobro jesti za krepitev imunskega sistema, zoper otožnost oziroma depresijo, za mladosten videz kože, krepke lase in nohte. Še več! Najbrž boste shujšali oziroma se boste zanesljivo obvarovali maščobnih blazinic, predvsem pa zvečer nikoli ne boste zaspali brez vročega ljubljenja. Zato torej nujno potrebujete:

Vitamin C, ki ga najdete v vseh vrstah paprike, kiviju in agrumih, telečjih jetrih, ostrigah, praženih piščančjih jetrih, v presnem kravjem in kozjem mleku.

Vitamin B1 lahko najdete v riževih otrobih, sončničnih semenih, postrvi, svinjini, slanini.

Vitamin B2 najdete v posušenem peteršilju, mandljih, gobah, sezamu, špinači, jetrih, teletini, mastnih ribah.

Vitamin B3 je v gobah šitake, arašidih, papriki, tunini, jetrih, piščančjem in puranjem belem mesu, svinjini.

Holin (vitamin B4) je v posušenih paradižnikih, lanenem semenu, pistacijah, bučnicah, surovem rumenjaku, kaviarju, junčjih jetrih, kuhanih jajcih.

Pantotenska kislina oziroma B5 je v riževih otrobih, sončničnih semenih, gobah, piščančjih jetrih, sirotki, trdih sirih.

Piridoksin (B6) je v pšeničnih in riževih otrobih, pistacijah, česnu, jetrih, mastnih ribah, kot sta tuna in losos, svinjini.

Biotin (B7) je v pšeničnih kalčkih, črnem kruhu, orehih, praženih piščančjih jetrih, kuhanih jajcih, sirih.

Folna kislina (B9) je v kuhanem belem fižolu, presni špinači, kuhani leči, račjih, piščančjih in svinjskih jetrih.

Vitamin B12 najdete v obogatenih izdelkih iz soje, obogatenih žitih, školjkah, jetrih, skuši.

Največ vitaminov ohranite, če jedi pripravljate na pari, medtem ko se med kratkotrajnim kuhanjem na zmerni temperaturi izgubi okoli 10 do 25 odstotkov vitaminov.

Kaj pa pijača?

Odličen afrodiziak, vendar v zmernih količinah, je vino, tudi nekaj kofeina ne škodi v pravem čaju ali kavi.

Zakaj je spolnost boljša od športa?

Obstaja veliko razlogov za vztrajanje pod odejo, kajti vse dobro, kar dosežete v postelji za svoje zdravje in kondicijo, traja tudi še potem, ko se izkopljete iz rjuh. Spolnost nam koristi na mnogo več ravneh, ko si lahko zamislimo. V vseh pogledih pa je odličnejša od športa. V 30 minut trajajočem spolnem odnosu lahko pokurimo kar 85 kalorij. In kako še spolnost koristi?
Mnogi kardiologi spolne odnose že enačijo z umirjenimi vajami za krepitev srca. Spolnost ne le, da lahko izboljša telesno zmogljivost, ampak pripomore k izboljšanemu mišičnemu tonusu in gibčnosti.

Tako med športno aktivnostjo kot med spolnim odnosom telo izloča endorfin, kemikalijo, ki blokira bolečino in ustvari občutek evforije. Vas boli glava, niste dobro razpoloženi? Čas je za dober seks!

Pripomore k pomirjanju stresa, h krepitvi samozaupanja.

Krepi imunski sistem in pripomore k mladostni lepoti.

Po vseh teh razlogih za več spolnosti v vašem življenju naj bo: »Ne danes, dragi!« stavek, ki ga izustite le redko.

Preberite tudi: Razkrivamo lepotne skrivnosti umetnikov ličenja. Kliknite TUKAJ!

prejšnji članek
Razkrivamo lepotne skrivnosti umetnikov ličenja
Moda&Lepota
Razkrivamo lepotne skrivnosti umetnikov ličenja
naslednji članek
Koliko stane mesečna vstopnica za obisk fitnesa?
Zdravje
Koliko stane mesečna vstopnica za obisk fitnesa?
#nasazenazenska
nasazenazenska