Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Z 11 minutami v 12 dni Liffa

9. 11. 2016; 07.58
Avtor: Tina Bernik/Vklop
jerzy skolimowski

Liffe se bo začel z 11 minutami Jerzyja Skolimowskega. foto: Liffe

Bliža se čas za največji filmski dogodek v Sloveniji, tako rekoč praznik, za katerega si največji ljubitelji filmov jemljejo celo dopust.

Govorimo seveda o Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu, ki bo Ljubljano, malo pa tudi Maribor, Novo mesto in Celje, med 9. in 20. novembrom preplavil s filmi. Letos bodo to kar 103 celovečerci, zraven pa še 19 kratkih.

Odprtje festivala je rezervirano za kratki film Vsi ti glasovi v režiji Davida Henryja Gersona in celovečerni film poljskega režiserja Jerzyja Skolimowskega 11 minut, ki skozi 11 minut življenja različnih likov predstavlja sodobno Varšavo, sicer pa bo Liffe v 12 dneh, kot je že v navadi, razporejen v več programskih sklopov.

V dokumentarnem filmu Petre Seliškar Moj narobe svet - Ježek se prepletajo slike iz Ježkovega osebnega arhiva in posnetki glasbenikov, ki interpretirajo njegove pesmi. foto: Liffe

Sodobni in stari

Perspektive bodo predstavile filme obetavnih režiserjev, ki so doslej posneli en film ali dva, Predpremiere festivalske favorite, ki bodo prišli tudi na redni kinospored (denimo novi film Kena Loacha Jaz, Daniel Blake, Loving Jeffa Nicholsa, Ona Paula Verhoevena, Neonski demon Nicolasa Windinga Refna, Potovanje časa Terrencea Malicka), Kralji in kraljice pa nove filme preverjenih filmskih velikanov. Med zanimivejšimi velja izpostaviti Klan v režiji Pabla Trapera, Manchester by the Sea Kennetha Lonergana, Osebno stilistko Oliviera Assayasa, Pesem somraka Terencea Daviesa in Služkinjo Parka Chana Wooka, spregledati pa ne gre niti filmov iz sekcij Panorama svetovnega filma in Ekstravaganca, saj je velika verjetnost, da jih po Liffu pri nas ne bo več mogoče videti na velikem platnu. Enako velja za retrospektive. Posebna pozornost bo letos posvečena Skolimowskemu, ki je na zadnjem beneškem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo in na Liffe prihaja tudi osebno, nujen pa je ciklus romunskega filma, ki prinaša najnovejše in vedno ogleda vredne filme romunskih režiserjev. Retrospektiva Film gre v kino bo gledalce popeljala ne samo skozi čas, ampak jih bo odpeljala v kino tudi na filmskem platnu, posebna projekcija Modrega žameta pa se bo spomnila 30. obletnice Lynchevega filma, ki ga bo spremljal še dokumentarec Ponovni pogled na Modri žamet, v katerem se je režiser Peter Braatz podal v zakulisje snemanja.

V Ljubljani se bodo spomnili tudi na 30. obletnico filma Modri žamet Davida Lyncha. foto: Liffe

Trije tudi slovenski

Da bo na Liffu prikazano Nočno življenje v režiji Damjana Kozoleta, ni presenečenje. Drama, v kateri v glavni vlogi navdušuje Pia Zemljič, se je s svojim prikazom strahu pred medijskim linčem in navdihnjena z afero Baričevič doslej izjemno uspešno predstavljala po festivalih v tujini ter prejela nagrado za režijo v Karlovih Varih. Film o »temačni strani slovenske družbe« takoj po Liffu prihaja tudi na redni kinematografski spored, v njem pa poleg Pie Zemljič med drugimi igrata tudi Marko Mandić in Jernej Šugman.

Drugi slovenski film na Liffu je režirala Petra Seliškar; po Babicah revolucije in Mami Evropi je prišel čas za Franeta Milčinskega - Ježka, ki ga Seliškarjeva predstavlja skozi glasbeni dokumentarec Moj narobe svet - Ježek, v katerem se prepletajo slike iz njegovega osebnega arhiva in posnetki nastopov glasbenikov z vsega sveta, ki interpretirajo Ježkove pesmi. »Ježek je pri meni vedno imel poseben prostor. Vesela sem, da nam je uspelo narediti ta film. V dolgih osmih letih produkcije sem doumela njegovo delo in ideje, ki pa so še vedno zelo žive. Njegova preprostost je prevedljiva v vse jezike, njegov čas pa je tukaj in zdaj. Gre za velikega umetnika, ki sem se ga želela spomniti skupaj z umetniki z vsega sveta,« je o nastanku filma zapisala režiserka filma.

Tretji slovenski predstavnik, mladinski film Igorja Šterka o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu Pojdi z mano, v katerem odpove vsa tehnologija, pa bo prikazan v programu otroškega in mladinskega filma Kinobalon, kjer bo zagotovo imel svojo publiko, saj ga je kot najboljšega ocenilo tudi občinstvo na letošnjem Festivalu slovenskega filma.

Nova prizorišča
Liffe bo letos poleg klasičnih prizorišč (Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Kino Šiška, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Kolosej Maribor) gostoval tudi v Celju in Novem mestu. V Celju bodo filmi na ogled v Mestnem kinu Metropol, v Novem mestu pa v Anton Podbevšek teatru.


prejšnji članek
Triki za pomladitev – osvežite svoj videz
Moda&Lepota
Triki za pomladitev – osvežite svoj videz
naslednji članek
To so najboljši športni copati!
Svet slavnih
To so najboljši športni copati!
#obraziavenija
obraziavenija