Vroče ta hip

Smrt v kraljevi družini - kraljica je popolnoma na tleh

Kraljica žalosti ni mogla skrivati.
Kraljica žalosti ni mogla skrivati.
Profimedia

Celotna družina se je udeležila pogreba v glavnem mestu Argentine.

Nizozemska kraljica Maxima je v 89. letu starosti izgubila svojega očeta, nekdanjega argentinskega politika in ministra za kmetijstvo, Jorga Horacia Zorreguieto. Pogreb je potekal v Buenos Airesu, glavnemu mestu Argentine, od koder nizozemska kraljica tudi prihaja. Tam se ji je pridružila celotna kraljeva družina, Maxima pa svoje žalosti ob izgubi očeta, s katerim sta bila v času od kar je pričela hoditi s svojim zdajšnjim možem kraljem Willemom-Alexanderom nekoliko bolj odtujena, ni mogla skrivati. 

kraljica maxima, očetov pogreb
Očetov pogreb je bil zaseben, udeležila pa se ga je celotna kraljeva družina.
Profimedia

Kraljičin oče je v torek umrl zaradi raka limfatičnega sistema oziroma ne-Hodgkinovom limfomom. Zasebnega pogreba pa so se poleg kraljice udeležili tudi njen mož in vse tri hčere. Kljub temu, da se je v zadnjih letih njun odnos izboljšal, oče se je recimo udeležil njenega kronanja pred štirimi leti, a je ravno Nizozemska ovirala njun odnos vse od začetka njenega razmerja z možem. Prepovedali so mu celo udeležbo na hčerini poroki leta 2002, saj je služboval v argentinski vladi med letoma 1976 in 1981 pod poveljstvom diktatorja Jorga Rafaela Videla

Kljub boleči izgubi pa je kraljeva družina smrt pričakovala. Maxima je že pretekli teden z družino odpotovala v Argentino, kjer je še zadnjič obiskala svojega težko bolnega očeta, le-ta pa je umrl le kakšen dan kasneje. 

kraljica maxima, nizozemska
Nizozemska kraljeva družina.
Profimedia

Maxima je prva nizozemska kraljica, ki ne prihaja iz Nizozemske in hkrati prva kraljica, ki ni bila rojena v Evropi.