klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kaj povezuje Blaža Švaba in Isaaca Palmo?

27. 9. 2017; 08.00
Avtor: M.V./Vklop
blaz svab in isaac palma
Preberite intervju krivcev glasbene uspešnice Hočem le tebe!

Modrijani so ena najbolj priljubljenih skupin pri nas, Isaac Palma pa je ljubljenec ženskih src. Skupaj so ustvarili pesem Hočem le tebe in dokazali, da se harmonika in latino ritmi prav lepo dopolnjujejo. Argentinec, ki smo ga spoznali v šovu Slovenija ima talent ter z zmago na Melodijah morja in sonca, ter modrijan Blaž sta odličen tandem; med njima se razvija pristno prijateljstvo.

Imeli smo srečo in ju ujeli le nekaj dni, preden je Isaac za mesec dni odpotoval na počitnice v Argentino. »Že leto in pol nisem videl domačih, zato se tega strašno veselim,« pove. Z njim je bila seveda njegova žena Patricija, zaradi katere je zapustil rodno zemljo in se preselil v Slovenijo. Ko sedimo zunaj na kavi, se pogledi ves čas obračajo v našo smer, občasno kak otrok pristopi in prosi za avtogram. Največkrat Isaaca. Ko Blaža malce zbodem, kako se počuti, ko je kar naenkrat druga violina, se prešerno nasmeje in odvrne: »Ni pomembno, kdo je bolj priljubljen, pomembno je, da mladi poslušajo slovensko glasbo!«

Kako je prišlo do sodelovanja med vami?

Blaž: Pred kakimi šestimi leti sem poletje preživel v Angliji, kjer sem se veliko družil z Venezuelci, Španci in Brazilci, s katerimi smo namesto kave po kosilu plesali. Takrat sem se zaljubil v latino ritme in v meni je ves čas tlela želja, da bi z Modrijani naredili pesem z latino ritmi in harmoniko. Potem pa nekega lepega popoldneva v Portorožu srečam Isaaca, Patricijo in družino Vlašič – bili so na pripravah za MMS. Razložil sem, da bi rad latino ritme zmešal s harmoniko, in kaj če bi to naredili skupaj z Isaacom. Modrijani smo namreč v njem zaznali pristnost in iskrenost, takoj nam je prirastel k srcu. Malo je namreč pevcev, ki nastopajo zaradi muzike same, ker jim je ta nekaj najlepšega. Tako smo šli skupaj v studio.

Isaac, kaj ste si mislili, ko ste slišali za namero združitve latino ritmov in harmonike?

Isaac: Da bi bila to prava kombinacija. Slovenska glasba mi je zelo všeč, in ko je Blaž rekel, da bi skupaj nekaj »zmešali«, sem vedel, da bo odlično. Bil sem brez besed, ko so me Modrijani povabili k sodelovanju – oni so velika slovenska skupina –, zato sem takoj privolil. Vedno jim bom hvaležen. Malo časa sem v Sloveniji, to so odlični koraki za začetnika. Meni je pesem zelo všeč. V studiu sem bil zelo sproščen, užival sem in pel sem iz srca.

Blaž: Treba je povedati, da je v Sloveniji malo moških vokalov, kot je Isaacov; on je s svojim glasom prevetril slovensko glasbeno sceno. Mislim, da se lahko tako slovenski glasbeniki kot poslušalci veselimo vseh pesmi, ki jih bo ob svoji mladosti, zagnanosti in temperamentu zagotovo še ponudil.

Isaac, če prav razumem, ste bili že prej oboževalec Modrijanov ...

Isaac: (Blaž se smeje, Patricija namigne Isaacu, naj pove zgodbo.) Modrijane sem prvič videl nastopati konec decembra 2015 v Ljubljani.

Patricija: Isaac je bil takrat prvič v Ljubljani.

Isaac: Takrat sem prvič plesal polko. Na Ti moja rožica.

Blaž (Patriciji): Je moral plesati?

Patricija: Ja, seveda! Sem mu rekla, da mora plesati polko z mano, in je začudeno poslušal, kaj je to. (smeh) Ampak sva plesala, tam sredi Ljubljane …

Isaac: Bilo je noro, polno ljudi je bilo, več tisoč, vsi so peli »ti, ti, ti, ti moja rožica …«. Patricija mi je povedala, da so Modrijani največji ansambel na slovenski sceni, ki igra tradicionalno glasbo. (Narodnozabavno, ga popravi Patricija.) Tako sem jih spoznal kot skupino, osebno pa smo se spoznali v Markovcih na nekem nastopu. Se mi je zdela velika čast, da se srečamo in da sem med takimi glasbeniki. Ko so me povabili k sodelovanju, je bilo kar preveč zame. (smeh)

Patricija, torej ste vi krivi, ker ste mu Modrijane predstavili kot največjo slovensko skupino?

Blaž: Zagotovo! Lahko bi rekla: »Poglej, samo tega ne!« (smeh)

Patricija: Ne! Jaz imam rada tako glasbo, veselice in želela sem, da pleše z mano. Isaac pa se je upiral, da je komaj prišel, kako naj pleše na tako glasbo ... (smeh)

Isaac: Malo vina je pomagalo. (smeh)

Slovenci imamo malo drugačne plese kot v Argentini, kajne?

Isaac: Tudi na našo tradiconalno glasbo se podobno pleše …

Blaž: Verjetno je več gibanja v bokih ...

Isaac: Pri tradicionalni argentinski folklori ne.

S pesmijo Hočem le tebe ste dokazali, da se harmonika in latino ritmi kar lepo združijo.

Blaž: Kar veliko latino glasbe je že narejene s harmoniko, a pri nas na tak način še ne. Lepo je videti tudi ostale člane Modrijanov, da jim je to izziv, da niso omejeni le na polko in valček. Ko smo snemali spot, sem videl, kako je Rok užival s harmoniko, Peter s kitaro, Franjo s kontrabasom – vsi so migali … Ko gledaš spot, sploh ne veš, da gre za narodnozabavni ansambel. Tudi oni so si zelo želeli sodelovati z Isaacom. Isaac je prej pripovedoval, kako nas občuduje – mi njega prav tako.

V zadnjem času so latino ritmi zelo priljubljeni pri nas, slovenski izvajalci radi zahajajo v te vode, celo Modrijani ste priredili in prevedli eno svojo pesem v španščino (Mia) ... Zakaj je ta zvok tako priljubljen?

Blaž: Mislim, da se pretok glasbe in energije dogaja že od nekdaj; smo mediteranska država, radi imamo morje in sonce, zato so nam ti ritmi blizu. Latino ritmi so se pri nas začeli uveljavljati, že preden so jih igrali slovenski izvajalci – poglejte, na primer, kako priljubljeni in obiskani so že dolgo časa večeri salse. Ljudje so začeli iskati družabne dogodke. Nekoč so obiskovali kulturne domove ipd., kjer so igrali plesni ansambli, potem je to malo izginilo, tudi diskoteke so ugasnile, ostale so le veselice, ni pa bilo več umirjenih zabav s plesom; kar naenkrat določene generacije niso imele več kam. Zato so začeli ljudje iskati plesno glasbo. Pa še trend je tak, v svetu je veliko latino ritmov, latino pesmi so svetovni hiti, kar je seveda »okužilo« tudi Slovence. Čisto prav je, da izvajalci zdaj temu dodajamo še nekaj svojega, na primer harmoniko.

Isaac, vi ste v Sloveniji približno dve leti. Ste začutili porast latina pri nas?

Isaac: Vidim, da se vedno bolj posluša reggaeton. Ta je trenutno zelo moderen po vsem svetu.

Zakaj?

Isaac: Ker se je reggaeton malo spremenil, ima bolj moderen zvok. Prej je bil to zelo trd ritem, zdaj pa se je povezal z elektroniko in se približal mladim. To, kar se trenutno posluša po svetu, v resnici ni pravi reggaeton, ampak uspešna kombinacija.

Globalni hit Despacito: res dobra glasba ali le dobra promocija?

Isaac: Pri takih hitih ne moreš nikoli vedeti.

Blaž: Mislim, da ima v sebi neko kemijo. Jaz pravim, da je v glasbi nekaj božjega. Vsaka umetnost je v sebi duhovna, gre na področje »presežnega«, ko ne moremo vsega razumeti. Nekaterih stvari se pač ne da razložiti. Zakaj je ena slika lepa, druga pa ni? Razlaga ni potrebna, ljudem pač ustreza, ima neko kemijo; astronomi bi rekli, da je v njej neki božji delec, črna snov, ki je ne poznamo, a nas privlači. Največje uspešnice niso razložljive. In ni pomembno zakaj, pomembno je, da v njih uživamo, da nas razvedrijo, da plešemo in se imamo dobro. Glasba je čarobna stvar – ne smeš je delati preveč z glavo, ampak s srcem. Srce pa je nerazložljivo.

Dobro, ampak oba sta glasbenika. Kakšen je Despacito s tehničnega stališča?

Blaž: S tehničnega stališča je to odličen komad, instrumentalno in vokalno vrhunsko narejen, spot je »bomba« ... Zadeli so »v nulo«. Meni je to dobra muzika.

Isaac: Tudi meni je zelo všeč. Prvič, ko sem jo slišal, se mi ni zdela tako noro dobra, ker sem takih ritmov vajen. Sem bil pa presenečen, kako so jo različne države prirejale, zato sem vedel, da bo svetovni hit. Kot Gangnam Style – čeprav ne znam korejsko, se mi je zdela glasba odlična, v Argentini smo peli in plesali nanj. Pa ne vem, zakaj.

Blaž: Tudi jaz sem mnogi drugi glasbi prisluhnil prej kot Despacitu. Rad imam latino in čustvene pesmi, na primer obožujem Marca Anthonyja. A če se poglobiš v Despacito, vidiš, da je narejen zelo premišljeno in kakovostno. Ima tudi zelo dobro besedilo: ljubi počasi. Ali pa je meni to blizu. (smeh)

Kaj vaju, poleg ljubezni do glasbe, povezuje?

Blaž: Oba sva iskrena, ničesar ne skrivava, ves čas odkrito komunicirava, poveva, kar misliva in čutiva. To je za sodelovanje zelo pomembno, ni pa samoumevno. Starši so naju vzgojili v poštena človeka. Pa strastno rada imava glasbo in rada delava.

Isaac: Jaz sem ves čas pristen, ves čas sem jaz jaz, ista oseba, na odru ali pod njim, v Sloveniji ali v Argentini. To je tudi lastnost Blaža in vsakega od Modrijanov. Naravni so, iskreni. Ne obnašajo se kot zvezde.

Blaž: Pa povezujejo nas argentinski Slovenci. Pred kratkim so argentinski maturantje prišli na našo veselico, seveda s svojim temperamentom. Kar naenkrat je na plesišču postalo divje, da je kar vrelo. (smeh) Modrijani si zelo želimo iti enkrat v Argentino nastopat za slovenske skupnosti.

Tako Modrijani kot Isaac ste zelo priljubljeni. Sta pripravljena na evforijo, ki jo bodo sprožili vaši skupni nastopi? Dekleta bodo omedlevala pod odrom.

Blaž: To najbrž ne. (Isaac se na glas smeje.) Ni nujno, da bo evforija in bi ljudje omedlevali. Glasba naj govori sama zase. Jaz upam, da bodo ljudje plesali in uživali.

Isaac je kariero začel s pomočjo šova Slovenija ima talent. Blaž, kaj menite o takih šovih talentov?

Blaž: To je lahko zelo dober začetek, a tudi najtežji, ker ti da izjemno priljubljenost, preden narediš kaj konkretnega, kar živi na terenu. To je lahko usodno za marsikaterega glasbenika. Kdor tam zmaga oz. je visoko uvrščen, ga naslednji dan čaka največja streznitev v življenju. Mi smo začeli drugače, korak po korak, a smo šli ravno tako na razna tekmovanja, festivale – nekje se pač moraš predstaviti. SIT je dal Isaacu dobro priložnost, zdaj pa se začenja konkretno delo. On to ve in tako tudi dela: izdal je že tri skladbe, pripravlja nove pesmi … 

Kakšen nasvet bi dali Isaacu?

Blaž: On ne potrebuje nasvetov! Ker je iskren in pameten. Razen morda, naj se obkroži z ljudmi, ki mu bodo iskreno pomagali, in čim bolj verjame vase.

Isaac, kaj ste se naučili iz sodelovanja z Modrijani?

Isaac: Najbolj mi je bilo všeč, da smo bili v studiu vsi iskreni in prijatelji, da smo lahko delali sproščeno in uživali. To se v pesmi čuti .

Blaž: Res smo postali prijatelji in upam, da bo trajalo, da gremo skupaj plesat, da me povabi v Argentino ... (smeh)

prejšnji članek
Pomaga mu lahko le čisto novo srce
Zdravje
Pomaga mu lahko le čisto novo srce
naslednji članek
Nicolas Cage: Jaz ne igram, jaz čutim
Svet slavnih
Nicolas Cage: Jaz ne igram, jaz čutim