testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Janez Janša in Urška v pričakovanju obletnice

13. 1. 2018; 06.00
Avtor: L. Ž./Zvezde
jansa urska janez

Eden od najbolj izbrušenih politikov v naših krajih Janez Janša bo praznoval 60. rojstni dan, njegova žena Urška pa 40. foto: Revija Zvezde

Ne zgodi se ravno pogosto, da imata mož in žena priložnost skupaj upihniti 100 svečk na rojstnodnevni torti. Še redkeje so taki pari slavni.

V letu 2018 ga bomo pa v deželici na sončni strani Alp imeli. Eden od najbolj izbrušenih politikov v naših krajih Janez Janša bo namreč praznoval 60. rojstni dan, njegova žena Urška pa 40. Oba sta rojena septembra, in tudi zato se pričakuje, da bosta pripravila skupno zabavo. Tako veliko, sproščeno in nepozabno. In kdo so še znani Slovenci, ki bodo v pravkar prebujenem letu nazdravili okroglemu rojstnemu dnevu?

Helena Žigon foto: Mediaspeed

90 – Še vedno plešejo čarlston

Letnik 1928 je bil res žlahten. Čeprav se bodo v tem letu rojeni nagnili že proti (prvi) stotici, je med njimi še vedno toliko v vsakodnevno delo in družbeno dogajanje vpetih ljudi čilega duha, da je kar težko verjeti. Dajmo damam prednost in kot prvo omenimo tekačico Heleno Žigon. Pred dobrimi tremi leti je odtekla svoj zadnji Ljubljanski maraton, teku se pa še vedno ni povsem odpovedala. Za tek se vedno najde čas, pravi. Že dva dni po izidu prvih Zvezd v letu 2018 bo 90. rojstni dan praznoval »oče« Mercatorja Miran Goslar, ki bo maja imel še en okrogli jubilej. Takrat bo minilo že deset let, odkar je postal častni občan Ljubljane. Vsaj tako živahen kot Goslar je med njegovimi vrstniki iz gospodarstva tudi »oče« Medexa Aleš Mižigoj. Lani za Martinovo je še brez odmora plesal čarlston z mladenkami na srečanju Lions klubov v Kleti Dobrovo v Gorških brdih. 90-letnik bo maja postal tudi verjetno nekoč najbolj čeden, zaželen in odtrgan slovenski igralec Miha Baloh, jeseni pa še režiser Mile Korun, neponovljivi gledališki ustvarjalec, ki je za igralski poklic navdušil tudi nedavno mnogo prezgodaj umrlega Jerneja Šugmana. Nejc se bo z Abrahamom decembra srečal nekje tam zgoraj med zvezdicami.

Mile Korun foto: Revija Zvezde

80 – Kje bo praznoval Ivan Zidar?

Tudi tisti, ki bodo v letu 2018 nazdravljali 80. rojstnemu dnevu, so večinoma neverjetni kalibri. Si lahko, na primer, predstavljate, da bo v klub 80 vstopil tak mladenič, kot je odvetniški as in pisatelj Peter Čeferin, ki se mu bo to zgodilo v začetku poletja? Ali pa, prosim vas, predsednik Zveze borcev Tit Turnšek, ki je bil rojen prav na božični dan? Istega božiča je na svet prikukal še starosta slovenske enologije, Belokranjec Julij Nemanič, ki je še vedno aktiven kot v najboljših letih. Tudi dolgoletni poslanec Miran Potrč, čeprav je uradno že kar nekaj časa v pokoju, niti za hip ne miruje. Le kakšno zabavo mu bodo marca za 80. rojstni dan pripravili kolegi v stranki SD? Neznanka pa je, kje bo enako žlahten jubilej oktobra slavil nekoč čislani, dandanašnji bolj preganjani gospodarstvenik Ivan Zidar. Že pol leta pred tem, natanko dan prej, preden bo v naše kraje spet pokukala pomlad, pa bo 80-letnik postal še živa fotografska legenda Joco Žnidaršič.

Zmago Jelinčič foto: Revija Zvezde

70 – 1948, letnik, kot ga še ni bilo

Leta 1948 se je rodilo toliko znanih Slovencev, da na tem mestu sploh nimamo dovolj prostora, da bi vse našteli. Za začetek izpostavimo pet popularnih pevcev in kantavtorjev: Janeza Bončino - Benča (december), Tomaža Domicelja (marec), Aleksandra Mežka (november), Iva Mojzerja (že dan po izidu tokratnih Zvezd) in Štajersko lejdi Alenko Pinterič (julij). Do številke pet smo prišli tudi pri naštevanju dam, ki so letniku, ki mu pripadajo, dale iskrivo žlahtnost in bodo zato njihova praznovanja deležna še prav posebne pozornosti: že januarja kostumografinja Zvonka Makuc, februarja igralka Ljerka Belak, marca intelektualka Manca Košir, maja slikarka Irena Polanec, vse leto pa nekdanja prva dama Barbara Miklič Türk. Med »okroglimi« politiki bi v letu 2018 lahko spet prednjačila Zmago Jelinčič in Lojze Peterle, ki sta že tako pred desetimi kot pred dvajsetimi leti dokazala, da znata praznovati. Oba bosta priložnost za ponovitev dobila v začetku julija. Že sredi junija bo 70-letnici nazdravil nekdanji nogometni car Vili Ameršek. Katerega dne točno je na svet privekal humorist Vinko Šimek, žal ne vemo, ni pa skrivnost, da je rojen leta 1948.

foto: Revija Zvezde

60 – Težko je verjeti, a številke ne lažejo

No, prav. Da bo opozicijski prvak Janez Janša jeseni stopil v klub 60 in s seboj potegnil še svojo 20 let mlajšo ženo Urško, da bosta skupaj upihnila 100 svečk na njuni rojstnodnevni torti, smo se sprijaznili že uvodoma. Ampak da bo sredi junija toliko star tudi pevec Zoran Predin, je pa res težko verjeti. Saj je videti še kot kakšen smrkavec! Pa pisatelj Vinko Möderndorfer? Tudi njega bo na drugi jesenski dan doletela enako okrogla obletnica. Potem sta tu še plesna mojstrica Mojca Horvat, ki bo praznovala sredi poletja, in pevec Nace Junkar, ki je od nje starejši točno en mesec in en dan. Hočeš nočeš se bo oktobra s 60. rojstnim dnem moral spopasti prvi mož velenjskega Gorenja Franjo Bobinac, ki bo leta 2018 slavil še eno okroglo obletnico. 10 let je že na čelu Rokometne zveze Slovenije. Za piko na i pa bo njegova pesem Mama, zlata mama praznovala 45-letnico. Ja, Franjo jo je prvič zapel pri rosnih 15 letih. Jo še kdaj?

Sama velja za kraljico preoblek. foto: Mare Vavpotič/M24.si

50 – So to kakšni abrahami?!

Če ste kot nejeverni Tomaži zmajali z glavami ob »mladeničih in mladenkah«, ki bodo v letu 2018 praznovali 60. rojstni dan, kaj torej porečete ob postanku pri tistih, ki bodo letos srečali abrahama? Nekoč se je z abrahamom življenje začelo iztekati, zdaj se mnogokrat zdi, kot da se šele zares začenja. A ne, Tanja Ribič? Zakaj smo posebej omenili prav njo? Odgovor je čisto preprost. Igralka pač ne skriva, da jo konec junija čaka ta »prelomnica«, obenem pa priznava, da se še vedno počuti kot mladenka. Lahko dodamo le, da je tudi videti tako. Tudi pevcu Marku Vozlju jih ne bi pripisali 50, a ne? Kaj pa pevki Ireni Vrčkovnik? Marku se bo zgodilo tri dni pred Tanjo Ribič, Ireni pa osmi dan osmega meseca. Osem dni pred nekdanjo smučarsko zvezdo Matejo Svet, tudi presenetljivo abrahamovko, ki že dolgo živi povsem odmaknjena od pozornosti javnosti. Toliko bolj v središču pozornosti pa sta, in prepričani smo, da bosta tudi v prihodnje, dva Hrvata, ki smo ju Slovenci kratko malo posvojili, kostumograf Alan Hranitelj, ki bo v klub 50 vstopil v začetku marca, in Christa Žentiily, rojena kot Nenad Čuća Žentil, ki je zaslovel/-a kot Salome. Carico ples z abrahamom čaka konec novembra.

Peter Poles foto: Revija Zvezde

40 (in 30) – Kakšna imena!

Pridejo obdobja, ko praznovanja štiridesetega rojstnega dne niso tako na očeh. Že zdaj pa smo prepričani, da v letu 2018 ne bo tako. Kakšna imena bodo prečkala mejo 40! Lotimo se te rubrike kronološko. Prvega bo doletelo televizijskega voditelja Petra Polesa. 40-letnica ga čaka že v začetku februarja. Marca pride na vrsto, če verjamete ali ne, igralec Jurij Zrnec, aprila pa prva miss Slovenije v novem tisočletju, Maša Merc. Junija sledita glasbenici Manca Izmajlova in violinistka Anja Bukovec, julija pa nekdanja športna asa, košarkar Jaka Lakovič in plavalec Peter Mankoč. Avgusta bo malo mir, jesen pa spet bolj razburljiva. 40. rojstni dan bosta septembra praznovali pevka Tinkara Kovač in igralka Mojca Fatur, novembra pa glasbenik Gal Gjurin.

Pregled pa verjetno ne bi bil popoln, če bi prezrli tri dekleta, ki bodo leta 2018 na rojstnodnevnih tortah upihnile 30 svečk. Junija bo to storila plavalka Sara Isakovič, septembra igralka Saša Pavlin Stošič, oktobra pa pevka Nina Pušlar.

Vsem naštetim, in tudi tistim, ki smo jih izpustili – naj verjamejo, da nenamerno –, že zdaj iz uredništva Zvezd kličemo vse najboljše!

prejšnji članek
Manca Špik: Meni je dovolj, da imam Lano!
Svet slavnih
Manca Špik: Meni je dovolj, da imam Lano!
naslednji članek
Poglejte, kaj je počel sin Rosvite Pesek
Svet slavnih
Poglejte, kaj je počel sin Rosvite Pesek