Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Smrtno nevarna japonska sladica

16. 1. 2018; 03.00
Avtor: V. M.
mochi japonska slaščica

Težave pri uživanju slaščice imajo zlasti otroci in starejše osebe. foto: Profimedia

Japonske oblasti opozarjajo na nevarnost uživanja priljubljene riževe sladice. Sladkanje z lepljivimi kolački vsako leto terja smrtne žrtve, med katerimi so najpogosteje otroci in starejši ljudje.

Gre za tradicionalno japonsko slaščico imenovano Mochi, s katero se nekoč na japonskem sladkali zlasti ob prazničnih dnevih, danes pa je v široki ponudbi tekom celega leta. Na voljo je v številnih okusih, okrogli kolački pa se ponašajo tudi z raznolikimi pastelnimi barvami, ki navdušujejo zlasti najmlajše. Sladica je poznana tudi pri nas v Sloveniji.

Mochi je pripravljen iz moke lepljivega riža, sladkorja v prahu, kokosovega mleka in dodatkov za okus ter barvo. foto: Profimedia

Zakaj je slaščica nevarna?

Mochi je pripravljen iz lepljive riževe moke, sladkorja, kokosovega mleka in drugih dodatkov, iz katerih nastane testo, ki ga spečejo v pečici, nato pa oblikujejo v manjše kolačke v obliki kroglic. Slaščica je izjemno lepljiva, zato jo je potrebno uživati z veliko mero previdnosti. Zlahka se namreč pripeti, da se sladkorna masa prilepi na požiralnik, kar vodi v zadušitev. Da bi se nezgodi izognili, je potrebno slaščico dolgo časa žvečiti, priporočljivo pa je tudi, da jo razrežemo na manjše koščke.

Kljub pogostemu opozarjanju japonskih oblasti, mediji vsako leto poročajo o zadušitvah s priljubljeno slaščico. Previdno torej, če vas premami želja po japonski kulinariki.

prejšnji članek
Dokazano: To so ljudje, ki živijo dlje
Zdravje
Dokazano: To so ljudje, ki živijo dlje
naslednji članek
Ne nasedajte: Lažno obvestilo davčnega urada
Zdravje
Ne nasedajte: Lažno obvestilo davčnega urada