Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Od prvega kiha do zadnjega kašlja

3. 2. 2016; 11.36
Avtor: Mateja Bevk
Od prvega kiha do zadnjega kašlja
Čim prej prepoznate znake prehlada, tem hitreje lahko ukrepate in prehlad, ki traja vse tja do 14 dni, skrajšate tudi za polovico.

Močno kihanje lahko prepotuje razdaljo celega avtobusa ali vagona pri vlaku in morda ste prav tam staknili prehladni virus, ki vas je zdaj položil v posteljo. Žgečkanje v grlu, zamašen nos, kašljanje, kihanje in povišana telesna temperature so tisti znaki, pri katerih veste, da je z dihalnimi potmi nekaj narobe. In čim prej jih prepoznate, tem hitreje lahko ukrepate in prehlad, ki traja vse tja do 14 dni, skrajšate tudi za polovico.

Dan 1-2

Simptomi: To je faza inkubacije (čas od okužbe do pojava prvih prehladnih znakov). Simptomov, ki kažejo, da ste staknili prehlad, še ni. 

Kaj se dogaja s telesom: Prehladni virus mora premagati prvo telesno obrambno linijo - dlačice in sluz v nosu. Nato napade celice in jih izkoristi za razmnoževanje.

Kaj lahko storite? Počivajte, najbolje v postelji, in popijte veliko tekočine. Če imate povišano telesno temperaturo, vzemite paracetamol.

Dan 2-3

Simptomi: Prvi znaki prehlada se pokažejo drugi dan od infekcije, vključujejo pa žgečkanje v grlu in nosu, včasih tudi skeleče, solzne oči.

Kaj se dogaja s telesom: Imunski sistem sprošča snovi, ki vas branijo pred virusi. Te snovi dražijo nos, povzročajo otekanje sluznice in napeljujejo h kihanju. Veliko prehladnih celic je že ubitih, zato nos izloča vodeno sluz, ki jih bo odplaknila iz telesa. Takšna bitka vas utrudi, razpoloženje je slabo. 

Kaj lahko storite? Ostanite doma, da z boleznijo ne okužite drugih. Toplo se oblecite, zrak v prostoru pa čim bolj navlažite. Če vas grlo zelo boli, vzemite kakšno pastilo ali ga popršite. Izogibajte se kajenju. 

Dan 3-5

Simptomi: Izloček iz nosa ni več voden, ampak postane gostejši in bolj rumenkast. Nos je zamašen, občutite bolečino v čelu in v predelu za očmi.

Kaj se dogaja v telesu: V dihalnih poteh se kopiči mešanica sluzi in belih krvnih celic, ki kaplja iz nosnega prehoda v grlo. S kašljanjem izločamo to sluz iz telesa. Ker skozi zamašen nos vdihnete premalo zraka, lahko zaradi pomanjkanja kisika občutite vrtoglavico.

Kaj lahko storite? Še naprej pijte veliko tekočine. Če imate še vedno povišano telesno temperaturo, vzemite paracetamol. K boljšemu počutju pomagajo parne inhalacije, pri zamašenem nosu pa naravna pršila za tanjšanje nosne sluzi. Ponoči spite na višjem vzglavniku, kar vam bo olajšalo dihanje.

Dan 5-14 +

Simptomi: Prehlad se unese, simptomi so vse bolj blagi, počasi izzvenijo.

Kdaj k zdravniku? Večinoma lahko navadni prehlad pozdravimo sami, brez obiska pri zdravniku. Če se stanje ne izboljša ali se pojavijo zapleti (vročina nad 39 °C in ne upade kljub paracetamolu, ostra bolečina v prsih, oteženo dihanje, krvav izloček iz nosu ali grla, otekanje žlez na vratu in pod pazduhami), pa poiščite zdravniško pomoč.

Uporabljajte naravna pršila za nos!

  Pri zamašenem nosu si pomagajte s pršilom, ki ublaži vneto sluznico in posuši odvečno sluz. Če boste segali po sintetičnih nosnih dekongestivih, vam lahko izsušijo sluznico. Če se temu želite izogniti, lahko uporabite naravna pršila, ki ravno tako pomagajo odmašiti nos, nimajo pa neželenih stranskih učinkov, še več, sluznico celo dodatno varujejo. Naravna pršila s kombinacijo eteričnih olj in rastlinskih izvlečkov (aloe vera, propolis, gozdni slezenovec, mira, evkalipt, poprova meta, rdeči bor) lajšajo dihanje in odpirajo nosno votlino. Poleg tega dajejo prijeten občutek svežine in zaščitijo nosno sluznico pred draženjem ter vdorom virusov in bakterij. Pršilo pretresete in po potrebi v vsako nosnico razpršite vpih ali dva. To ponavljate največ štirikrat ali petkrat na dan, do ublažitve simptomov.

prejšnji članek
Einsteinovo pismo ljubezni, ki danes prebuja svet
Zdravje
Einsteinovo pismo ljubezni, ki danes prebuja svet
naslednji članek
Rešite težave s suho kožo
Moda&Lepota
Rešite težave s suho kožo